Constipația care te chinuie mai mult de 3 luni e semn de boală!

Constipația cronică „te ține în corzi” de ceva vreme? Nu mai amâna consultul la medic, poate fi vorba despre o boală la mijloc!
  • Publicat:
Constipația care te chinuie mai mult de 3 luni e semn de boală!
Foto: Shutterstock

Constipația cronică nu este neapărat consecința alimentației dezechilibrate și a lipsei de mișcare. Anumite afecțiuni pot sta la baza acestui simptom neplăcut care persistă mai mult de 3 luni, mai ales când sunt prezente și alte manifestări, cum ar fi căderea părului, oboseala, tulburările de vedere sau creșterea în greutate.

Sarcina, diverse medicamente (morfină, codeină, blocante ale canalelor de calciu, agenți anticolinergici, antiepileptice, antidepresive, diuretice, antiacide, suplimente cu fier sau calciu, antidiareice etc.), lipsa de mișcare, consumul excesiv de carne, lactate, alcool sau cafea și fumatul sunt factori care contribuie la apariția constipației. Dacă nu faci excese de niciun fel și nu iei medicamente, dar te confrunți cu constipația cronică, este indicat să te adresezi medicului pentru a afla care este cauza.

Află mai jos ce boli poate ascunde constipația cronică și ce alte semne îngrijorătoare îți dă corpul.

Constipația cronică poate fi un semn al acestor boli

Hipotiroidism (tiroidă leneșă)

Atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni, metabolismul este semnificativ încetinit, implicit și tranzitul intestinal. În consecință, apare constipația cronică.

La rândul ei, tiroida leneșă poate fi cauzată de o boală autoimună, tulburări hipofizare, radioterapie, deficit de iod, sarcină, cancer, anumite medicamente (litiu), boli congenitale sau chirurgia glandei tiroide.

De regulă, simptomele hipotiroidismului apar treptat și lent în timp. Pe lângă constipație, alte semne care pot sugera o tiroidă leneșă sunt:

Din fericire, hipotiroidismul poate fi tratat cu succes cu ajutorul unui medicament numit levotiroxină. Dar, mai întâi de toate, mergi la medic pentru a afla dacă asta este cauza simptomelor mai sus amintite!

Diabet zaharat

La fel ca în cazul hipotiroidismului, diabetul presupune scăderea producției unui hormon important, respectiv insulina. Aceasta are rolul de a descompune glucoza din sânge, iar dacă este în cantități reduse, crește nivelul de zahăr. În consecință, sunt afectate terminațiile nervoase care controlează tractul digestiv și, implicit, apare constipația cronică.

Este foarte important ca diabetul să fie diagnosticat cât mai devreme posibil, pentru a evita complicațiile. Așadar, fii atent și la alte simptome pe care ți le dă corpul, pe lângă constipație. Dacă le bifezi pe majoritatea, programează o vizită la medic!

Iată ce manifestări apar în diabetul zaharat:

Sindromul colonului iritabil

Constipația cronică poate fi și o consecință a sindromului de colon iritabil. Deși nu se cunosc cu precizie cauzele acestei boli, este posibil ca o poate fi rezultatul unei boli intestinale cunoscute sub numele de sindromul colonului iritabil (IBS). Cauza exactă a IBS nu este bine înțeleasă, dar se crede că este rezultatul unei disfuncționalități a axei intestin-creier.

Diagnosticul de sindrom de colon iritabil se stabilește prin evaluarea simptomelor. În afară de constipație, alte simptome ale acestei afecțiuni includ:

Anxietate

Atunci când ești anxios, corpul intră în starea „luptă sau fugi”, ceea ce înseamnă că sistemul nervos parasimpatic devine inactiv, iar procesul de digestie este brusc oprit. Pe termen lung, tulburarea de anxietate generalizată afectează digestia.

Alte simptome ale anxietății sunt:

  • Îngrijorarea excesivă
  • Stările de neliniște
  • Insomnia
  • Nervozitatea
  • Dificultățile de concentrare

Depresie

Există mai multe motive pentru care depresia poate duce la constipația cronică. De exemplu, persoanele deprimate tind să aibă o alimentație dezechilibrată, cu produse bogate în zahăr sau grăsimi, sau să mănânce foarte puțin. De asemenea, lipsa de mișcare, fumatul, consumul de alcool pot contribui la îngreunarea procesului de digestie.

Medicamentele specifice și consilierea psihologică sunt esențiale pentru combaterea episoadelor depresive.

Alte simptome ale depresiei pot fi:

  • Sentimentul de deznădejde, lipsă de valoare sau disperare
  • Gândurile de sinucidere
  • Izbucniri de furie
  • Pierderea interesului pentru activitățile plăcute
  • Probleme de concentrare
  • Oboseală
  • Apetit redus

Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, ia în considerare să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut. Odată rezolvată depresia, cu siguranță și digestia se va îmbunătăți.

Alte boli care se pot manifesta prin constipație cronică

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân