Semnele care anunță diabetul. 17 simptome de rezistență la insulină și prediabet

Rezistența la insulină crește riscul de diabet. Cum se manifestă, cine e la risc și ce analize trebuie să faci pentru monitorizarea glicemiei.
  • Publicat:

Rezistența la insulină crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet. Partea și mai proastă este că ai putea să fii rezistent la insulină ani în șir, fără să știi, pentru că simptomele sunt vagi sau lipsesc cu desăvârșire. Când sunt prezente simptomele, deja putem vorbi despre prediabet sau, mai rău, chiar diabet. Din acest motiv este important să îți verifici periodic nivelul de glucoză din sânge, prin diverse analize.

Ce se știe cu siguranță este faptul că rezistența la insulină „atacă” în mod preponderent persoanele supraponderale, cu valori mari ale colesterolului și trigliceridelor, precum și pe cele care au hipertensiune.

Citește și: Dieta care întoarce diabetul din drum. Ce să mănânci dacă ai prediabet

Semne de rezistență la insulină și prediabet

În cazul în care ai rezistență la insulină și ești deja în stadiul de prediabet – deci încă mai poți lua măsuri pentru a întoarce diabetul din drum – pot să apară simptome precum:

  • Sete exagerată
  • Senzație constantă de foame
  • Urinare frecventă
  • Piele de culoare mai închisă pe coate, gât, genunchi, axile, articulațiile degetelor (afecțiunea poartă numele de acanthosis nigricans)
  • Îngroșarea sau uscarea excesivă a pielii
  • Hirsutism (creșterea excesivă a părului în zone neobișnuite la sexul feminin, precum fața, pieptul, abdomenul, spatele)
  • Talia peste 94 cm la bărbați și peste 80 cm la femei
  • Dureri articulare
  • Căderea excesivă a părului
  • Oboseală cronică
  • Vederea în ceață
  • Senzații de furnicături la mâini sau picioare
  • Infecții frecvente
  • Nivel crescut al zahărului din sânge pe nemâncate (peste 100 mg/dl)
  • Valori crescute ale tensiunii arteriale (peste 130/ peste 85 mmHg)
  • Trigliceride mărite (peste 150 mg/dl)
  • Nivel scăzut al colesterolului HDL  (sub 50 mg/dl la femei, sub 40 mg/dl la bărbați)

Citește și: 3 semne timpurii ale diabetului. Cum știi că boala este într-un stadiu avansat

Factori de risc implicați în rezistența la insulină

Anumite persoane sunt mai susceptibile să dezvolte rezistență la insulină, deci implicit și diabet. Printre factorii de risc care pot favoriza această problemă se numără:

  • Viața sedentară, fără mișcare zilnică
  • Vârsta peste 45 de ani
  • Nivelul scăzut de colesterol bun HDL, dar crescut de colesterol rău LDL și trigliceride
  • Tensiunea arterială crescută (peste 140/90 mm Hg)
  • Diabetul gestațional (diabet dezvoltat în timpul sarcinii)
  • Nașterea unui copil cu o greutate peste 4 kg
  • Istoric de boli cardiovasculare
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Greutatea crescută (IMC peste 25)
  • Grăsimea abdominală
  • Moștenirea genetică ( dacă există rude de gradul I care au fost diagnosticate cu diabet)
  • Lucrul în ture de noapte
  • Tulburările de somn
  • Alimentația bogată în carne roșie, dulciuri, produse procesate, băuturi răcoritoare îndulcite

Complicațiile rezistenței la insulină

Dacă sindromul metabolic și, implicit, rezistența la insulină nu sunt tratate, pot apărea complicații. Astfel, există un risc mai mare de boli de rinichi, infarct, accident vascular, probleme de vedere, diverse forme de cancer sau chiar boala Alzheimer.

Citește și: Tratament naturist pentru diabet zaharat. Ce alimente și plante medicinale ajută la reglarea glicemiei și colesterolului din sânge

Analize pe care să le faci pentru a-ți monitoriza glicemia

În cazul în care prezinți mai mulți factori de risc dintre cei menționați mai sus, este foarte important să-ți monitorizezi starea de sănătate prin analize periodice și să încerci să îți schimbi stilul de viață pentru a reduce riscul de diabet.

Printre analizele necesare în acest sens se numără:

  • Glicemia a jeun – se măsoară nivelul zahărului din sânge pe nemâncate și fără să fi băut nimic timp de cel puțin 8 ore (valorile sub 100 mg/dL sunt considerate normale)
  • Hemoglobina A1C (testul HbA1c) – măsoară glicemia medie în ultimele 2 până la 3 luni (valorile sub 5,7% sunt considerate normale)
  • Testul pentru diabet gestațional (test de toleranță orală la glucoză) – se face în săptămânile 24-28 de sarcină și presupune efectuarea a 3 glicemii: pe nemâncate (valori normale sub 92 mg/dL), la o oră (valori normale sub 180 mg/dL)  și la două ore după ingestia de 75 g glucoză (valori normale sub 153 mg/dL)

Important de menționat este faptul că valorile crescute ale glicemiei depistate în urma analizelor nu înseamnă neapărat diabet. De cele mai multe ori, dacă sunt efectuate cu scop preventiv, analizele indică prediabetul, adică stadiul în care pacientul încă poate lua măsuri pentru a preveni diabetul.

Stilul de viață este singurul care poate face diferența între boală și sănătate. De aceea schimbările în alimentație contează mai mult deseori decât tratamentul medicamentos propriu-zis.

Exercițiile fizice (cel puțin 30 de minute zilnic), regimul alimentar echilibrat, scăderea în greutate, evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, reducerea stresului și somnul de calitate sunt factorii-cheie care previn rezistența la insulină și afecțiunile asociate acestei probleme.

Surse: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22206-insulin-resistance

https://diabetesjournals.org/clinical/article/36/3/263/31794/Good-to-Know-All-About-Insulin-Resistance

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance

https://psycnet.apa.org/record/2014-14117-011

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/insulin-resistance.html

https://www.webmd.com/diabetes/insulin-resistance-syndrome

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Biorezonanța Asyra: cum funcționează și ce beneficii are