Dr. Ioana Simian: despre varicelă și zona zoster la adulți

Dr. Ioana Simian, medic primar dermatolog, oferă informații despre herpes zoster, care apare mai ales la vârsta adultă.
30.04.2021 | Beatrice Osanu

Dr. Ioana Simian este medic primar dermatolog și tratează manifestările virusului varicelo-zosterian, mai ales la adulți. Însă și copiii se pot confrunta cu acestea, pe lângă binecunoscuta varicelă.

„La vârsta adultă, vorbim despre aceeași infecție cu virusul varicelo-zosterian, adică herpes zoster care este reactivarea varicelei din copilărie. Însă nu doar la vârsta adultă apare herpes zoster, întâlnim și la copii. Am avut pacienți, însă cu forme mai puțin severe.

Dacă am avut varicelă la o vârstă foarte fragedă, când sistemul imunitar nu era matur, atunci avem risc mai mare să facem herpes zoster la o vârstă mai tânără. Riscul de a face zoster a doua oară în viață este de 1 la sută” spune medicul primar dermatolog Ioana Simian.

La vârstă adultă, herpesul zoster apare mai ales la persoanele cu sistem imunitar scăzut, dar și la persoanele cu afecțiuni care presupun scăderea imunității. În această situație se încadrează pacienții cu afecțiuni oncologice.

„Poate că nu manifestările cutanate clasice, adică erupția de vezicule, pe fond eritematos, la nivelul jumătății corpului, sunt cele mai importante. Este mai importantă durerea asociată episodului de herpes zoster. La persoanele adulte, la cele vârstnice, la cele cu probleme de sănătate, durerea poate persista multe luni” adaugă medicul Ioana Simian.

Mai multe informații despre herpesul zoster puteți afla din interviul video realizat cu medicul primar dermatolog Ioana Simian!