5 semne care îți spun că te îngrași din cauza unor dezechilibre hormonale

  • Publicat:
5 semne care îți spun că te îngrași din cauza unor dezechilibre hormonale

Greutatea în exces în jurul taliei poate fi greu de pierdut, mai ales când este provocată de niște dezechilibre hormonale. Dar înainte să te acuzi pentru faptul că nu faci suficiente abdomene la sală, ia în considerare următoarele: pe măsură ce îmbătrânim, chiar și o mică perturbare în nivelurile noastre hormonale poate face ca grăsimea încăpățânată de pe burtă să persiste.

De fapt, cercetările recente sugerează că femeile aflate la menopauză și care urmează terapie hormonală de substituție au niveluri mai scăzute de grăsime abdominală decât cele care nu o fac. Dar înainte să te repezi la medicul tău pentru a obține o rețetă pentru grăsimea de pe burtă datorată hormonilor, există și modalități naturale de reajustare a nivelurilor tale hormonale.

Redu consumul de zahăr, elimină alimentele procesate din dietă și evită lucruri precum lactatele, alcoolul și cofeina: toate acestea te pot ajuta să-ți reglezi nivelurile de zahăr din sânge și de insulină.

Deci, cum știi dacă acei mici colăcei sunt câteva kilograme în plus de la excesele de pizza și vin sau o problemă mai mare? Iată cinci semne că hormonii tăi ar putea fi de vină:

Te îngrași, deși te alimentezi corect

Dacă ai avut un abdomen relativ plat pentru cea mai mare parte a vieții tale și apoi apare acea „roată de rezervă” peste noapte, ar putea fi un semn că ai dezvoltat grăsime abdominală datorată unor dezechilibre hormonale. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul poate deveni mai rezistent la insulină, determinând stocarea de grăsime în loc să o ardă. Femeile devin și mai dominate de estrogen pe măsură ce intră în perimenopauză și mai departe. Dominanța estrogenului contribuie la rezistența la insulină, ceea ce cauzează acumularea de grăsime abdominală.

Ai început să mănânci mai mult decât de obicei, în special dulciuri

Rezistența la insulină poate avea unele efecte secundare și asupra altor hormoni importanți, precum leptina. Leptina este hormonul care îi semnalează corpului când te-ai săturat, dar nivelurile crescute de insulină conduc în cele din urmă la creșterea nivelului de leptină.

Nivelurile crescute de leptină, în ciuda a ceea ce ai putea crede, nu înseamnă că este mai probabil să pui furculița jos și să te oprești din mâncat. Nivelurile constante crescute de leptină pot duce la o disfuncție a receptorilor acestui hormon. Acești receptori încetează să trimită semnale către creier pentru a-ți spune să te oprești din mâncat. Ca rezultat, faci exact opusul a ceea ce leptina este concepută să controleze și continui să mănânci, fără să primești vreodată semnalul să te oprești.

Ești mereu stresată

Un alt factor major în acumularea grăsimii abdominale cauzate de hormoni este cortizolul. Adesea numit hormonul stresului, nivelurile de cortizol cresc atunci când corpul tău simte că ești stresată sau anxioasă, ceea ce poate duce la acumulare de grăsime în zona abdomenului.

Nivelurile ridicate de stres și anxietate pot trimite corpul în modul de supraviețuire, ceea ce crește nivelurile noastre de cortizol și semnalează corpul să stocheze mai multă grăsime.

Te confrunți cu schimbări de dispoziție

Pe măsură ce femeile intră în anii pre- și post-menopauză, nivelurile lor de estrogen fluctuează des, ceea ce poate duce la schimbări de dispoziție și creștere cantității de grăsime în zona taliei.

Conform unui studiu de la Universitatea din Wisconsin, acesta este motivul pentru care femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de dispoziție decât bărbații. Studiul a constatat că nivelurile de estrogen la femei fluctuează cel mai des în timpul evenimentelor ciclului de reproducere și al tranzițiilor menopauzei. Acesta este și momentul în care cele mai multe femei au raportat debutul depresiei sau al depresiei recurente.

Nivelurile de estrogen fluctuează natural în timpul schimbărilor corporale menopauzale, ceea ce poate cauza schimbări de dispoziție și poate duce la creșterea în greutate.

Ești mereu epuizată, dar nu poți adormi

Insomnia și epuizarea pot fi semne clare că hormonii sunt responsabili pentru creșterea în greutate. Lipsa somnului cauzează epuizare, care la rândul ei cauzează stres și duce la insomnie. Toate aceste lucruri vor afecta hormonii, în special nivelurile tale de cortizol. Un nivel crescut de cortizol poate duce la scăderea nivelurilor hormonilor tiroidieni, ceea ce poate provoca creșterea în greutate.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Top greșeli care duc la dezechilibre hormonale la femei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan