Semnele pe care ți le dă corpul când ai dereglări hormonale

  • Publicat:

Bănuiești că suferi de dereglări hormonale, dar nu știi exact cum se manifestă acestea? Sunt anumite simptome care îți pot întări convingerea, dar – atenție – numai medicul poate confirma cu certitudine dacă există dereglări hormonale la mijloc. Deci nu te autodiagnostica pe baza „doctorului Google”. În schimb, programează o vizită la medic dacă observi simptome precum cele descrise mai jos. 

Află în continuare ce simptome apar când ai dereglări hormonale.

Semne că te confrunți cu dereglări hormonale

Balonată, nervoasă mai tot timpul, obosită peste măsură, cu acnee care îți peste cap lumea? Da, de vină pot fi nesuferitele dereglări hormonale! Și lista neplăcerilor cauzate de hormonii scăpați de sub control este destul de lungă. Iată care sunt cele mai frecvente semne că te confrunți cu dereglări hormonale:

Acnee persistentă

O mică explozie de coșuri apărute înaintea sau în timpul menstruației este absolut normală. Însă acneea care persistă în afara acestor perioade sau care se agravează este un semn că te confrunți cu dereglări hormonale.

Mai precis, poate fi vorba despre un exces de hormoni androgeni care cauzează hipersecreție de sebum, un factor principal implicat în apariția acneei.

Ciclu menstrual neregulat

Majoritatea femeilor au un ciclu menstrual între 21 și 35 de zile. Dacă menstruația nu îți apare relativ în aceleași zile ale lunii sau dacă întârzie nepermis de mult, adică peste 8 săptămâni, poate însemna că ai prea mulți sau, din contră, prea puțini hormoni – estrogen și progesteron.

Un motiv al acestor fluctuații hormonale, mai ales dacă ai între 40 și 50 de ani, poate fi perimenopauza, adică perioada de dinainte de instalarea menopauzei.

Dar atenție – ciclul menstrual neregulat poate semnala și afecțiuni mai serioase, cum este sindromul ovarelor polichistice!

Tulburări digestive

Diaree, dureri de stomac, balonare, greață? Da, tot hormonii pot fi de vină!

Astfel de tulburări digestive, apărute cu precădere și înrăutățite înainte și în timpul menstruației, pot semnala că ai niveluri prea mari sau prea mici de estrogen sau progesteron.

Creștere în greutate

Când nivelul estrogenului o ia la vale, apetitul atinge cote maxime. Iar asta pentru că nivelul scăzut al estrogenului are impact asupra producției de leptină, hormonul care ajută la ținerea sub control a poftei de foame. Și așa se explică de ce ne îngrășăm „din cauza hormonilor”.

Insomnie și somn de proastă calitate

Dacă hormonii sunt în dezechilibru, somnul are de suferit. Progesteronul este hormonul secretat de ovare care te ajută să dormi mai bine. Când nivelul acestuia e mic, atunci sunt mari șanse să adormi cu greutate, să ai un somn întrerupt sau chiar să te confrunți cu insomnia.

Dacă și estrogenul e la limitele inferioare, transpirațiile nocturne și bufeurile nu fac decât să înrăutățească situația.

Nervozitate, tristețe sau chiar depresie

Nivelurile scăzute de hormoni sau fluctuațiile mari ale acestora în intervale de timp scurte pot duce la schimbări de dispoziție. Acestea pot include: iritabilitate, nervozitate, apatie, tristețe sau depresie.

Estrogenul e „capul răutăților”, deoarece prin nivelul scăzut al acestuia este afectată producția de substanțe chimice responsabile de fericirea noastră, respectiv serotonina, dopamina și norepinefrina. Dar și alți hormoni pot contribui la acest vârtej în stările noastre emoționale.

Gândirea în ceață

Când simți „o pâclă” pe creier și parcă nu-ți găsești cuvintele, nu-ți amintești detalii simple, e posibil să suferi de ceață cerebrală, o consecință a dereglărilor hormonale.

Experții nu sunt 100% siguri cum ne este afectat creierul de dezechilibrele hormonale, dar ce știu precis e că estrogenul și progesteronul în cantități prea mici pot avea acest impact asupra minții noastre. Au observat acest lucru cu precădere la femeile aflate la perimenopauză și menopauză.

Atenție însă – tulburările de memorie și atenție pot semnala și o afecțiune a glandei tiroide.

Obosită tot timpul?

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale dereglărilor hormonale. De data asta, excesul de progesteron este cel care duce la somnolență și senzație de oboseală. Iar dacă tiroida secretă prea puțini hormoni, te simți stoarsă de energie mai tot timpul.

Dureri de cap

Multe cauze pot sta la baza durerilor de cap, printre care și scăderea nivelului de estrogen. De aceea durerile de cap la noi, femeile, apar mai ales în timpul menstruației, când estrogenul scade semnificativ. Dar ai grijă – durerile de cap constante, care nu se dau duse în timp, pot semnala și afecțiuni mai grave!

Uscăciunea vaginală

Iritații, durere la contactul sexual, uscăciune „acolo jos”? Da, sunt semne că nivelul estrogenului e prea scăzut. Acest hormon, printre numeroasele lui roluri, ajută la păstrarea umidității în țesuturi, inclusiv la nivelul vaginului. Iar dacă și nivelul testosteronului e scăzut, foarte probabil dorința de a face dragoste este și ea la cote minime.

Dereglările hormonale și căderea părului

Dedicăm acestei teme un întreg capitol, pentru că sunt multe de spus. Căderea părului este unul dintre primele semne că ai dereglări hormonale, fie din cauza scăderii nivelului de estrogen la menopauză, fie a hormonilor tiroidieni care nu sunt produși în cantitate suficientă de glanda tiroidă. Dar nu numai!

Iată 5 căi prin care dezechilibrele hormonale pot duce la căderea excesivă a părului:

Menopauza

Nivelul de testosteron crește când intri la menopauză, pe măsură ce nivelul de estrogen scade simțitor. Acest testosteron în exces se „transformă” într-un hormon mai puternic, numit dihidrotestosteron, care atacă rădăcina foliculilor. Asta duce la subțierea și, într-un final, la căderea abundentă a părului în această perioadă din viață.

Stresul

Hormonii de stres, cortizolul în special, atunci când sunt produși în cantitate mai mare decât e normal, duc la „sugrumarea” vaselor mici de sânge care alimentează firul de păr cu substanțe nutritive – oxigen, proteine, vitamine, minerale.

Astfel, părul își pierde rezistența și cade excesiv. Ba mai mult, stresul poate duce chiar la albirea prematură a părului, uneori chiar peste noapte!

Sarcina

Mai precis, după naștere, e foarte posibil să te confrunți cu fire de păr căzute în număr mai mare decât în timpul sarcinii.

Explicația e destul de simplă: când ești gravidă, anumiți hormoni sunt din abundență și cresc circulația sângelui, inclusiv la nivelul scalpului. De aceea gravidele au un păr mai des și mai rezistent – și care crește mult mai repede.

Ulterior, deci după naștere, nivelul acestor hormoni scade brusc. Și la fel de brusc poți constata că părul îți cade „abundent”. Nu e cazul să îți faci griji, pentru că lucrurile se reglează în cel mult câteva luni.

Tiroida „leneșă”

Hormonii tiroidieni accelerează viteza cu care celulele își fac treaba – inclusiv pe a acelora responsabile de rădăcina firului de păr. Când sunt prea puțini hormoni tiroidieni, automat consecințele se resimt și la nivelul părului – este mai uscat, casant, subțiat, se rupe sau cade cu ușurință.

Dacă te mai confrunți și cu lipsă de energie, creștere în greutate sau senzație permanentă de frig, problema cu tiroida capătă un contur din ce în ce mai clar. O vizită la medic te poate lămuri pe deplin!

Sindromul ovarelor polichistice

Această afecțiune ginecologică este destul de des întâlnită, dar prea puțin înțeleasă. Deși cauza e încă un mister, consecințele se cam cunosc: apare un dezechilibru hormonal în care ovarele produc mai mult testosteron decât ar fi normal. În consecință, pielea este mai grasă, părul cade cu ușurință.

Apariția firelor de păr în zone neobișnuite la femei – cum ar fi pe bărbie, gât, deasupra buzelor, pe sâni, pe piept etc. – și tulburările menstruale sunt alte două indicii că problema cu care te confrunți trebuie semnalată medicului ginecolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan