3 semne timpurii ale diabetului. Cum știi că boala este într-un stadiu avansat

  • Publicat:

Știai că există anumite semne timpurii ale diabetului? Află care sunt acestea și ia măsuri înainte ca boala să avanseze!

Diabetul este o afecțiune caracterizată prin nivelul foarte crescut de zahăr din sânge. Diagnosticul de precizie se stabilește doar în urma testului de sânge, care măsoară nivelul glicemiei.

Există însă anumite semne timpurii ale diabetului, care apar înainte ca boala să avanseze. Acestea apar în ambele forme de diabet, deși intensitatea lor poate varia.

Semne timpurii ale diabetului

Semnele timpurii ale diabetului sunt denumite de medici cei 3 Ps și includ:

Deoarece diabeticii de tip 1 nu produc deloc insulină, ei prezintă adesea simptome mai intense în comparație cu diabeticii de tip 2.

De obicei, diabetul de tip 1 se manifestă mai agresiv și de aceea diagnosticul este mai rapid stabilit. În schimb, în diabetul de tip 2, pancreasul poate produce în continuare insulină, dar nu suficientă, așa că simptomele sunt mai puțin intense, pot apărea și dispărea în funcție de nivelul glicemiei, de regimul alimentar, spune dr. Stephanie Redmond.

Iată care sunt cauzele celor 3 semne timpurii ale diabetului.

De ce ți-e foame mereu – deoarece pancreasul nu mai produce insulină sau o utilizează în mod necorespunzător, zaharurile din alimente nu mai sunt transformate în energie și, în consecință, apare constant senzația de foame, chiar dacă abia ai mâncat.

De ce urinezi des – când nivelul de zahăr din sânge este crescut, rinichii excretă acest surplus prin urinare, motiv pentru care ești nevoit să mergi mai des la toaletă. De asemenea, urina unei persoane cu diabet poate fi ușor spumoasă și cu un miros dulceag, fructat, ca urmare a excesului de glucoză care trece din sânge în urină.

De ce îți este mereu sete – din cauza urinării frecvente, e foarte posibil să te deshidratezi mai rapid și, în consecință, corpul tău să ceară mai multă apă. Gura uscată și vederea neclară se numără printre semnele că nu bei destulă apă.

Semne ale diabetului în stadiu avansat

Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 1 prezintă și alte simptome, pe lângă urinarea frecventă și setea sau foamea excesivă. Pot apărea semne precum:

Deoarece organismul nu produce insulină, nu există carbohidrați sau zahăr pe care organismul să le poată folosi pentru energie. Așadar, începe să ardă grăsimi pentru energie, de aceea apare scăderea în greutate, spune medicul.

Persoanele cu diabet de tip 1 netratat pot prezenta, de asemenea, cetoacidoză diabetică. Pe măsură ce corpul arde grăsimi în încercarea de a se alimenta, eliberează cetone, care sunt substanțe chimice din sânge dăunătoare în exces.

Fără tratament, cetoacidoza diabetică poate duce la complicații grave, cum ar fi coma diabetică. Dacă prezinți vărsături, confuzie sau dificultăți de respirație, trebuie să soliciți imediat asistență medicală.

În cazul persoanelor cu diabet de tip 2, diagnosticul este de multe ori stabilit cu ocazia unor analize de rutină care relevă niveluri ridicate de zahăr în sânge.

Cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 2 sunt foamea sau oboseala cronică. Deși sunt deseori ignorate, aceste semne apar într-un moment în care diabetul de tip 2 poate fi inversat prin modificări ale stilului de viață.

În schimb, sunt și simptome care indică faptul că diabetul de tip 2 a progresat deja. Acestea pot include infecții fungice recurente (candidoză) și durerea sau amorțeala picioarelor ori a mâinilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”