5 lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe despre HPV

  • Publicat:
5 lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe despre HPV

Ai auzit probabil despre virusul papiloma uman, sau HPV pe scurt. Este, de fapt, un grup de peste 150 de virusuri, dintre care unii pot duce la cancer cervical sau la nivelul capului și gâtului. Dar ceea ce probabil nu îți dai seama: este complet posibil – de fapt, foarte probabil – ca HPV-ul să fi trecut prin corpul tău.

HPV este de departe cea mai comună boală cu transmitere sexuală. Aproximativ 80 la sută dintre noi suntem expuși la el în viața noastră. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că se răspândește prin contactul pielii cu pielea, cum ar fi prin sărut, sex oral și vaginal.

Deci, cum știi dacă ai HPV și ce faci dacă acesta este cazul? Mai jos, tot ce ar trebui să știi despre simptomele HPV-ului, screening și vaccinare.

HPV poate cauza negi genitali

Când te gândești la umflături în zona vaginului, probabil că îți vin în minte herpesul, care poate declanșa apariția unor vezicule dureroase. HPV, pe de altă parte, poate cauza negi genitali. Acești negi de culoarea pielii sau albi pot apărea singuri sau în grupuri, pot fi mici, mari, crescuți, plați sau chiar să arate ca niște bucăți de conopidă. Nu sunt dureroși, dar pot fi inconfortabili.

Virusul cauzează o creștere anormală a celulelor scuamoase în acea zonă, cauzând negi. De fapt, acei negi enervanți care apar pe mâini sau pe picioare sunt, de asemenea, cauzați de HPV – deci dacă ai avut vreodată unul dintre aceia, ai fost expus la o tulpină.

Există două categorii de HPV: cu risc scăzut și cu risc ridicat. Majoritatea negilor genitali sunt de tipuri cu risc scăzut, ceea ce înseamnă că nu sunt tipul care cauzează probleme grave de sănătate. Doar două tulpini ale virusului –  6 și 11 – reprezintă aproape 90 la sută din negii genitali. În timp ce aceste umflături enervante pot dispărea de la sine, cremele cu prescripție medicală pot ajuta să scapi de ele sau pot fi înghețate de către medicul tău.

Probabil că nu știi dacă ai HPV

În cea mai mare parte, o infecție inițială nu vine cu niciun simptom, deoarece sistemul tău imunitar de obicei se ocupă de HPV de unul singur. În majoritatea cazurilor, corpul tău va elimina pur și simplu infecția în termen de 2 ani.

Chiar dacă nu o face, probabil tot nu vei experimenta niciun simptom. Spre deosebire de o infecție bacteriană, care poate produce reacții precum febră sau frisoane, o infecție virală HPV rămâne localizată la o singură parte a corpului tău și nu va duce la aceste semne mai importante la nivel sistemic. Partea tulburătoare? Majoritatea oamenilor nu își dau seama că au HPV până când nu apar probleme de sănătate mai grave.

Tulpinile cu risc ridicat ale HPV-ului pot duce la cancer

La un număr mic de oameni, infecția devine cronică și aceștia pot dezvolta cancere legate de HPV, cum ar fi cancerul cervical, genital sau al capului și al gâtului.

Dar din cele aproximativ 150 de tipuri, doar unele tulpini  sunt asociate cu infecții cronice care pot duce la cancer. Cum devine HPV-ul cancer? Infectează celulele care acoperă pielea, dar și interiorul corpului (tractul genital sau gâtul) și influențează capacitatea lor de a preveni creșterea excesivă. Când celulele cresc necontrolat, sistemul tău imunitar de obicei le elimină, dar uneori nu poate. Acest lucru duce la mutații precanceroase, care în cele din urmă devin cancer adevărat.

De ce testele pentru HPV sunt atât de importante 

Deoarece HPV rareori are simptome, este crucial să mergi la ginecolog în mod regulat și să faci teste Papanicolau (începând cu vârsta de 21 de ani), care pot detecta celule anormale și precursoare de cancer la nivelul colului uterin.

Dacă un test Papanicolau relevă că ai o tulpină de HPV cu risc ridicat, medicul tău probabil va recomanda o colposcopie, un test pentru verificarea colului uterin în căutarea de celule anormale sau precursoare de cancer. În funcție de rezultate, medicul tău ar putea dori pur și simplu să monitorizeze celulele (cu un test Papanicolau la fiecare șase luni până la un an). Dacă celulele sunt precursoare de cancer, ele pot fi îndepărtate.

Cancerele de cap și gât sunt mult mai rare și mai comune la bărbați. Nu există un test de screening, deci nu ai ști cu adevărat dacă ai tulpini cu risc ridicat. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să practici sexul în siguranță, folosind prezervativ. Dacă știi că partenerul tău este infectat, fii atent la o umflătură neobișnuită în gât și la durere care nu dispare în amigdale sau în partea din spate a limbii.

Există un vaccin pentru HPV

Unul dintre aspectele care diferențiază HPV de celelalte infecții cu transmitere sexuală? Există un vaccin pentru el. Acesta este eficient împotriva a nouă tulpini diferite de HPV care cauzează atât cancer, cât și veruci genitale.

Acesta este un cancer vindecabil cu adevărat dacă se reușește vaccinarea oamenilor înainte să fie expuși.

Este incredibil de eficient: La șase ani după ce vaccinul a fost introdus în 2006, prevalența a patru tulpini (HPV-6, -11, -16 și -18) cel mai frecvent asociate cu verucile genitale și cancerul cervical a scăzut cu 64% la fetele cu vârste între 14 și 19 ani, în timp ce cele între 20 și 24 de ani au înregistrat o scădere cu 34%, conform unui studiu din 2016.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Vaccinarea anti-HPV poate reduce cu până la 90% infecțiile cu virusul HPV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”