Legătura dintre migrene și schimbările bruște de vreme. Explicația specialiștilor

Care este, de fapt, legătura dintre schimbările de vreme și apariția supărătoarelor migrene?
  • Publicat:
Legătura dintre migrene și schimbările bruște de vreme. Explicația specialiștilor

Cât de des ți s-a întâmplat să simți o durere de cap înainte de o furtună sau în timp ce presiunea atmosferică se schimbă? Este un fenomen des întâlnit și, potrivit experților, există o explicație pentru asocierea dintre condițiile meteorologice și migrene.

Migrene și schimbările de vreme

Dincolo de senzația obișnuită de disconfort, condițiile meteorologice pot fi un declanșator major pentru migrene și dureri de cap. Fundația Americană pentru Migrenă arată că peste o treime dintre cei care suferă de migrenă consideră că schimbările de vreme pot declanșa un episod de migrenă. Această observație este confirmată și de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, care indică vremea rea printre cei zece factori declanșatori ai durerilor de cap.

Legătura cu presiunea atmosferică

Studiile au arătat că presiunea atmosferică joacă un rol crucial în ceea ce privește durerile de cap. De exemplu, schimbările bruște de presiune asociate cu zborul cu avionul pot declanșa dureri de cap, pentru unele persoane. Presiunea atmosferică scăzută care se instalează înainte de furtună este considerată ca fiind un factor major.

Recent, au fost examinate mai multe studii care au arătat o corelare între presiunea barometrică și durerile de cap. Acestea au relevat faptul că o presiune barometrică mai mică poate crește riscul de dureri de cap și migrene temporare.

Cum se declanșează durerile de cap

Unul dintre factorii cauzatori este legat de nervul trigemen, care este implicat în transmiterea senzațiilor din cap și din față. Schimbările bruște de presiune pot afecta acest nerv, cauzând dureri de cap.

Un studiu pe șoareci a arătat o creștere a activității neuronilor responsabili pentru transmiterea senzațiilor de la nivelul feței în cazul expunerii la schimbări de presiune. Aceste mecanisme pot explica legătura dintre presiunea atmosferică și durerile de cap care apar ulterior.

Pe lângă presiunea atmosferică, și alți factori meteorologici precum temperatura și umiditatea pot juca un rol decisiv în declanșarea durerilor de cap. Fundația Americană pentru Migrenă indică acești factori ca fiind declanșatori potențiali pentru unele persoane, care manifestă sensibilitate la migrene.

Sursă – https://www.healthline.com/health/headache/barometric-pressure-headache

Sursă foto – Artem Furman / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc