Top greșeli care duc la dezechilibre hormonale la femei

Mihaela Brăilescu, nutriționist și health coach certificat internațional, trece în revistă greșelile care duc la dezechilibre hormonale la femei.

“Printre greșelile care duc la dezechilibre hormonale la femei, sunt mâncatul dezordonat, lipsa echilibrului în glicemie, adică fluctuațiile foarte mari ale glicemiei, lipsa proteinelor în alimentație, lipsa fibrelor și a diversității legumelor, excesul de zahăr. Când nu mâncăm proteine, avem senzația că am mai mânca tot timpul ceva și luăm gustări care să ne “ridice”.

O altă problemă este lipsa somnului. Foarte multe persoane pur și simplu nu se culcă devreme, habar nu au de ce. Și implict târâie după ei o oboseală cronică pe care nu o conștientizează. Iar nivelul de cortizol (hormonul de stres) afectează direct sănătatea hormonală, a restului hormonilor.

O altă problemă foarte mare este expunerea la toxine, cu impact asupra sistemului hormonal. Vorbim despre disruptori hormonali, xenoestrogeni, substanțele care se comportă în corpul nostru precum estrogenii. Cele mai periculoase sunt parfumurile, lumânările parfumate, tot felul de detergenți și balsamuri de rufe care de fapt ne influențează negativ și ne afectează hormonii.

La fel ne influențează și excesul de hormoni din mediu: suplimente, medicamente etc. În concluzie, acestea sunt cele mai importanți factori care dezechilibrează hormonii: alimentația, lipsa somnului și expunerea la disruptori hormonali.

Cât de periculoasă este constipația?

Toate femeile cu care am lucrat pe probleme hormonale serioase sunt balonate și constipate cronic. Există o legătură direct între cât de ușor poate corpul să se elibereze de toxine, hormoni și medicamente și bunăstarea hormonală. Deci dacă există probleme de tranzit încetinit sau constipație și balonare constantă, trebuie rezolvate cu prioritate, fără discuție. Pentru bunăstare hormonală, acestea trebuie rezolvate. Și se pot rezolva.

Problema este de multe ori bila. Foarte multe femei nu conștientizează că au această “bilă leneșă”. Sunt câteva exerciții de yoga care pot fi practicate. Se pot consuma plantele și ceaiurile cu gust amărui pe care nu multă lume le tolerează pentru că ne-am obișnuit cu zahărul, dulcele și nu ne mai place amăruiul. Trebuie conștientizată și lipsa de fibre în alimentație, adică a frunzelor și legumelor. Și trebuie redus excesul de carbohidrați rafinați, tot ceea ce numim aluaturi, pufoșenii care pot să încetinească tranzitul, pot crea probleme de disbioză ș.a.m.d. Dar se pot rezolva toate relativ ușor” spune Mihaela Brăilescu, nutriționist și health coach certificat internațional.

Ce soluții există pentru a rezolva aceste probleme puteți afla din materialul video realizat cu Mihaela Brăilescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Mihaela Brăilescu - Nutriționist și health coach
Mihaela Brăilescu este un consilier care se adresează femeilor ce își doresc să se cunoască mai bine, să fie mai sănătoase și împăcate cu fertilitatea lor. Experiență și certificări Dietitician - Nutriționist - Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași Certified ...
citește mai mult