Chimia sexuală – între dorinţă şi excitaţie

Doi oameni pot avea o atracţie sexuală chimică şi pot alege să nu se lase duşi de dorinţa alimentată de acesastă chimie. Pe de altă parte, dacă această chimie nu există între doi oameni, dar ei oricum decid să facă sex, ei vor simţi mai degrabă excitaţie. Indiferent de alegere, dorinţa trebuie înţeleasă şi menţinută vie, activă...
  • Publicat:
Chimia sexuală - între dorinţă şi excitaţie

Doi oameni pot avea o atracţie sexuală chimică şi pot alege să nu se lase duşi de dorinţa alimentată de acesastă chimie. Pe de altă parte, dacă această chimie nu există între doi oameni, dar ei oricum decid să facă sex, ei vor simţi mai degrabă excitaţie. Indiferent de alegere, dorinţa trebuie înţeleasă şi menţinută vie, activă…

Poate că aceşti amanţi ale căror chimii nu sunt compatibile profită de o ocazie de a face sex – sindromul last call (de exemplu, când într-un bar barmanul strigă „last call”, fiecare ia ultimele băuturi care mai sunt, fără a mai ţine cont de ceea ce doreşte să bea) – sau poate încearcă să forţeze o legătură intimă cu cineva pe care îl place şi îl admiră ca pe un bun partener în perspectivă. Cine nu a încercat să transforme o prietenie cu o persoană minunată în ceva mai mult?

Chiar dacă este practic un fenomen necercetat, cu toţii recunoaştem chimia sexuală atunci când ea se produce. O putem observa cu uşurinţă în ceilalţi, atât la cuplurile reale, cât şi la actorii care îşi joacă rolurile. De câte ori un film a fost un eşec deoarece între personajele principale nu era nici un fel de chimie, astfel încât scenele dintre ele erau complet nerealiste? Doi oameni frumoşi nu determină automat chimie sexuală.

O nouă viziune asupra dorinţei

Nu există o singură definiţie pentru dorinţă folosită drept standard de către îndrăgostiţi sau clinicieni. Asimilată printre altele cu poftă, jinduire sau impuls sexual, dorinţa este uneori definită, pur şi simplu, chimie sexuală.

Dorinţa rămâne evazivă, spre deosebire de excitaţie şi orgasm, care apar la un RMN funcţional (imagistică prin rezonaţă magnetică) sau la o tomografie cerebrală ca zone hipodense (deschise la culoare) în creier. De fapt, multă lume, inclusiv terapeuţii, confundă dorinţa cu excitaţia.  Iată însă etapele răspunsului sexual feminin într-o primă clasificare:

ExcitaţiaCreierul stimulează nervii, crescând fluxul sangvin spre organele genitale – marind labiile şi clitorisul, umezind şi dilatând pereţii vaginului.

Platoul – Fluxul de sânge către labii creşte, muşchii se încordează şi vaginul se alungeşte.

Orgasmul – Contracţii cu eliberarea masivă a tensiunii.

Rezoluţia – Scăderea gradată a atracţiei sexuale.

Studii desfăşurate pe durata a mai mulţi ani, în mai multe centre de cercetare din Statele Unite şi Europa, demonstrează că dorinţa este şi mai înşelătoare decât ne-am aştepta, făcând şi mai dificilă alegerea unei definiţii satisfăcătoare.

Regândirea dorinţei

Atunci când vorbim de dorinţă, ne gândim adesea la excitaţie: pulsul rapid, respiraţia sacadată, recţia lui, umezirea ei. Creierul nostru se pare că suprapune dorinţa peste excitaţia în funcţie eveniment – şi, uneori, nici măcar atunci. Noi asociem o încărcătură romantică dorinţei şi facem alegeri în viaţă conduse de senzaţia ei trecătoare.

Când nu înţelegem adevărata natură a dorinţei, ne gândim, pur şi simplu, că aceasta a dispărut, doar pentru că s-a transformat din activă în pasivă. Conform terapeuţilor sexuali, dispariţia dorinţei la femei (şi la unii bărbaţi) este cea mai mare problemă sexuală. Dar dorinţa poate să nu fie adevărata cauză. Problema principală este că suntem capabili să ne înţelegem ansamblul de răspunsuri sexuale.

Este util să ştii, de exemplu, că dorinţa receptivă este la fel de întemeiată ca şi dorinţa spontană. Dacă ne înţelegem propriile răspunsuri, putem înţelege cum să ne trezim dorinţa şi să ne stimulăm excitaţia. Putem înceta să fim parteneri pasivi, care aşteaptă ca acela de lângă noi să desluşească şi să ne ofere ceea ce avem nevoie.

Sursă: Sex. Ghid complet pentru femei – cum să îţi înţelegi corpul, să devii partenera perfectă şi să obţii plăcerea maximă, www.teora.ro
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân