Hormonii sexuali – estrogenul și testosteronul. Importanța lor pentru viața sexuală

  • Publicat:
Hormonii sexuali - estrogenul și testosteronul. Importanța lor pentru viața sexuală
Sursa foto: Shutterstock

În mai multe și mai serioase cuvinte, vorbim despre hormonii sexuali – estrogenul și testosteronul – care hotărăsc atâtea în viețile noastre, de multe ori fără să avem habar. De la dispoziția pe care o avem zi de zi până la cheful de sex ori diverse maladii, toate depind de nivelul la care se află cei doi.

Și pentru femei, și pentru bărbați, hormonii sexuali, inclusiv testosteronul produs de testicule și estrogenul produs de ovare, joacă roluri-cheie în multiple situații. Cum vorbim, cum învățăm, cum facem dragoste, cât de sănătoși suntem – toate ajung să depindă de cât de mult sau de puțin estrogen ori testosteron avem la un moment dat în organism. Noi ne vom concentra acum mai mult pe aspectele ce țin de sexualitate.

Doamnele mai întâi, așadar despre estrogen

De avut îl au și ei, și ele. Doar că în cazul femeilor cantitățile sunt semnificativ mai mari în special în perioada maximă de reproducere. Acest hormon determină dezvoltarea sânilor și ne subțiază endometrul. Domnilor le asigură o spermă sănătoasă și le influențează libidoul.

Însă, revenind la ele, fără estrogen, nu ar exista viață sexuală. Este și motivul pentru care femeile ajunse la menopauză sunt sfătuite în unele cazuri de doctori să ia estrogen.

El este cel care menține sănătatea țesuturilor vaginale, dictează lubrifierea și ne face sau nu interesate de sex în diverse momente. Unii psihologi spun chiar că estrogenul este cel care ne transformă creierul într-un organ… sexual.

Hormonii sexuali. Și testosteronul contează!

Și încă ce contează. La fel ca estrogenul, îl găsim la ambele sexe, desigur cu mai multe roluri importante în viața bărbaților. De la producerea spermei până la dezvoltarea organelor sexuale și, din nou, influențarea majoră a dorinței, așadar a erecțiilor. Vocea, pilozitatea, mărul lui Adam, pe toate le unește acest testosteron.

Care, recent, în tot mai multe studii, se dovedește de mare ajutor și femeilor cu dificultăți în viața sexuală. Le poate pune libidoul în mișcare, atât în perioada premenopauză, cât și după histerectomii, de pildă, și are beneficii chiar dincolo de acest domeniu. Și densitatea musculară și cea osoasă (tot femeile sunt vizate) au de câștigat de pe urma unui nivel optim de testosteron.

Endorfinele

Când vorbim despre sex și hormoni nu putem ocoli serotonina (cea care ne-ar dicta și preferințele sexuale) și endorfinele. Substanțele acelea care ne invadează corpul în timpul și după actul sexual și care au dus probabil la inventarea expresiei „în al nouălea cer”.

Ar mai fi, desigur și dopamina (substanță implicată în anticiparea unui moment palpitant în cursul actului sexual).

Sexul stimulează producerea acestor hormoni care dau plăcere și binedispun. Euforia din timpul orgasmului li se datorează endorfinelor, cele numite și hormonii fericirii.

Cantitatea tuturor acestor substanțe este controlată de creier, iar creierul, așa cum ni se tot spune, este cel mai important organ sexual. Din toate aceste motive, iubirea fizică este considerată cel mai bun antidepresiv și calmant.

Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”