E normal să fii mereu „udă jos”? Umiditatea vaginală excesivă – 3 cauze

  • Publicat:

Ce boli ascunde umiditatea vaginală în exces

Umiditatea vaginală excesivă este, de cele mai multe ori, un fenomen normal și poate surveni înaintea contactului sexual, ca urmare a excitației, dar și în preajma menstruației, când au loc schimbări hormonale. Totuși, sunt situații când umiditatea vaginală în exces poate semnala o infecție.

Află mai jos ce probleme poate ascunde umiditatea vaginală excesivă și ce alte simptome trebuie să te îngrijoreze.

Vaginoza bacteriană

Una dintre cauzele frecvente ale umidității vaginale excesive este vaginoza bacteriană, o infecție care survine pe fondul dezechilibrului florei vaginale.

Cele mai expuse femei sunt cele care au un partener sexual nou sau care îi schimbă des. Printre factorii de risc se numără folosirea foarte des a irigațiilor vaginale, a dispozitivelor intrauterine cum sunt tampoanele intravaginale sau diafragma, purtarea de lenjerie intimă sintetică.

Se estimează că aproximativ 75% dintre femei au flora vaginală dezechilibrată, deși nu prezintă simptome. Atunci când simptomele există, acestea constau în secreții vaginale abundente, cu miros neplăcut, de culoare alb-gri-gălbui. Unele femei acuză senzații de mâncărime, arsură, dureri în timpul actului sexual, înroșirea și umflarea vulvei.

Citește și: Chiloții care îți îmbolnăvesc vaginul. Cresc riscul de infecții urinare și candidoză

Foto: Shutterstock

Boala inflamatorie pelvină

O altă cauză a umidității vaginale excesive poate fi boala inflamatorie pelvină, una dintre cele mai importante complicații ale bolilor cu transmitere sexuală. Apare în aproape 70% din cazuri la femei cu vârsta sub 25 de ani.

Simptomele pot varia în intensitate, de la ușoare până la moderate. În cazul bolii inflamatorii pelvine care are drept cauză infecția cu Chlamydia, poate să nu existe niciun fel de manifestare clinică.

Cele mai frecvente simptome, atunci când acestea există, sunt: leucoreea (secreți vaginală) purulentă, urât mirositoare, durere abdominală localizată la nivelul organelor genitale sau generalizată, febră între 38 și 40 de grade Celsius.

Citește și: Boli și medicamente care te fac să transpiri abundent între picioare. Cum se tratează transpirația excesivă în această zonă sensibilă

Trichomoniaza urogenitală

Umiditatea vaginală excesivă poate fi și un semn al trichomoniazei urogenitale, o infecție cu transmitere sexuală cauzată de infecţia cu parazitul Trichomonas vaginalis, care afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii.

Se estimează că doar o treime dintre pacienţii cu trichomoniază urogenitală dezvoltă simptome, acestea constând de regulă în secreţii vaginale sau uretrale verzui, spumoase, senzaţie de arsură la urinare, disconfort în timpul actului sexual şi mâncărime intensă în zona genitală.

În lipsa tratamentului, trichomoniaza urogenitală poate duce la apariţia unor complicaţii severe, precum infertilitate, endometrită (inflamaţie a endometrului), anexită, piosalpinx, cancer cervical, eroziune cervicală (rană pe col), naştere prematură sau greutate mică a fătului la naştere (dacă infecţia este dobândită în timpul sarcinii), vaginită, vulvită (inflamaţie a vaginului), uretrită nongonococică ( o inflamaţie a mucoasei pereţilor canalului uretral), balanopostită, epididimită etc.

Citește și: 4 motive să dormi fără lenjerie intimă în timpul nopții

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân