Ai pielea uscată? Iată care sunt cauzele posibile!

Ai pielea uscată? Află care ar putea fi motivele și ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această situație!
  • Publicat:

Odată cu înaintarea în vârstă, glandele sebacee se micșorează și produc mai puțină substanță care menține pielea hidratată. Iată care sunt cauzele posibile pentru pielea uscată.

Pielea uscată: cum apare

Uscăciunea pielii este un simptom adesea neglijat, dar care poate fi cauzat de numeroase afecţiuni. Medicii susţin că pielea poate dobândi un aspect uscat atunci când suferim de anemie, anumite boli tiroidiene sau folosim săpunuri dure.
Pielea uscată (xerodermia) apare atunci când lipidele protectoare din cadrul stratului cornos sunt distruse sau încetează să fie produse, iar apa din piele se pierde în lipsa unei astfel de bariere hidrofobe.

Degradarea lipidelor din epiderm poate avea drept cauză procesul normal de înaintare în vârstă, expunerea la diferite produse chimice şi anumite boli ale pielii. Pe măsură ce apa se pierde, elasticitatea pielii se diminuează şi începe să se contracte. Așa apar fisuri care vor permite expunerea zonelor mai profunde la germenii din mediu şi la substanţele nocive.

Remedii pentru uscăciunea pielii

Pielea crăpată ne poate duce cu gândul la mai multe tipuri de afecţiuni dermatologice.  Acestea sunt eczema fisurară, dermatita de contact, dermatita atopică, infecţiile fungice, psoriazis sau ihtioza dobândită.
Eczema fisurară apare mai frecvent în sezonul rece, predominant la nivelul mâinilor.

Tratamentul acestei afecţiuni constă în folosirea săpunurilor puţin agresive şi aplicarea unor creme emoliente sau a unui dermatocorticoid cu potenţă slabă. Se recomandă  folosirea mănuşilor de cauciuc la treburile casnice.
La nivelul buzelor, care pot prezenta fisuri dureroase, se pot aplica creme emoliente sau stick-uri de mai multe ori pe zi.

Cauze posibile pentru pielea uscată

  • Bolile de rinichi, diabetul sau dermatitele atopice pot duce, de asemenea, la uscăciunea pielii.
  • Persoanele care lucrează la temperaturi extreme, în medii cu substanțe chimice sau materiale biologice pot avea probleme de piele.
  • Apa prea fierbinte la duș sau înotul la piscinele care sunt dezinfectate cu clor sunt alte cauze posibile ale pielii uscate.
  • Fumatul afectează circulația sanguină și duce la deshidratare, ceea ce usucă pielea.
  • Gelurile de duș și săpunurile prea dure îndepărtează grăsimea de la suprafața pielii, dar pot duce la uscarea excesivă.
  • Produsele pentru demachiere, mai ales cele care conțin alcool, pot duce și ele la un ten uscat.
  • Anumiți detergenți folosiți pentru haine sau obiecte casnice declanșează reacții alergice sau uscarea excesivă a pielii.
  • Vremea rece, la fel ca și sistemele de încălzire, afectează calitatea pielii și duc la urcarea și crăparea ei.

Cremele hidratante trebuie utilizate și în sezonul rece, iar consumul de lichide nu trebuie să scadă, chiar dacă este frig afară.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News