Dermatita de scutec, cauzată și de folosirea excesivă a șervețelelor umede. Cum se tratează și ce complicații trebuie să ne trimită la medic

Din ce cauză apare dermatita de scutec, cum se manifestă, ce tratamente ameliorează simptomele și când e cazul să ne adresăm medicului dermatolog.
Dermatita de scutec, cauzată și de folosirea excesivă a șervețelelor umede. Cum se tratează și ce complicații trebuie să ne trimită la medic
Sursa foto: profimediaimages.ro

Dermatita de scutec este o formă de dermatită iritativă, prezentă la bebeluși, dar și la adulții care sunt nevoiți să utilizeze scutec. O întâlnim cel mai adesea în intervalul de vârstă 9-12 luni.

Care sunt cauzele dermatitei de scutec

  • umiditatea crescută în zonă
  • contactul cu scaunul, gaze frecvent acide; contact urină-produse aplicate local
  • scaune diareice
  • infecția candidozică (uneori în context cu tratament antibiotic)
  • clătirea insuficientă
  • folosirea excesivă a șervețelelor umede (spălați-l pe bebe după fiecare scaun, șervețelele sunt recomandate doar când nu puteți face acest lucru)
  • laptele praf (scaun cu pH acid), alăptarea la sân oferă protecție
  • diversificarea predispune la un scaun cu pH acid

Prezența dermatitei seboreice (la bebe foarte mic), a dermatitei atopice, frecarea zonei sunt factori favorizanți.

Cum se manifestă dermatita de scutec

Apar zone bine delimitate roz/roșii, uneori cu eroziuni în suprafață; zona de șanțuri nu e afectată, cu excepția candidozei. Uneori sunt necesare examene micologice/bacteriologice pentru a exclude alte cauze.

Cum se tratează dermatita de scutec

Pe cât posibil, lăsați pielea să respire punând copilul fără scutec pe o aleză.

Schimbați scutecul cât mai frecvent, folosiți scutece superabsorbante, evitați scutecele reutilizabile, din material textil etc.

Folosiți creme emoliente pe bază de oxid de zinc.

Spălați zona cu apă călduță, cu săpun blând sau chiar fără; tamponați apoi cu un prosop fin până la uscarea completă; de-abia apoi puneți scutecul.

Urmăriți ce alimente ar putea determina așa ceva (atenție la alimente acide, suc de portocale).

O cremă pe bază de cortizon slab (hidrocortizon acetat) sau antimicotice este utilă în cazul dermatitei de scutec; nu abuzați, aplicați în strat fin la recomandarea medicului.

Dacă îngrijirea este corectă, dermatita dispare rapid.

Complicațiile dermatitei de scutec: când mergem la medic?

Deși banală și frecventă, dermatita de scutec poate asocia complicații de tipul suprainfecției (bacteriene, fungice) sau poate determina, mai ales în formele recurente, cu evoluție prelungită și mai severă, pigmentare reziduală.

Când ne adresăm medicului?

  • în formele cu afectare severă
  • în formele neresponsive la tratament și îngrijire specifică
  • dacă asociază febră, stare alterată
  • dacă asociază diaree, usturime/disconfort la urinat

Atenție, în deficitul de zinc (acrodermatita enteropatică) apar leziuni similare atât în zona scutecului, cât și peribucală, perinazală/oculară, diaree, alopecie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân