Boala diareică la copiii mici – 4 semne că suferă de deshidratare severă

  • Publicat:
Boala diareică la copiii mici - 4 semne că suferă de deshidratare severă
Sursa foto: Shutterstock

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că boala diareică este „în floare” în această perioadă la copiii mici. Temperaturile crescute, drumurile lungi până la destinația de vacanță și alimentele ușor perisabile nu sunt o combinație fericită pentru adulți, cu atât mai mult pentru micuții sensibili. Astfel, copiii se confruntă în perioada verii cu diverse probleme digestive, febră și deshidratare.

Potrivit unei postări pe pagina Spitalul Virtual de Pediatrie, boala diareică la un copil mic este gravă dacă sunt prezente cel puțin 2 din următoarele simptome ale deshidratării severe:

  1. Copilul este letargic sau inconștient
  2. Nu poate bea deloc sau bea extrem de puțin
  3. Are ochii foarte „înfundați în orbite”
  4. Pliul cutanat este persistent sau foarte „leneș”

Pe de altă parte, deshidratarea ușoară poate fi recunoscută după următoarele simptome:

  • Copilul este agitat, iritabil fără motiv
  • Bea cu sete evidentă. Ar bea anormal de mult față de cât bea de obicei.
  • Ochii sunt „încercănați”, puțin „înfundați în orbite”
  • Pliul cutanat este discret „leneș”

Dacă un copil care are stare generală bună și intrările de lichide sunt mai mari decât ieșirile (diaree, vărsături, transpirație, urină), atunci nu are risc de deshidratare, spune medicul.

Câtă vreme copilul urinează normal (1-2 mililitri pe fiecare kilogram și pe oră; un sugar de 8 kg ar trebui să ude scutecul în 5 ore undeva între 40-80 de mililitri, în total), totul este sub control.

Dacă nu vă descurcați singuri, cu ajutorul sărurilor de rehidratare orală și al lichidelor clare, trebuie mers la consult medical, oriunde vă aflați, recomandă dr. Craiu.

De asemenea, medicul atrage atenția că nu se oprește alăptarea la sân și nu se înlocuiește laptele mamei cu lapte fără lactoză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”