Ablația cu microunde, o nouă tehnică de tratare a nodulilor tiroidieni, se practică acum și în România

Ablația cu microunde este o intervenție minim invazivă, alternativă la operația de scoatere a tiroidei.
  • Publicat:
Ablația cu microunde, o nouă tehnică de tratare a nodulilor tiroidieni, se practică acum și în România
Sursa foto: Shutterstock

Nodulii tiroidieni sunt o afecțiune frecventă în rândul populației, iar șansele ca o persoană să dezvolte o astfel de afecțiune sunt de 50% pe parcursul vieții. Pacienții cu noduli tiroidieni benigni au, de acum, acces la o intervenție minim invazivă, ablația cu microunde – alternativă la operația de scoatere a glandei tiroide.

Ce efecte au nodulii tiroidieni

De cele mai multe ori, nodulii tiroidieni nu produc simptome, însă există cazuri în care afectează funcția tiroidei (nodul toxic). Printre consecințe se pot număra:

Nodulii de dimensiuni mari pot da dificultăți la înghițire, respirație, răgușeală și durere de gât.

Tiroidectomia totală sau operația de scoatere a glandei tiroide era, până de curând, singura opțiune terapeutică a nodulilor tiroidieni benigni, simptomatici. Aceasta presupune anestezie generală, cicatrice post-operatorie în zona gâtului și urmarea unui tratament cu hormoni de substituție, pe viață.

Ablația cu microunde „topește” nodulii tiroidieni

Ablația cu microunde se realizează sub control ecografic, prin intermediul unui ac al cărui vârf emite microunde și care ,,topește” nodulii. Spre deosebire de tiroidectomia clasică, nu necesită anestezie generală, internare sau tratament hormonal post-operator și nu lasă cicatrici.

Intervenția este una rapidă și sigură, chiar și în cazul pacienților cu boli cronice și femeilor însărcinate.

În cazul nodulilor tiroidieni benigni, simptomatici și de dimensiuni mari, opțiunea clasică de tratament era de a îndepărta chirurgical un lob al tiroidei sau întreaga glandă – tiroidectomie totală. De câțiva ani, în lume, se practică ablațiile nodulilor, adică supraîncălzirea acestora, fără afectarea țesutului din jur.

Există mai multe variante de ablație, însă cea mai nouă, cu cele mai multe beneficii pentru pacient și pe care eu am ales să o practic, este cea cu microunde. Procedura este minim invazivă, durează aproximativ o oră, se realizează cu anestezie locală, prin intermediul unui ac, deci nu rămâne cicatrice, iar externarea se face în aceeași zi, fără recomandare de tratament acasă.

Intervenția este, de asemenea, mai eficientă pentru nodulii care conțin și zone chistice și poate fi efectuată atât în cazul femeilor însărcinate, cât și al pacienților cu tulburări de ritm cardiac, care au pacemaker sau al celor cu implanturi/proteze de metal, spune dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinologie.

Dr. Emin Mammadov este, în prezent, singurul medic din țară care efectuează ablația cu microunde a nodulilor tiroidieni.

Recomandări pre și post-ablație cu microunde

Înainte de ablația cu microunde, pacienții trebuie să efectueze o biopsie a nodulilor, care să confirme că aceștia sunt benigni. Ȋn unele cazuri, poate fi nevoie un control ORL pentru verificarea corzilor vocale înainte și/sau după procedură.

De asemenea, poate fi necesară o vizită la medicul cardiolog sau neurolog, pentru cei care urmează tratament cu anticoagulante. Pacienților le este recomandat să nu mănânce cu trei ore înainte de intervenție și cu o oră înainte să nu consume lichide.

După intervenție, pacienții pot părăsi clinica în aproximativ o oră, iar singura limitare este că nu au voie să facă sport intens în ziua respectivă. Medicii recomandă controlul ecografic al tiroidei la 1, 3, 6 și 12 luni după procedură, pentru monitorizarea rezultatelor.

Ablația cu microunde scade volumul nodulilor cu 50% până la peste 90%, într-un interval de șase luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân