Alimente care îngreunează digestia. De ce trebuie evitate citricele când ai dureri de stomac sau arsuri

  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimente care îngreunează digestia. De ce trebuie evitate citricele când ai dureri de stomac sau arsuri

Alimente care îngreunează digestia și pot cauza diaree, balonare, dureri de stomac sau arsuri. Află de ce sunt citricele contraindicate și ce alte alimente pot cauza apariția sau agravarea tulburărilor digestive.

Top alimente care îngreunează digestia 

Prăjeli, sosuri, carne grasă, dulciuri cu cremă și unt – sunt alimente care îngreunează digestia și pot cauza crampe, constipație/diaree, arsuri la stomac etc.

Citrice (portocale, lămâi, mandarine, mineole, grepfrut, kiwi, ananas, roșii) – acestea sunt bogate în fibre, care pot îngreuna digestia dacă sunt consumate în exces. În plus, acidul citric poate agrava intensifica arsurile gastrice.

Îndulcitori artificiali – sunt prezenți, de cele mai multe ori, sub formă de sorbitol în guma de mestecat și în multe dulciuri fără zahăr. Aceștia pot cauza dureri de stomac și diaree atunci când sunt consumați în exces.

Cereale integrale și legume bogate în fibre – dacă sunt consumate în cantități mari, astfel de alimente care îngreunează digestia pot duce la balonare și gaze intestinale (flatulență).

Fasole – conține multe fibre și proteine, dar și zaharuri care sunt greu de digerat de către flora intestinală, cauzând crampe și gaze. Pentru a preveni astfel de simptome, este indicat să ții fasolea la înmuiat în apă cu puțin bicarbonat de sodiu, timp de cel puțin 4 ore (dar cel mai bine peste noapte), înainte să o fierbi.

Varză, conopidă, broccoli – sunt legume crucifere care conțin aceleași tipuri de zaharuri din fasole și sunt bogate în fibre care pot îngreuna digestia.

Fructoza – se găsește în sucuri de fructe, răcoritoare, bomboane și produse de patiserie și este greu de digerat în cazul anumitor persoane, care se pot confrunta cu diaree, balonare și crampe abdominale.

Alimente picante – în special ardeii iuți pot cauza indigestie și arsuri la stomac, mai ales după o masă bogată în calorii. De vină ar putea fi capsaicină, compusul care dă iuțeală ardeiulor.

Lactate – în această categorie intră laptele dulce, brânza și orice specialitate din lapte care conține lactoză, care este imposibil de digerat în cazul persoanelor cu intoleranță și care poate duce la balonare, diaree, gaze intestinale și dureri abdominale puternice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân