10 semne ale unei relații nesănătoase. 60% dintre tineri nu le recunosc, arată o nouă cercetare

  • Publicat:
10 semne ale unei relații nesănătoase. 60% dintre tineri nu le recunosc, arată o nouă cercetare

Șase din zece tineri nu recunosc semnele unei relații nesănătoase, avertizează o echipă de cercetători. De fapt, mulți tineri cu vârste cuprinde între 16 și 25 de ani cred că un comportament intens precum love bombing-ul este un semn al unei relații funcționale.

11% dintre ei cred că un partener care insistă să nu mergi la o petrecere sau să petreci timp cu prietenii este un alt semn al unei relații sănătoase, deși acest lucru este complet fals, arată un nou studiu realizat de organizația educațională Let Me Know (LKM), din Marea Britanie.

„În timp ce rezultatele studiului sunt alarmante, ele accentuează cât de important este că tinerii să înțeleagă semnele relațiilor sănătoase și ale celor nesănătoase și să folosească aceste cunoștințe pentru că ei și prietenilor să fie în siguranță”, a declarat Deirdre Kehoe, CEO Let Me Know.

10 semne ale unei relații nesănătoase

Let Me Know a și evidențiat cu această ocazie câteva puncte cheie în ceea ce privește o relație nesănătoasă, după cum urmează:

  1. INTENSITATE: atunci când cineva face gesturi exagerate încă de la început sau demonstrează sentimente care te copleșesc.
  2. MANIPULARE: atunci când simți că deciziile, acțiunile și emoțiile tale sunt controlate.
  3. SABOTAJ: atunci când celălalt îți submimeaza intenționat realizările, succesul sau reputația.
  4. ÎNVINOVĂȚIRE: atunci când celălalt te face să te simți responsabilă pentru acțiunile sale sau chiar pentru propria-i fericire.
  5. EVITAREA RESPONSABILITĂȚII: atunci când celălalt găsește în mod repetat scuze pentru comportamentul sau nesănătos din relație.
  6. POSESIVITATE: atunci când celălalt controlează ce faci, cu cine îți petreci timpul, etc.
  7. ÎNJOSIRE: atunci când celălalt te face să te simți prost, fie legat de aspectul tău fizic, fie de comportamentul sau realizările tale.
  8. VOLATILITATE: atunci când celălalt are reacții intense, imprevizibile, care te fac să te simți confuză, speriată.
  9. TRĂDARE: atunci când celălalt te înșală/minte în mod intenționat.
  10. IZOLARE: atunci când celălalt te ține în mod intenționat departe de familie, prieteni, apropiați.

Dacă în relația în care te afli apar una sau mai multe subpuncte, discută cu un prieten, un membru al familiei sau chiar un specialist. Cel mai probabil te afli într-o relație abuzivă și trebuie să ieși cât mai curând cu putință din ea. Nu îți fie teamă, spune NU abuzului!

Citește și: 3 semne ale abuzului emoțional care nu sunt atât de evidente

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân