Cum si ce cosmetice foloseşti în funcţie de tipul tenului şi vârstă

Ce cosmetice foloseşti în funcţie de tipul tenului şi vârstă, iată principiile generale pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când vine vorba de îngrijirea pielii, în funcţie de tipul tenului şi de vârsta pe care o parcurgem.
30.08.2017
Cum si ce cosmetice foloseşti în funcţie de tipul tenului şi vârstă

Ar trebui să folosim produsele cosmetice în funcţie de ten şi vârstă, dar nu întotdeauna reușim foarte bine să aplicăm acest principiu.

Fiecare vârstă are frumuseţea ei. Despre îngrijirea pielii putem vorbi la nesfârşit. Fiecare femeie are o rutină proprie de îngrijire a tenului, adoptată în funcţie de nevoi, vârstă şi chiar posibilităţile pe care le are.

În general, nu putem vorbi despre o rutină de îngrijire universal valabilă în funcţie de vârstă, dar putem în schimb enumera nişte principii generale pe care să le luăm în calcul atunci când vine vorba de îngrijirea pielii, în funcţie de vârsta pe care o parcurgem.

Diana Marandiuc, trainer Naturys România, ne explică ce produse cosmetice ar trebui să folosim în funcţie de vârstă şi de tipul tenului, precum şi paşii importanţi ai ritualului zilnic de frumuseţe:

Pielea la 20 de ani!

Această perioadă este asociată cu un ten tânăr, uşor de îngrijit şi lipsit de riduri.

Principalele probleme care pot apărea la această vârstă sunt cele specifice tipului de ten pe care îl are persoana (sebum în exces, piele uscată sau sensibilitate cutanată) sau chiar apariţia acneei.

Rutina zilnică este una simplă şi de regulă, se rezumă la doar 3 produse cosmetice: demachiant, tonic şi o cremă hidratantă.

Este prematur să foloseşti la această vârstă creme anti-îmbătrânire, dar se poate opta în schimb pentru produse care au în compoziţia lor ingrediente active cu efect antioxidant, precum Vitamina C, E. Pe timpul verii şi nu numai, se va opta suplimentar pentru produse cu factor de protecţie solară cu SPF 30 sau 50. Dar în funcţie de ce problemă are tenul, se vor alege acele produse specifice problemei respective, precum şi la sfatul unui specialist estetician.

In funcţie de tipul de ten, recomandarea specialistului este urmatoarea:

 • Ten normal – se va aplica o cremă cremă hidratantă dimineaţa şi seara;
 • Ten gras – se va aplica o cremă matifiantă dimineaţa şi o cremă cremă hidratantă seara;
 • Ten acneic – se aplica o cremă seboregulatoare dimineaţa şi seara;
 • Ten sensibil – se va aplica o cremă ce reglează circulaţia periferică şi cu efect antiinflamator dimineaţa si seara.

Ritualul de frumuseţe ar trebui să include minim 3 paşi dimineaţa şi seara: demachiere + loţiune tonică + cremă

Pielea la 30 de ani!

Regenerarea celulară începe să încetinească odată cu atingerea vârstei de 30 de ani, aşa că pielea ar putea arăta un pic stresată. Încep să apară ridurile de expresie. Şi foarte important este că pielea încetineşte să mai producă colagen în cantitatea necesară pentru a ne oferi elasticitate.


Diana Marandiuc (trainer Naturys România)

Aşadar, recomandarea este să apelăm la produse pe bază de colagen, acid hyaluronic şi antioxidanţi pentru a stimula regenerarea celulară. Cremele cu factor de protecţie solară fac de asemenea parte din categoria celor care trebuie să le folosim regulat la această vârstă.

Ideal ar fi ca pe timpul nopţii să folosim o cremă anti-îmbătrânire cu antioxidanţi care netezeşte ridurile fine şi consolidează în timpul nopţii legăturile intercelulare de la nivelul epidermei. Dimineaţa, cu siguranţă, tenul va arata mult mai revigorat.
Să nu uitam şi de produsul de îngrijire pentru conturul ochilor. La această vârstă, acesta trebuie folosit şi dimineaţa şi seara. În plus, vizita la salon pentru un tratament profesionist trebuie să facă parte din rutina lunară dacă dorim să păstrăm frumuseţea natural a pielii şi să o menţinem tânără şi frumoasă.

In funcţie de tipul de ten, recomandarea specialistului este urmatoarea:

 • Ten normal – se va aplica o cremă hidratantă cu ingrediente antirid pentru primele semne ale ridurilor dimineaţa şi seara;
 • Ten îmbătrânit prematur – se va aplica o cremă cu antioxidanţi activi dimineaţa şi seara
 • Ten sensibil – se va aplica o cremă ce reglează circulaţia periferică şi cu efect antiinflamator dimineaţa si seara;
 • Ten mixt – se va aplica o crema hidratantă dimineaţa şi cremă cu efect seboregulator seara;
 • Ten cu pete pigmentare – se va aplica o cremă pentru depigmentarea pielii dimineaţa şi seara. Dimineaţa se va apela la o cremă cu factor de protecţie solară SPF50 peste crema de îngrijire.

Ritualul de frumuseţe ar trebui să includă minim 4 paşi dimineaţa şi seara:  demachiere, + loţiune tonică, + loţiune/cremă sau gel pt contur ochi + cremă de zi/noapte.

Pielea la 40 de ani!

Această vârstă marchează o serie de modificări normale ce au loc în organismul oricărei femei. Aceste schimbări se răsfrâng asupra tenului, dar cu mici trucuri şi eforturi se poate face aşa încât tenul să nu-şi arate anii.

Pielea devine mai uscată şi mai lipsită de elasticitate, datorată lipsei de colagen. Este momentul în care se va apela la produse care conţin retinol, care are un efect puternic antirid, aduce hidratare pielii şi încurajează regenerarea celulară. O altă recomandare pentru această vârstă este ca pielea să fie exfoliată regulat, măcar o data pe lună, pentru ca ingredientele active să fie absorbite mai uşor intercelular cât şi pentru a stimula regenerarea celulelor vii. La această vârstă tratamentele profesionale ant-îmbătrânire sunt recomandate pentru o şedinţă la salon lunar.

In funcţie de tipul de ten, recomandarea specialistului este urmatoarea:

 • Ten normal – este tipul de ten rar întâlnit la această vârstă;
 • Ten îmbătrânit – se va aplica o cremă cu antioxidanţi activi cu efect antirid dimineaţa şi seara;
 • Ten uscat – se va aplica cremă nutritivă dimineaţa (care aduce şi aport de apă pentrut hidratare cât şi uleiuri de hrănire, excepţie face tenul gras, dar care e mai rar la vârsta asta) şi o crema antirid seara;
 • Ten sensibil – se va aplica o cremă ce reglează circulaţia periferică şi cu efect antiinflamator dimineaţa si seara o crema antirid;
 • Ten pigmentat – se va aplica o cremă pentru depigmentarea pielii dimineaţa şi seara. Dimineaţa se va apela la o cremă cu factor de protecţie solară SPF50 peste crema de îngrijire.

Observaţie: O cremă antirid puternică poate irita tenul sensibil dacă nu tratăm mai întâi problema sensibilităţii. Se recomandă de exemplu folosirea pentru o perioadă de 2 – 3 luni a unei creme destinată unui ten sensibil şi urmărită evoluţia pielii. Dacă pielea nu mai prezintă sensibilitate şi roşeaţă atunci pe timpul nopţii se poate apela la o cremă antirid. La acest tip de pielea, starea pielii trebuie monitorizată în permanenţă.

Ritualul de frumuseţe ar trebui să include minim 4 paşi dimineaţa şi 5 paşi seara+ exfoliant 1 dată pe săptămână:  demachiere, + loţiune tonică, + loţiune/cremă sau gel pt contur ochi+ cremă nutritivă antirid de zi + cremă de noapte antirid si serum + exfoliant săptămânal.

Pielea la 50+ ani!

Menopauza este specifică acestei vârste şi prin urmare atrage după sine scăderea nivelului de estrogen. Pielea îşi pierde din fermitate şi procesul de instalare a ridurilor este mai rapid şi vizibil.

Se recomandă folosirea cremelor nutritive şi îndeosebi cele ce conţin Alpha-Hidroxi Acizi (AHA), retinol, peptide, acele ingrediente care au rol de a diminua ridurile şi efect de lifting asupra pielii.

La această vârstă este foarte probabil să apară petele cutanate. În acest caz se va apela la produse anti-pigmentare cu efect de luminozitate asupra tenului. În ritualul de îngrijire acasă trebuie neapărat să se regăsească şi la această vârstă atât o cremă cu SPF, cât şi un produs super nutritiv pentru zona perioculară.

Este foarte posibil, la această vârstă femeile să se confrunte cu o sensibilitate cutanată. În acest caz, recomandarea este să se apeleze la sfatul unui specialist pentru o recomandare de produs potrivită special concepută pentru această problemă cât şi a segmentului de vârstă.

In funcţie de tipul de ten, recomandarea specialistului este urmatoarea:

 • Ten alipic – se va apela la o cremă nutritivă cu efect de lifting;
 • Ten sensibil – se va aplica o cremă ce reglează circulaţia periferică şi cu efect antiinflamator dimineaţa si seara o crema antirid.
 • Ten pigmentat – se va aplica o cremă pentru depigmentarea pielii dimineaţa şi seara. Dimineaţa se va apela la o cremă cu factor de protecţie solară SPF50 peste crema de îngrijire.

Observaţie: Crema pentru desensibilizare va fi o cremă mai nutritivă, cu acizi graşi la bază, pentru a oferi emolienţă tenului alipic.

Ritualul de frumuseţe ar trebui să includă minim 4 paşi dimineaţa şi 5 paşi seara+ exfoliant şi mască 1 dată pe săptămână: demachiere, + loţiune tonică, + loţiune/cremă sau gel pt contur ochi +cremă nutritivă antirid de zi + cremă de noapte antirid si serum + exfoliant si mască săptămânal

NOTĂ! Informaţiile de mai sus privind îngrijirea tenului sunt reguli generale recomandate de specialişti, se recomandă consultarea unui specialist mai ales în cazurile unde clientul are mai multe probleme la nivel cutanat. Prioritizarea tipului de problemă care urmează să fie tratată, este stabilită de către specialistul din domeniu.

Foto: 123rf.com

Mihaela Arsene
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă