5 substanțe care îți distrug pielea și dereglează hormonii. Sunt folosite în multe cosmetice!

Există ingrediente care distrug pielea. Citiţi cu atenţie eticheta cremelor, şampoanelor, balsamului, săpunului şi tuturor cosmeticelor şi evitaţi-le pe cele cu substanțe care pot fi periculoase.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 substanțe care îți distrug pielea și dereglează hormonii. Sunt folosite în multe cosmetice!
5 substanțe care îți distrug pielea și dereglează hormonii. Sunt folosite în multe cosmetice! Foto: Shutterstock

În medie, femeile folosesc zilnic până la 12 produse de îngrijire personală, iar bărbaţii 6, ceea ce înseamnă că multe persoane sunt expuse unui număr de până la 125 de substanțe chimice diferite într-o singură zi.

Pielea este cel mai mare organ al corpului şi absoarbe până la 60% dintre acestea, motiv pentru care este important să cunoaştem ingredientele din produsele pe care le folosim, mai ales că unele dintre ele au stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului.

Dr. Ana-Maria Vlad, specialist dermatolog, explică de ce este important să citim lista de ingrediente din cosmetice şi la care dintre ele ar trebui să fim atenţi şi, de preferat, să le evităm.

Ingrediente care distrug pielea: Parabenii

Parabenii sunt folosiţi la scară largă pe post de conservanţi în multe produse cosmetice sau de igienă personală. „În cadrul unor teste de laborator pe animale şi ţesuturi s-a observat că aceştia pot produce dereglări endocrine, însă nu este clar dacă au acelaşi efect asupra fiinţelor umane. În orice caz, în UE este permisă doar utilizarea a 2 compuşi din categoria parabenilor (metilparaben şi etilparaben), un număr de 5 fiind interzişi.

Parabenii pot fi întâlniţi în produse de machiaj, de spălare a corpului, deodorante, şampoane şi produse de curăţare a feţei, dar şi în produse alimentare şi farmaceutice”, explică medicul dermatolog.

„S-a încercat înlocuirea parabenilor cu alţi conservanţi ca metilizotiazolinona si metilcloroizotiazolinona, aceştia găsindu-se în şerveţele umede – inclusiv cele pentru copii, loţiuni hidratante, geluri de curăţare, creme de fotoprotecţie. Aceştia din urmă s-au dovedit a fi foarte alergizanţi.

Ingrediente care distrug pielea: Ftalaţii

Ftalaţii sunt produse folosite pe scară largă în cosmetice (săpunuri, geluri de duş, fixativ, lac de unghii etc.), dar şi în multe alte produse din plastic flexibil, gume de şters.

„În cadrul testelor pe animale s-au constatat afectarea sistemului reproducător şi apariţia de tulburări endocrine, suficient cât să determine interzicerea a 5 compuşi din categoria lor în Australia şi 6 în Europa. Aceste efecte nu au fost evidenţiate pe oameni momentan, efectul expunerii prelungite la cantităţi mici fiind necunoscut”, explică dr. Ana-Maria Vlad.

Periculoase pentru piele: Formaldehida şi eliberatorii de formaldehidă

Aceştia reprezintă conservaţi care au un potenţial iritant pentru ochi, piele nas, tractul respirator şi pot provoca neoplazii în cazul expunerii la cantităţi mari. Pot provoca reacţii alergice şi dermatite de contact, dureri de cap, dureri articulare şi toracice, oboseală sau ameţeli.

„Se găsesc în cantităţi mici în cosmetice, în special în produse pentru îndreptarea (relaxarea) chimică a părului şi lacuri pentru unghii sau adezivi, fiind folosite mai ales în industria lemnului”, atenţionează specialistul dermatolog.

Există, de asemenea, compuşi chimici rezultaţi în urma combinării cu alte substanţe care eliberează formaldehidă: DMDM hydantoin, quaternium-15, diazolidinyl uree şi imidazolidinyl uree. Persoanele care sunt alergice la formaldehidă vor reacţiona şi la aceşti compuşi.

Un alt ingredient care distruge pielea: Triclosanul

Triclosanul este un agent conservant şi antibacterian folosit în antiperspirante, săpunuri antibacteriene şi paste de dinţi. „În studiile pe animale s-a demonstrat că influenţează funcţia tiroidiană şi există suspiciuni în legătură cu efectul său asupra sistemului endocrin şi la oameni.

De asemenea, este suspectat că selectează tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Deşi este un agent antimicrobian foarte eficient, cea mai sigură variantă este folosirea unui săpun clasic, nebacterian”, recomandă specialistul dermatolog.

Ingrediente care distrug pielea: Filtrele chimice UV

Unele filtre chimice din cremele de fotoprotecţie (oxibenzona, octil-etoxicinamat OMC,  4-metilbenziliden camforat 4-MBC) sunt suspectate de producerea unor perturbări endocrine, de aceea în Europa nu sunt folosite în cremele de fotoprotecţie.

„Cel mai frecvent folosite filtre chimice (Parsol 1789 sau Avobenzona, octocrilen, Mexoril (SX şi XL, Tinosorb) sunt considerate sigure în concentraţiile folosite. În orice caz, pentru maximă siguranţă, în cazul cremelor solare pentru copii se folosesc mai mult filtre fizice (oxid de zinc şi titan) care reflectă efectiv lumina”, explică medicul Ana-Maria Vlad.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân