Cele mai bune anticoagulante pentru tromboza venoasă și prevenirea cheagurilor de sânge

  • Publicat:
Cele mai bune anticoagulante pentru tromboza venoasă și prevenirea cheagurilor de sânge
Sursa foto: Shutterstock

Tromboza venoasă poate avea consecințe fatale în lipsa unui tratament adecvat. Embolia pulmonară este una dintre cele mai grave complicații ale acestei afecțiuni. Formarea unui cheag de sânge și deplasarea acestuia către vase de sânge ce asigură buna funcționare a organelor vitale pot fi evitate cu ajutorul anticoagulantelor.

Un nou studiu arată că medicamentele anticoagulante de nouă generație, printre care apixaban și rivaroxaban, sunt mult mai eficiente și mai sigure decât cele de generație veche, cum este warfarina. Totuși, dintre medicamentele noi, unul se remarcă prin siguranță crescută și eficacitate împotriva recidivelor.

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Annals of Internal Medicine, cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania au comparat efectele a două anticoagulante de nouă generație, apixaban (Eliquis) și rivaroxaban (Xarelto), în tromboza venoasă. Această afecțiune presupune formarea de cheaguri de sânge în venele de la nivelul membrelor inferioare.

Pericolul constă în faptul că dislocarea unui astfel de cheag de sânge favorizează „călătoria” sa către organe vitale, cum ar fi plămânii, inima sau chiar creierul, cu consecințe fatale. Pentru prevenirea acestor evenimente, pacienții cu tromboză venoasă trebuie să urmeze tratament cu anticoagulante.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au vrut să afle care dintre cele 2 medicamente menționate anterior sunt mai eficiente, dar și care sunt beneficiile și riscurile acestora. Ei au analizat o bază de date medicale care cuprindea peste 37.000 de pacienți diagnosticați cu tromboză venoasă și care urmau tratament cu unul dintre cele două medicamente.

Astfel, ei au descoperit că, dintre cei 18.600 de pacienți care luau apixaban, 386 au suferit hemoragii digestive (gastroregie) sau cerebrale. Spre comparație, în grupul care urma tratament cu rivaroxaban s-au înregistrat 577 de cazuri de hemoragie digestivă sau cerebrală, iar 595 de persoane prezentau recidive flebitice, în ciuda medicației.

Tratamentul cu apixaban pentru tromboza venoasă s-a asociat cu un risc mai mic de recidivă și hemoragii în comparație cu grupul tratat cu rivaroxaban, a declarat dr. Adam Cuker.

De regulă, pacienții și medicii stabilesc împreună care este cel mai potrivit anticoagulant, pe baza costurilor și a modului de administrare. De exemplu, Xarelto se poate administra o dată pe zi, în timp ce Eliquis se ia de două ori pe zi. De asemenea, există diferențe mari de preț în ceea ce privește cele două medicamente.

Diferența observată în cadrul acestui studiu nu este semnificativă, însă poate avea un impact important în privința modului în care sunt recomandate anticoagulantele de către medic, declarat dr. Scott Woller, medic hematolog.

Sunt însă și limitări care trebuie luate în considerare. De exemplu, în cadrul studiului nu a fost luat în considerare și faptul dacă pacienții urmau și alte tratamente care creșteau riscul de hemoragie, cum ar fi aspirina.

În concluzie, cel mai bun anticoagulant pentru tromboza venoasă este cel recomandat de medic, care cunoaște cel mai bine istoricul medical al pacientului, comorbiditățile acestuia, situația lui financiară și complianța la tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan
Recomandări:
O femeie a învins melanomul după ce și-a scos 100 de alunițe
O femeie a învins melanomul după ce și-a scos 100 de alunițe
8 minute de nervi cresc riscul de infarct și AVC. Ce au descoperit cercetătorii
8 minute de nervi cresc riscul de infarct și AVC. Ce au descoperit cercetătorii