Ediţia a VI-a a conferinţei „Mama şi Copilul”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?”

Cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Mama şi Copilul by CSID a avut loc pe 17 octombrie la Veranda Mall.
  • Publicat:
Ediţia a VI-a a conferinţei

Ediţia a VI-a a conferinţei Mama şi copilul, organizată de ”Ce se întâmplă, Doctore?” a avut loc pe 17 octombrie la Veranda Mall. Conferinţa a fost moderată de Beatrice Osanu, redactor-şef CSID.RO şi Bianca Poptean, senior editor CSID.RO şi le-a avut ca invitate pe Dr. Asma Nastase Battah, medic specialist pedodont, Dr. Olivia Timnea, medic primar medicină sportivă, medic specialist medicină de familie şi Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru-neonatolog. În această ediţie, s-au abordat teme care au vizat îngrijirea orală şi alimentaţia echilibrată la copii, iar partenerii evenimentului au fost dm drogerie markt România şi Doppelherz România.

Bazele sănătăţii pe termen lung a sistemului osos şi danturii se pun încă din copilărie. Astfel, părinţii trebuie să asigure copilului toti nutrienţii necesari unei dezvoltări armonioase. O dantură sănătoasă înseamnă îngrijire corectă din primii ani de viaţă, vizita periodică la dentist şi asigurarea nutrienţilor din alimente. În plus, suplimentele cu vitamine şi minerale pot contribui la sănătatea sistemului osos. În România, peste 80% dintre oameni se confruntă cu afecţiuni dentare, 4 din 10 copii au carii pe dinţii de lapte, iar 90% dintre acestea nu sunt tratate.

Importanţa alăptării la sân

Laptele matern nu asigură doar hrana perfectă, ci este singurul aliment care satisface toate nevoile de creştere şi dezvoltare ale copilului în primele 6 luni de viaţă. Când vorbim de dezvoltarea copilului, amintim şi dezvoltarea cavităţii bucale. În plus, contează enorm cantitatea de lapte pe care i-o oferim copilului şi, mai ales, în ce parte a zilei.

”Mamele trebuie să înţeleagă că noaptea nu trebuie să sugă copilul non-stop. Noaptea se doarme şi ziua se mănâncă. Cum să mai mănânce pe timpul zilei dacă el a transformat noaptea-n zi şi invers? Alimentaţia la sân ajută şi la dezvoltarea cavităţii bucale sănătoase. În plus, acum este o modă absolut stupidă cu care eu nu sunt de acord: toată lumea pune copiii pe spate. Există copii care au micrognaţie, bărbia în spate, cade limba în fundul gâtului şi nu pot să sugă, se turteşte capul. Alăptatul previne problemele de dentiţie şi dezvoltă cavitatea bucală”, explică Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru-neonatolog.

Galerie foto

vezi galeria
45 foto

În privinţa alimentaţiei, atunci când vorbim de diversificare, există câteva reguli care îl pot ajuta pe cel mic să se dezvolte sănătos şi armonios.

”Copilul trebuie învăţat să primească din linguriţă de la început, de cum începe să stea bine în fund. Trebuie puse alimente dure pe masă, dar bucăţi mai mari ca să se înveţe să muşte, să înveţe să-şi folosească cavitatea bucală şi dentiţia. Ei muşcă şi cu gingia, nu neapărat cu dintele. Frica mamelor este că se îneacă copilul. Nu, nu se îneacă. Cel mult fixează alimentele în cerul gurii. Aşadar, trebuie învăţaţi să mestece, să muşte şi astfel se dezvoltă şi puterea în maxilare şi dentiţia”, adaugă Dr. Ana Culcer.

Importanţa calciului pentru organism

Dr. Olivia Timnea, medic primar medicină sportivă, explică ce înseamnă, de fapt, sistemul osos şi dentiţia din punctul de vedere al aportului corect de calciu, dar şi care sunt cei mai buni adjuvanţi pentru a construi o dantură sănătoasă şi pentru a o menţine pe termen lung.

”Calciul este un element foarte important, un mineral de care avem nevoie. Bineînţeles că el se află în laptele de mamă, în primul rând. Dacă mama nu alăptează, va trebui să găsească cele mai bune surse de calciu din formule de lapte, alimente şi suplimente. Calciul este important atât pentru dezvoltarea normală a dentiţiei, avem nevoie de dinţi puternici, sistemul osos are nevoie de calciu. Având un aport corect de calciu, copiii beneficiază de o musculatură tonifiată, de o dezvoltare corectă a tuturor segmentelor osoase şi nu în ultimul rând, a sistemului nervos şi inimii. Toate depind de calciu şi avem nevoie de el în orice moment al vieţii şi ca atare va trebui să-l introducem prin alimente şi suplimente copiilor”, informează Dr. Olivia Timnea.

”Sunt nişte perioade în care copilul creşte foarte repede şi întotdeauna trebuie verificată calcemia. Chiar şi copiii aflaţi la pubertate pot avea deficit de calciu: mulţi au un nod în gât, dureri şi nu ştii de unde li se trage. Este hipocalcemie”, completează Dr. Ana Culcer.

”Chiar şi copiii care fac sport, sport de performanţă mai ales, au dureri la nivel articular tot din cauza deficitului de calciu. Bineînţeles, ca să le dăm copiilor calciu după o anumită vârstă, va trebui să le facem nişte investigaţii biochimice, analize medicale pentru că nici calciu în exces nu este bun. Trebuie să vedem exact cât calciu avem în organism şi, bineînţeles, de cât calciu are organismul nevoie. Într-adevăr, din cauza lipsei de calciu apar foarte multe modificări, chiar convulsii, rahitism etc.”, adaugă Dr. Olivia Timnea.

Semnele lipsei de calciu la nivel dentar

Dacă la nivelul orgasnimului lipsa calciului se manifestă prin dureri articulare, convulsii etc., la nivelul danturii apar modificări descrise de medicii pedodonţi.

”Lipsa de calciu se vede pe dinte care se exfoliază strat cu strat din smalţ. Poate fi destul de frecventă această problemă, dar avem creme speciale din proteine şi calciu pe care le putem aplica seara după periaj pentru a putea remineraliza smalţul. Aşa cum se exfoliază unghiile, aşa poate avea loc şi exfolierea dinţilor”, atenţionează Dr. Asma Năstase Battah.

Dar ce facem în privinţa alimentaţiei? Care sunt soluţiile pentru a minimaliza impactul anumitor alimente asupra danturii?

”Eu nu le interzic complet copiilor să mănânce dulciuri. O singură dată pe zi le recomand să mănânce dulcele preferat, pe care-l doresc, dar după consum, trebuie să se spele pe dinţi sau să clătească bine guriţa. Aşa cum mănâncă o singură dată pe zi micul dejun, prânzul, cina, aşa trebuie să mânânce doar o dată pe zi dulcele preferat”, adaugă Dr. Asma Năstase Battah, medic specialist pedodont. ”Consumate în exces, sucurile de fructe atacă smalţul, mai ales faţa vestibulară, care se vede. Este un atac acid care vine direct pe dinte şi apar eroziuni pe suprafaţa lui”, explică specialistul pedodont.

Periuţele electrice vs periuţele obişnuite: reguli de igienă dentară

”Periuţele electrice sunt eficiente. Există două tipuri de periuţe electrice: rotative şi verticale. Cu cele verticale trebuie doar să păstrăm mişcările obişnuite şi să spălăm dinţii. Dar şi la cele rotative, este nevoie de mişcarea verticală ca să spălăm dantura”, explică Dr. Asma Năstase Battah.

Unul dintre aspectele de care trebuie să ţinem cont este că niciodată adulţii şi copii nu trebuie să utilizeze aceeaşi pastă de dinţi. Fiecare trebuie să folosească un produs specific vârstei şi nevoilor pe care le are.

”Periajul dentar ar trebui să înceapă încă de la 6 luni cu o periuţă tip degetar fără pastă de dinţi. Ulterior, după vârsta de doi ani, ar trebui să se folosească o pastă de dinţi, dar fără fluor. Doar dacă medicul stomatolog vede probleme dentare, poate recomanda o pastă cu fluor. Dacă nu există probleme, până la vârsta de şase ani, se recomandă o pastă cu fluor”, recomandă specialistul pedodont. ”Nu spălăm copiii cu bicarbonat de sodiu! Nici adulţii nu ar trebui să-l folosească, deoarece este abraziv şi zgârie smalţul. Nici măcar cu sare”, adaugă Dr. Asma Năstase Battah.

Dacă vorbim de produsele de ingienă, specialistul pedodont recomandă ”apa de gură de la dm, care are şi regulator de placă, o substanţă care colorează placa bacteriană şi putem observa dacă micuţul s-a spălat corect sau nu pe dinţi”. Apa de gură este recomandată după vârsta de 6 ani, când copilul învaţă să scuipe. De asemenea, nelipsite ar trebui să fie aţele dentare cu suport, pentru a ajunge cu uşurinţă printre dinţişorii celor mici.

Suplimentele şi importanţa lor

În momentul în care părinţii administrează copiilor suplimente, există câteva reguli de care trebuie să ţină cont. În primul rând, atât consilierea medicală, cât şi neasocierea mai multor produse în acelaşi timp sunt foarte importante.

”Este foarte important să avem o consiliere medicală înainte de a da copiilor suplimente, chiar dacă este la modă să dăm vitaminele şi mineralele pe care le dă vecina copilului ei. În analizele de sânge, organismul spune clar atunci când are nevoie. Nu e deloc bine dacă se dăm suplimente atunci când organismul nu are nevoie. De asemenea, nu asociem mai multe suplimente”, explică Dr. Olivia Timnea, medic primar medicină sportivă şi medic specialist medicină de familie.

”La copiii mici, vitamina D3 se administrează sub formă de picături până la vârsta de 2 ani, după care se poate administra sub formă de comprimate. În produsele de calciu şi magneziu sau doar cu calciu, Vitamina D3 întotdeauna este prezentă şi este necesară pentru absorbţia calciului. Magneziul este foarte important în dezvoltarea normală a activităţii musculare, în dezvoltarea normală a activităţii neuronale, în dezvoltarea corectă a sistemului nervos central, a sinapselor. De asemenea, şi în dezvoltarea muşchiului inimii este nevoie de calciu şi magneziu ca să funcţioneze”, menţionează Dr. Olivia Timnea, medic primar medicină sportivă.

Mascota Crocondiţilă a distrat copiii

La finalul conferinţei în care specialiştii au explicat cele mai importante reguli de îngrijire a danturii, au oferit sfaturi în privinţa alimentaţiei, dar şi a întăririi imunităţii, părinţii au putut sta de vorbă cu cei trei speakeri în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, iar la final, toată lumea a primit cadouri din partea partenerilor evenimentului, dm drogerie markt România şi Doppelherz România. Pe tot parcursul evenimentului, copiii s-au jucat şi s-au distrat alături de mascota Crocodinţilă, în spaţiul de joacă special amenajat în Veranda Mall, în zona conferinţei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: