„Dacă adormi cu televizorul deschis, poți muri!” Descoperire bizară a oamenilor de știință

Există o legătură strânsă între deces și adormirea cu televizorul deschis! Ce spun experții?
  • Publicat:

Milioane de americani își încheie ziua adormind cu televizorul deschis, fără să conștientizeze riscurile asociate acestui obicei negativ. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Northwestern University School of Medicine arată că această practică comună poate contribui la o serie de afecțiuni grave și, în cele din urmă, chiar și la moarte prematură.

Televizorul deschis, risc pentru apariția a numeroase boli

Echipa de cercetători a analizat obiceiurile de somn și impactul luminii ambientale asupra sănătății a 552 de persoane cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani. Rezultatele studiului sunt alarmante: chiar și cea mai mică expunere la lumină ambientală în timpul somnului crește riscul de diabet, obezitate, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare.

Dr. Phyllis Zee, cercetător principal al studiului, a subliniat importanța minimizării expunerii la lumină în timpul somnului.

„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a declarat aceasta pentru CNN.

Studiul a identificat o legătură directă între rezistența la insulină și expunerea la lumină ambientală, precum cea emisă de televizor. Rezistența la insulină este un factor de risc major pentru diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. Mai exact, cercetările arată că persoanele expuse la lumină ambientală în timpul somnului sunt mai susceptibile să dezvolte rezistență la insulină, având consecințe grave asupra reglării glucozei.

Lumina albastră a dispozitivelor electronice

Datele colectate au relevat că 17,8% dintre participanții care au dormit cu lumină ambientală suferă de diabet, în comparație cu doar 9,8% care au avut un mediu de somn într-un mediu întunecat. De asemenea, 40,7% dintre cei expuși la lumină ambientală au fost diagnosticați cu obezitate, în timp ce procentul înregistrat în cazul participanților care au dormit în întuneric a fost de 26,7%.

Pe lângă aceste descoperiri, studiul a relevat și alte aspecte tulburătoare legate de impactul luminii asupra sănătății. Persoanele care adorm într-un mediu luminos au tendința să rămână treze mai mult timp și să se trezească mai târziu a doua zi. Această situație duce la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare și metabolice.

„Știm că cei care dorm târziu au tendința de a avea, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”, a declarat Zee pentru CNN.

Lumina de la telefon, consecințe negative

Cu toate acestea, televizoarele nu sunt singurele dispozitive care perturbă somnul. Smartphone-urile reprezintă o altă sursă majoră de perturbare a somnului. Un studiu anterior a arătat că peste o treime din adolescenți și aproximativ o patrime dintre adulți se trezesc în timpul nopții pentru a-și verifica dispozitivele mobile.

Experții în somn recomandă oamenilor să reducă expunerea la lumină albastră emisă de ecranele dispozitivelor. Acest lucru trebuie făcut cu cel puțin trei ore înainte de culcare pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Această măsură simplă poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni metabolice și cardiovasculare asociate cu perturbările de somn.

Surse:

https://nypost.com/2022/06/28/falling-asleep-with-the-tv-on-could-bring-early-death-study/

https://edition.cnn.com/2022/06/22/health/light-exposure-sleep-study-wellness/index.html

https://academic.oup.com/sleep/article/46/3/zsac130/6608953?login=false

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan