Ce trebuie să mănânce bărbaţii pentru a le creşte numărul spermatozoizilor şi a fi mai fertili

Ca să-şi crească şansele de a deveni părinţi, bărbaţii trebuie să aibă un regim alimentar special.
28.02.2020
Ce trebuie să mănânce bărbaţii pentru a le creşte numărul spermatozoizilor şi a fi mai fertili

Pentru a avea şanse mai mari de a deveni părinţi, bărbaţii ar trebui să adopte un regim specific, atrag atenţia savanţii danezi.

Aceştia au realizat un studiu care a inclus 2.900 de bărbaţi, cu vârsta medie de 19 ani, din care a reieşit că dieta bogată în peşte, pui, legume, fructe şi apă din belşug poate contribui la creştere producţiei de lichid seminal şi, implicit, a numărului spermatozoizilor.

 

În schimb, bărbaţii care aveau un regim bazat pe pizza, cartofi prăjiţi, alimente procesate, carne roşi, scankscuri, cereale rafinate, băuturi carbogazoase şi dulciuri prezentau un risc mai crescut de a se confrunta cu infertilitatea, ca urmare a producţiei reduse de lichid seminal.

„Cu cât producţia de lichid seminal a bărbatului este mai scăzută, cu atât şansele femeii de a rămâne gravidă sunt mai reduse”, a atras atenţia dr. Feiby Nassan, autorul principal al studiului, profesoară la Universitatea Harvard din Boston.

Un alt specialist adaugă însă că nu doar regimul alimentar poate influenţa producţia de lichid seminal.

„Fumatul, poluarea, stresul, metalele grele, toate acestea pot afecta spermatogeneza”, spune dr. Christine Mullin, medic la centrul North Shore din New York.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista de specialitate JAMA Network Open.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!