Cel mai bun tratament pentru depresie și insomnie

  • Publicat:
Cel mai bun tratament pentru depresie și insomnie
Sursa foto: Shutterstock

Depresie și insomnie? Nu le trata cu indiferență, pentru că pot avea impact asupra stării generale de sănătate. Și pot determina și comportamentul copilului tău la maturitate. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu explică.

Nu este o rușine să mergi la psihiatru!

Nu există în psihiatrie adevăr mai popular decât acela ca butada „corp sănătos, minte sănătoasă”, care se poate parafraza prin „somn sănătos, minte sănătoasă”. Somnul tulburat, de proastă calitate, puțin, mult sau fragmentat e printre cele mai supărătoare cauze ale unor boli ascunse.

De cele mai multe ori, insomnia este tratată cu mare indiferenţă de majoritatea oamenilor care suferă de această afecțiune.

Medicii corelează insomnia cu fel şi fel de afecţiuni, tocmai de aceea este foarte important să vedem ce stă în spatele nopţilor nedormite.

Nu este o ruşine să mergi la un psihiatru şi să îi explici stările de nesomn şi daunele pe care acestea le provoacă asupra organismului tău. Aceasta cu atât mai mult cu cât tulburările de somn pot să aibă în spate şi afecţiuni severe, printre care şi depresia.

Combinația depresie și insomnie se asociază cu multe probleme de sănătate

Ca să înţelegem mai bine elementele care ne disturbă somnul, vom aduce în discuţie un studiu realizat de Fernandez-Mendoza din statul Pennsylvania. Autorii au arătat că aproximativ 1 din 5 subiecţi are un somn slab calitativ sau suferă de insomnie.

Pacienţii cu somn prost calitativ erau semnificativ mai graşi, fumau în medie mai multe ţigări, consumau mai mult alcool, comparativ cu cei al căror somn era normal. Ulcerul şi boala depresivă erau în mod principal asociate cu tulburarea somnului, ca de altfel şi cu apneea de somn moderată sau severă. Mai mult, somnul alterat a fost asociat cu vârsta mijlocie a pacientului, cu afecţiunile cardiace, cu ulcerul, cu alergiile, cu astmul şi doar marginal cu boala depresivă majoră, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu pe baza studiului de mai sus.

Greutatea corporală şi produsele pe care le consumăm, mai ales alcoolul şi ţigările, ne provoacă insomnie. Acestea ne influenţează buna funcţionare a întregului organism şi uneori ne conduc cu paşi rapizi spre medic.

Părinţii nedormiţi şi deprimaţi generează un mediu impropriu pentru copil

Mediul social este un alt factor perturbator al somnului. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu explică printr-un exemplu:

Depresia la mamă şi insomnia maternă se pot corela cu un mediu mai slab de socializare. Insomnia mamei se asociază şi cu un grad mai mare de haos, niveluri mai mari de neglijare a copilului, mai puţină fericire şi mai puţină stimulare a copilului.

Părinţii nedormiţi şi deprimaţi generează în jurul lor un mediu impropriu pentru copil. La rândul lui, va creşte şi se va transforma într-un adult cu probleme de adaptare, predispus la consum de substanţe care dau dependenţe, apoi la tulburări de somn şi dispoziţii depresive.

Neglijarea emoţională, abuzul fizic şi psihologic au fost şi ele asociate cu insomnia. Mai mult, acestea sunt asociate şi cu simptome de depresie si anxietate. Toţi aceşti factori arată foarte clar că insomnia nu este o problemă de neglijat. Iar soluţia este cât se poate de simplă: vizita la psihiatru.

Depresie și insomnie – sunt două componente care comportă între ele, metaforic vorbind, o relaţie incestuoasă. Fiice ale aceleiaşi tulburări primare de reglare a marilor ritmuri, insomnia şi dispoziţia alterată concură în creşterea nivelului de hormon de stres circulant, secreţie şi metabolism alterat al monoaminelor, status proinflamator şi metabolism modificat al glucozei şi rezistenţa crescută la insulină în ţesuturi, adaugă medicul psihiatru.

De multe ori, depresia survine pe fondul insomniei

Tratamentul somnului, farmacologic sau psihoterapic, este obligatoriu să fie făcut precoce în depresia majoră. Medicul are nevoie să integreze în practica lui un bun diagnostic diferenţial al tulburării de somn.

Nu întotdeauna depresivul nu doarme bine pentru că este depresiv, uneori este depresiv pentru că nu doarme bine. Pe de altă parte, simpla hipnoterapie nu este suficientă pentru derularea unui bun plan de tratament în depresia majoră.

Aşadar, este foarte important să aflăm cauza insomniei şi apoi, cu ajutorul medicului specialist, să o şi tratăm. Lăsată în voia sorţii, ea ne poate afecta grav organismul, viața şi poate afecta chiar şi persoanele apropiate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”