„Cele mai sănătoase rezoluţii pentru 2020”, un super eveniment organizat de „Ce se întâmplă, Doctore?” GALERIE FOTO

Pe 1 februarie a avut loc conferinţa „Cele mai sănătoase rezoluţii pentru 2020” organizată de "Ce se întâmplă, Doctore?", la Therme.
  • Publicat:
„Cele mai sănătoase rezoluţii pentru 2020”, un super eveniment organizat de

Sâmbătă, 1 februarie, a avut loc conferinţa „Cele mai sănătoase rezoluţii pentru 2020”, organizată de „Ce se întâmplă, Doctore?”, tema evenimentului fiind adoptarea obiceiurilor bune pentru un început de an sănătos, pe care să le menţinem toată viaţa. Evenimentul găzduit de Therme Bucureşti a fost moderat de Beatrice Osanu, redactor-şef CSID.ro şi Bianca Poptean, senior editor CSID.ro şi i-a avut ca invitaţi pe Dr. Cătălina Trifan, Medic Primar Medicină Internă, Şef secţie Medicină Internă – Sanador, Dr. Negru Doru, Medic Primar Diabet, Boli Nutriţie şi Metabolice – Sanador şi Cosmin Cîrîc, Wellness Manager Therme care şi-au propus să-i determine pe cei care aleg drumul către un stil de viaţă mai sănătos să-l urmeze până la capăt, responsabil şi asumat. Partenerii evenimentului au fost Sanador, Solaris Plant şi Biocart.

Cu fiecare început de an, ne propunem să adoptăm schimbări pentru o viaţă mai bună. Nu doar alimentaţia, ci şi mişcarea, verificarea stării de sănătate, gestionarea stresului şi relaţiile cu ceilalţi sunt esenţiale pentru o viaţă activă, sănătoasă. Invitaţii noştri au abordat toate aceste subiecte şi ne-au explicat că ne putem sănătoşi dacă mergem regulat la medic, mâncăm puţin, facem sport, ne relaxăm, apelăm la consiliere psihologică şi ne facem un set complet de teste şi analize.

Analizele medicale, foarte importante la început de an

La început de an, ne dorim să fim mai sănătoşi, iar pentru asta trebuie să acordăm atenţie tuturor aspectelor care vizează starea organismului. La ora actuală, tot mai multe persoane se confruntă cu boli cardiovasculare, cancere, diabet zaharat sau boli metabolice precum obezitatea, toate acestea numărându-se printre cauzele principale de deces în întreaga lume. Multe dintre acestea pot fi prevenite, iar dacă apar şi sunt descoperite în stadiu incipient, pot fi tratate cu succes în clinici de top din România. Invitaţii au subliniat ideea că nu ne dăm seama cât de importantă este sănătatea până în momentul în care o pierdem. Dr. Cătălina Trifan, Medic Primar Medicină Internă, Şef secţie Medicină Internă în cadrul Sanador, ne-a vorbit despre importanţa screening-ului anual şi cum ne poate ajuta în menţinerea şi monitorizarea optimă a stării de sănătate.

”Suntem îngroziţi de numărul foarte mare al tinerilor care suferă de afecţiuni grave. Noi putem interveni şi îndruma pacienţii către un set de teste şi analize. Sunt mulţi oameni care la început de an se duc şi-şi fac analizele din propria iniţiativă, dar nu întotdeauna le aleg pe cele potrivite. De exemplu, multe persoane solicită efectuarea markerilor tumorali, le ies rezultatele uşor crescute, iar mai apoi apare întrebarea ”Am cancer?”. Iar răspunsul poate fi „nu”. Spre exemplu, markerul pentru carcinomul embrionar are o valoare uşor crescută la pacienţii care fumează, dar nu au cancer. De aceea, toate investigaţiile trebuie să aibă la bază discuţia dintre medic şi pacient”, a explicat Dr. Cătălina Trifan.

Galerie foto

vezi galeria
42 foto

”În cazul femeilor tinere de exemplu, acestea trebuie să-şi palpeze sânul, după perioada menstruală, iar dacă apare orice modificare, orice situaţie suspectă la nivelul sânului, trebuie să se prezinte la medic, unde se va efectua o ecografie mamară. Dacă această ecografie mamară este în regulă, se va repeta peste un an. Dacă ecografia indică orice suspiciune, se va face mamografia. De asemenea, trebuie să se facă o vizită la ginecolog pentru testarea Babeş-Papanicolau. Această testare se face la vârstă foarte tânără o dată la doi ani, iar după vârsta de 40 de ani, o dată pe an. Pentru femeile trecute de 50 de ani, trebuie să se facă anual screening pentru cancerul de colon, prin colonoscopie, dar şi pentru cancer de col uterin”, a adăugat Dr. Cătălina Trifan.

Kilogramele în plus, o problemă la nivel global

O mare problemă la început de an este greutatea peste cea normală, mai ales că venim după perioada sărbătorilor. Dr. Negru Doru, Medic Primar Diabet, Boli Nutriţie şi Metabolice în cadrul Sanador, ne-a explicat cât de periculos este excesul ponderal şi mai ales, de ce trebuie să facem un screening dacă avem kilograme în plus. La ora actuală, în lume, obezitatea este considerată epidemie, numărul persoanelor obeze fiind tot mai mare.

”De vină este societatea, părinţii, pentru că am crescut cu mentalitatea ”Papă tot să te faci mare”. Ne-a spus vreodată cineva să nu mai mâncăm că mâncarea este otravă? Nu, pentru că e bună. De fapt, mâncăm mult prea mult. Când ne-au făcut bunul Dumnezeu sau Mama Natură, ne-au făcut vânători şi culegători. Dar noi dacă nu alergăm, de ce mai mâncăm? Cine ne obligă? Cine ne sileşte? Mai mult, de ce punem sare în mâncare? Pentru că este un potenţator de gust şi face mâncarea mai bună. Şi de ce vrem să fie mâncarea mai bună? Ca să mâncăm mai mult. Cu toţii ne-am îngrăşat pentru că mâncăm şi pentru că nu alergăm. Ca să scădem în greutate trebuie să alergăm mai mult decât mâncăm”, explică Dr. Negru Doru.

Cum gestionăm excesul poderal

Prima condiţie pentru a evita acumularea kilogramelor în plus este să ne cântărim o dată pe săptămână. Apoi, trebuie să fim atenţi la cantitatea de alimente pe care o consumăm.„Toată lumea mă întreabă ”Ce să mănânc ca să nu-mi crească burta?”, iar eu le răspund că pot mânca orice. Întrebarea corectă nu este ”ce să mănânc”, ci ”cât să mănânc”. De milioane de ani, organismul animal este adaptat la foame. Noi când vedem că ne-am îngrăşat, facem o cură de slăbire, definită ca ”mănânc mai rar sau mai puţin”. Organismul nostru este obişnuit cu asta de milioane de ani, iar pe el nu-l supără asta şi îşi reduce turaţia motorului. Când ţinem cure de slăbire haotice, organismul depozitează grăsimea. Acesta este efectul yoyo. Găsim o cură de slăbire şi dăm jos 10 kilograme, dar din cele 10, 6-7 kilograme sunt muşchi şi numai 3 sau 4 kilograme sunt grăsime. După o lună de cură de slăbire, scăpăm iar în mâncare şi punem 12 kilograme, dar numai grăsime. Trebuie să facem mişcare ca să păstrăm masa musculară”, explică Dr. Negru Doru.

Stresul, o altă componentă a kilogramelor în plus

Cu stresul, ne confruntăm încă din copilărie, de-a lungul vieţii, trecând prin multe tipuri de traume şi situaţii stresante, toate cu un impact asupra sistemului imunitar care, fie nu-şi mai face treaba, fie se întoarce împotriva propriului organism.

”Când discutăm despre stres trebuie să înţelegem şi natura stresului. Poate fi vorba de stres asupra aparatului digestiv, cauzat de alimentaţia în exces, poate fi stres asupra aparatului cardiovascular, stres asupra aparatului fizic, mental. Depinde foarte mult de fiecare cum abordează stresul pentru că are un impact total diferit în funcţie de organism, în funcţie de mediul din care venim, în funcţie de comunitatea în care ne aflăm şi în funcţie de ritualul zilnic pe care-l avem (…) Fiecare mesaj pe care organismul ni-l dă poate fi interpretat, iar sănătatea trebuie menţinută conştient, în mod holistic. Trebuie să ştim cum să ne odihnim şi să asigurăm o odihnă benefică organismului şi o alimentaţie optimă”, explică Cosmin Cîrîc, Wellness Manager Therme.

Alimentaţia sănătoasă, activitatea fizică şi activităţile wellness merg mână-n mână şi pe toate ar trebui să le facem constant, nu doar în momentul în care apar problemele de sănătate. Cosmin Cîrîc a adăugat că activităţile wellness au numeroase beneficii pentru sănâtate: “sauna protejează creierul şi scade incidenţa bolilor precum demenţa, Parkinson şi Alzheimer. Băile cu minerale se fac constant şi pot contribui la prevenţia multor afecţiuni”.

Importanţa testelor hormonale

Foarte multă lume se confruntă cu dereglări hormonale, iar în cadrul conferinţei, Dr. Cătălina Trifan, Medic Primar Medicină Internă, a explicat cauzele acestora, dar şi ce putem face în această privinţă.

”Cu siguranţă, în ultimii ani am observat o incidenţă crescută a afecţiunilor tiroidiene, iar în cadrul setului de analize, se poate recomanda şi o evaluare a funcţiei tiroidiene prin măsurarea TSH-ului, care este primul marker. În completarea testelor de sânge, se face şi o ecografie. La tineri există foarte multe modificări hormonale, iar din cauza obezităţii, tot dezechilibrul endocrinologic este perturbat”, explică Dr. Cătălina Trifan.

Concluzia conferinţei a fost una singură: trebuie să avem permanent grijă de sănătatea noastră, prin vizitele regulate la medic, prin respectarea pachetelor de teste şi analize de screening, prin menţinerea greutăţii optime, prin alimentaţie echilibrată şi sport, dar şi prin relaxare şi programe de wellness.

La finalul conferinţei, invitaţii au participat la o sesiune de Q&A cu specialiştii şi au avut un prânz sănătos, preparat de bucătarii de la Therme. În plus, au primit cadouri din partea partenerilor Solaris Plant şi Biocart, iar echipa Sanador a organizat o tombolă prin care a oferit un pachet de screening unui participant la conferinţă. După eveniment, persoanele prezente au rămas la o sesiune de relaxare oferită de Therme Bucureşti.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: