Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Evenimentul BE FIT by CSID, a patra ediţie: Micul dejun sănătos este primul pas spre o viaţă sănătoasă şi echilibrată

58
  • Data: 29.11.2017
  • Locație: Bucuresti

Pe 29 noiembrie, câteva sute de cititori ai www.csid.ro au participat la Cinema Pro la cea de-a patra ediţie a seriei de conferinţe BE FIT by CSID, organizată de "Ce se întâmplă, doctore?" cu tema "Micul dejun – Energie pozitivă", având ca partener gold Dr. Oetker Musli Vitalis, partener silver Xlear, parteneri bronze Borsec, Profructta, Nescafe Dolce Gusto, uleiurile de măsline Terra Creta, Chairry, care ne-a pus la dispoziţie mobilierul şi Bilancia care ne-a asigurat echipamentele de gătit.

Evenimentele BE FIT şi-au obişnuit publicul să ofere cele mai corecte informaţii despre sănătate şi nutriţie, având şi de această dată ca invitaţi cei mai buni medici şi specialişti în domeniu: Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie şi endorser Musli Vitalis, Dr. Oetker România, dr. Florin Bălănică, specialist în medicină personalizată şi nutriţie, dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet şi nutriţie, doctor în ştiinţe medicale, endorser Xlear şi  Chef Joseph Hadad, unul dintre cei mai apreciaţi chefi din România, cunoscut pentru stilul de viaţă sănătos pe care îl promovează prin preparatele sale.

Pornind de la întrebările lui Beatrice Osanu (redactor şef CSID) şi ale Bianca Poptean (senior editor CSID), „Care sunt principiile alimentare de respectat începând cu micul dejun?“, „Cum se stabileşte necesarul de calorii pentru prima parte a zilei?“, „Cum mâncăm dacă facem sport dimineaţa?“, „Ce alimente sunt de preferat dacă vrem să ne menţinem glicemia în limite normale?“ a pornit o dezbatere interesantă despre importanţa micului dejun ca prim gest pentru o viaţă sănătoasă.

Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie şi endorser Musli Vitalis, Dr. Oetker România, a spus că oamenii au nevoie de anumite repere pe care să le poată folosi şi multiplica în stilul lor de viaţă. „Contează foarte mult efectul vizual, să faci poze, să te uiţi la mâncare. Dacă faci fotografii şi te uiţi mai târziu la ele, la ce ai mâncat într-o săptămână, într-o lună, ai în faţă un tablou cu informaţii mult mai valoroase despre obiceiurile tale alimentare. De aceea, cred că procesul de a construi un stil de viaţă sănătos ţine de învăţarea introducerii pe lista de cumpărături  a alimentelor indicate. Micul dejun este practic masa de la care ni se poate strica întreaga zi.

Dacă nu luăm micul dejun atunci când trebuie şi cu alimentele de care avem nevoie, în funcţie de activitatea noastră de peste zi, de stadiul dietei în care suntem, de tipul de antrenament practicat, există şanse ca lucrurile să scape de control. Întodeauna apar în drumul nostru merdenelelele, covrigeii'', susţine Cori Grămescu.

„Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, care ne pregăteşte pentru o zi de lucru şi care trebuie să cuprindă toţi nutrienţii necesari, proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale.  Omul modern plăteşte preţul mondenităţii, iar în această alergare, de cele mai multe ori, nu ia micul dejun. Sare peste o masă şi acesta este primul pas greşit. Micul dejun poate fi diferit pentru fiecare persoană în parte, ne adaptăm vârstei, sexului, activităţii fizice. Putem să vorbim de un iaurt cu cereale, de un sandviş. Mă feresc să dau reţete generale, pentru că practic medicină persoanalizată şi adaptez o dietă fiecărei persoane care mi se adresează.

Galerie foto

vezi galeria 58 foto

Omul modern măsoară foarte greu caloriile, dar prefer ca o persoană să îşi ia micul dejun decât să stea şi să numere caloriile, care sunt importante, dar nu cele mai importante. Putem să apelăm la un specialist care ne poate ajuta să ne adaptam dieta şi numărul de calorii personalităţii fiecăruia.

Dacă ratezi micul dejun, îţi va fi mai uşor să te demotivezi şi să ratezi şi prânzul şi să mănânci mult prea mult la cină, să nu mai treci nici pe la sală şi să îţi zici că ai dacă tot ai ratat dimineaţa, începi de mâine viaţa sănătoasă. Sau de luni. Sau de la 1 ale lunii“, a spus dr. Florin Bălănică.


 

S-a mai discutat despre variantele sănătoase de mic dejun, despre cât de importante sunt disciplina, motivaţia şi politica paşilor mărunţi pentru a-ţi transforma stilul de viaţă într-unul sănătos. Dezbaterea a continuat cu nevoile nutriţionale feminine versus cele masculine, despre importanţa sportului şi a hidratării într-o viaţă sănătoasă, despre îndulcitori versus zahăr, despre surse sănătoase de carbohidraţi şi glucide.

Cori Grămescu a subliniat faptul că până nu şi-a schimbat stilul de a privi alimentaţia, până nu a început să se împrietenească cu legumele, până nu a învăţat să le gătească, nu a putut slăbi. „Cheia unei slăbiri nu este dieta, ci un stil de viaţă sănătos pe termen lung“, a mai declarat pe scenă cea care a schimbat vieţile a peste 12.000 de femei care i-au fost cliente la sala de fitness sau pe care le-a consiliat din punct de vedere nutriţional. În plus, Cori Grămescu a explicat importanţa corelării aportului de carbohidraţi, recomandaţi în prima parte a zilei, cu activitatea fizică. ,,Recomand clientelor mele, eu lucrez de 12 ani doar cu femei şi am şi o sală de sport, să îşi ajusteze micul dejun în funcţie de efortul practicat, asta înseamnă să am o vagă idee despre urmează să fac la sală. Anumite antrenamente, cum ar fi pilates, necesită un anumit tip de alimentaţie, iar cele intense un altul'', a precizat antrenoarea de fitness. 

Cum luăm micul dejun dacă facem sport?

„Îmi sfătuiesc clientele să îşi programeze foarte bine mesele, este mult mai simplu. Poţi avea un mod de viaţă sănătos dacă ai cumpărăturile deja făcute şi gândeşti de seară masa de dimineaţă, am văzut că funcţionează. Am observat că în cazul antrenamentelor de tip yoga, stretching contează hidratarea. Se poate lua un suc de fructe sau legume, nu se mănâncă înainte de yoga, dar imedat după antrenament se poate opta pentru o masă uşoară. Pentru antrenamentele de tonifiere, cum ar fi exerciţiile cu greutăţi, se recomandă să se mănânce înainte de antrenament cu 45 de minute, pentru că există riscul să ni se facă rău, iar atunci este bine să avem şi proteine, un sandviş cu pâine integrală, curcan şi legume sau o altă combinaţie utilă poate fi  brânzica de casă cu musli şi ananas.

În cazul antrenamentelor cardio, merge foarte bine un mic dejun glucidic, care oferă o eliberare graduală a energiei în corp, mai ales dacă alergăm în parc. Musli cu fructe, un lapte de migdale sau de cocos, acestea ne pot ajuta să avem un antranament eficient, care să ne ajute. Contează foarte mult tipul de efort, intensitatea, durata, etapa de dietă în care ne aflăm. Dacă am slăbit 20 de kilograme, corpul nostru răspunde altfel. Dacă sunt la început, e diferit. Aceasta ar fi cheia întregului proces’’, a mai spus Cori Grămescu.

Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică susţine că esenţial este modul în care ne organizăm, atât mâncarea, cât şi mişcarea:,,Activitatea fizică e importantă, dar trebuie să vină întotdeauna lângă nutriţie. Acesta este pe primul plan. Îmi sfătuiesc pacienţii care vor să aibă un mod de viaţă sănătos sau să scadă în greutate să tragă linie şi să facă o evaluare a stării de sănătate din acel moment şi apoi să pornească, dar mai întâi cu mâncarea, apoi cu mişcarea. Mişcarea se poate face în diferite momente ale zilei, în funcţie de obiectiv. trebuie să avem un mod de viaţă în mişcare. În nutriţie nu este nimic complicat, vorbim, ca şi în contabilitate, de intrări şi ieşiri, adică ce introducem şi ce scoatem, în concordanţă cu activitatea noastră fizică. Totodată, raportat la vârstă sex, activitate fizică, construim modelele.

În momentul în care ne trezim dimineaţa, dacă ne setăm mental numărul de mese, gândim că vom face mişcare, vom merge în parc, la sală, o să o facem. Micul dejun este pornirea din zi, iar dacă pierdem micul dejun, sărim şi gustarea, vine şi colega cu o prăjitură, nu mai am timp nici pentru sport. La finalul zilei vom eşua la o bere şi o friptură, pentru că oricum am ratat toată ziua şi nu mai contează. Nu asta este calea’’.

În plus, medicul diabetolog Simona Carniciu a remarcat valoarea îndulcitorilor naturali care pot înlocui zahărul în cafea, ceai, dar şi alte preparate. De asemenea, specialistul a sfătuit audienţa să se hidrateze corect şi să combine sucurile naturale cu apă pentru a evita excesul de dulce.

Dr. Simona Carniciu consideră că pericolul îngrăşării stă în abuzul de dulciuri. „Important este tipul de alimente pe care îl alegem. Degeaba ne luăm 2000 de calorii din batoane de ciocolată, când putem să alegem numărul acesta de calorii din legume şi fructe, din proteine de bună calitate. Cantitatea de glucoză mâncată la o masă trebuie să fie metabolizată. După masă apare ceea ce se numeşte hiperglicemie funcţională, poate să apară la toată lumea şi să afecteze organismul, chiar dacă nu există probleme metabolice, cum ar fi diabetul. Sunt studii care demonstrează că abuzul de zahăr de la o masă poate deteriora vasele de sânge. De aceea, este important să avem alternative sănătoase, eu sunt pro îndulcitori. Avem variante, pentru mine este xylitolul, obţinut prin fermentaţie naturală'', a adăugat specialistul diabetolog, endorser Xlear.

Legătura dintre stres şi alimentaţie

„Carbohidraţii trebuie luaţi din surse sănătoase şi nu trebuie să mâncăm mult la micul dejun, pentru că digestia va cere resurse, sângele se va duce acolo să-şi facă treaba. Creierul ar trebui să funcţioneze dimineaţa într-un mod optim, aşa că trebuie să mâncăm variat şi echilibrat’’, ne-a recomandat dr. Simona Carniciu. „O lingură de ulei de măsline luată pe stomacul gol scade riscul de cancer", a subliniat specialistul.

Alimentaţia trebuie adaptată la programul din ziua respectivă. Când avem stres, şedinţe, trebuie să ne ţinem constantă glicemia şi să consumăm la intervale regulate gustări variate din legume, fructe, cereale integrale, nuci seminţe. Pe lângă stres, care ne consumă atât mental, cât şi emoţional, să nu trecem şi prin acele stări de slăbiciune, când încep mâinile să tremure, avem nevoie brusc de o cafea etc ‘’, adaugă Cori Grămescu.

Iar dr. Florin Bălănică, cel care a slăbit el însuşi de la 200 de kilograme şi care a consiliat prin metoda proprie mii de pacienţi a întărit faptul că nu dieta este soluţia, ci schimbarea percepţiei asupra mâncării. Şi, din punctul dânsului de vedere, stabilizarea este cheia succesului, nu slăbitul în sine. „Dacă veţi urma orice dietă de pe internet, veţi slăbi, însă nu veţi reuşi decât cu ajutorul unui specialist să vă menţineţi greutatea. Singuri, din păcate, vă veţi îngrăşa la loc, dacă nu chiar mai mult“, a continuat medicul ce a amintit un studiu american conform căruia doar 2 din 100 de oameni care au slăbit fără ajutor de specialitate au reuşit să menţină rezultatul mai mult de 2 ani.

„Echilibrul este cheia. Eu am fost obez. Acum şase ani aveam 200 de kilograme. am slăbit 100 de kilograme în opt luni, fără să mai iau 100 de grame. Munceam foarte mult, săream peste micul dejun. Mâncam un pranz abundent şi nepotrivit. Mâncam seara foarte târziu. Nu aveam reguli, pierdusem limita, mâncam dezechilibrat. Primul pas este ordinea, dar cel mai greu este să îţi schimbi viaţa. De cele mai multe ori, schimbăm mai uşor ceva în exterior. Aş înlocui cuvântul dietă cu mod de viaţă. Dietele ne-au făcut cel mai bolnav popor din Europa, cu o incidenţă a diabetului şi a obezităţii fabuloasă, chiar şi în rândul copiilor.

Suntem un popor bolnav şi cu o mortalitate ridicată. Modul de viaţă este defectos. Alergăm şi uităm de noi. 60% dintre pacienţii mei sunt  femei. Acestea preferă carbohidraţii. Bărbaţii preferă proteinele şi grăsimile. Suntem diferiţi şi trebuie să adaptăm modul alimentar. Nutriţia nu înseamnă modă. Consultaţi mai mulţi specialişti'', a mai spus medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică. 

Reţete speciale pentru mic dejun

Deliciul audienţei a fost făcut de chef-ul care a gătit pentru preşedinţi de state (Bill Clinton, Francois Miterrand), şeici, vedete pop de talia Madonnei, nimeni altul decât Joseph Hadad, unul dintre cei mai faimoşi chefi. Joseph Hadad a gătit în faţa invitaţilor şi a cititorilor câteva variante sănătoase de mic dejun, ce pot fi preparate uşor, rapid. Variante care pot oferi energia de care ai nevoie fără să încarce ficatul sau să-ţi îngreuneze digestia.

Chef Hadad a inspirat cu poveşti din propria copilărie despre alimente sănătoase şi variante simple şi săţioase (salată de linte, năut sau fasole) şi a încântat audienţa cu o salată de quinoa neagră, fenicul, mentă şi ulei de măsline, o altă salată de bulgur, pătrunjel, roşii şi tahini natural, dar şi o combinaţie inedită de avocado, căpşune şi ulei de măsline.


Chef Hadad a vorbit despre importanţa legumelor proaspete, despre cât de uşor poţi găti variante sănătoase cu ingrediente fresh, despre importanţa unui ulei de măsline de calitate, mărturisind că de ani buni consumă pe stomacul gol o linguriţă de ulei de măsline. Cu umorul său deja cunoscut, Chef Joseph a subliniat faptul că mămicile ocupate spun că nu au timp să prepare un mic dejun sănătos pentru copiii lor, dar stau o oră şi jumătate în faţa oglinzii.

Concluzia serii, subliniată de Cori Grămescu, a fost că micul dejun este un pas important în schimbarea obiceiurilor alimentare, că e nevoie de un specialist atunci când vrei să slăbeşti, că e importantă motivaţia - şi pentru slăbit, dar mai ales pentru o viaţă sănătoasă şi că toate acestea se pot realiza dacă există disciplină, răbdare şi perseverenţă: „Recomandarea mea este să nu mâncăm două zile la rând acelaşi lucru, pentru că riscăm să ne producem tot felul de dezechilibre digestive. Rutina este marele duşman al unei diete . Este important să ţinem cont şi de ceea ce ne face plăcere să mâncămCulmea dietei e să ajungi să îţi placă supa de varză. Fibrele şi glucidele sunt foarte importante.Am ţinut şi diete fără carbohidraţi, dar rezultatul nu a fost unul eficient pe termen lung, deşi pe termen scurt a funcţionat''.

Galerie foto

vezi galeria 58 foto

 

Evenimentul s-a încheiat.Gemeni Gemeni 22 May - 21 June

Cineva va interveni în planurile dumneavoastră şi acest lucru vă va enerva, dar nu este cazul să vă manifestaţi supărarea. Încercaţi să discutaţi nemulţumirile dumneavoastră cu persoana...citește mai departe

×

Gandul.ro
Profesorul Rafila, anunț incredibil despre coronavirus: „Ar fi trebuit să...” Profesorul Rafila, anunț incredibil despre...
CRUNT. Un alt virus MORTAL a început să...
Cât câștigă un polițist local care...
Go4it.ro
Au mers la râu, după carantină. S-a uitat în apă și a amuțit Au mers la râu, după carantină. S-a uitat...
Nepoata unui milionar a mers la duș. A...
A vrut să cumpere un smartphone, dar soțul...
ProMotor.ro
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac un profit URIAȘ! Este incredibil cât au ajuns să coste...
BMW-ul M5 al lui George Buhnici este din...
RUSOAICELE folosesc această metodă pentru...
Descopera.ro
Eșec MAJOR pentru Elon Musk! Momentul ȘOCANT în care racheta a explodat. NASA e în stare de alertă Eșec MAJOR pentru Elon Musk! Momentul ȘOCANT...
Are PROBLEME Ion Iliescu? Cum arată CEASUL...
A CONDUS România timp de 24 de ani şi...
ULTIMA ORĂ
Au mers la râu, după carantină. S-a uitat în apă și a amuțit

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .