Și bărbații pot avea menopauză! Descoperirea experților în sănătate

Este vorba de andropauză, cunoscută în mod obișnuit ca „menopauza masculină”, care include modificările hormonale la bărbații în vârstă.
  • Publicat:
Și bărbații pot avea menopauză! Descoperirea experților în sănătate
Foto: shutterstock

Nu doar femeile trec prin această etapă, absolut firească până la urmă, a vieții. Iată că și bărbații pot avea menopauză. Mai exact, este vorba de andropauză, cunoscută în mod obișnuit ca „menopauza masculină”, care este descrisă ca „schimbări hormonale legate de îmbătrânire la bărbați”, notează Clinica Mayo.

Clinica Mayo menționează că nivelul de testosteron scade, în medie, cu aproximativ 1% pe an, după vârsta de 40 de ani. Pe măsură ce un bărbat îmbătrânește, acest nivel continuă să scadă, iar în cazul unor bărbați se poate ajunge și la o scădere de până la 50% la vârsta de 70 de ani.

Ce este andropauza (menopauza masculină) și cum se manifestă?

Aproximativ 3 din 10 bărbați în vârstă de 70 și 80 de ani se confruntă cu un nivel redus de colesterol, arată Asociația Americană de Urologie. În timp ce atât bărbații, cât și femeile suferă modificări ale nivelului de testosteron, schimbările sunt mult mai subtile la femei.

La bărbați, această schimbare hormonală poate provoca simptome precum scăderea libidoului, oboseală, schimbări de dispoziție, bufeuri, disfuncție erectilă, infertilitate și reducerea masei musculare.

Nivelul de testosteron poate fi verificat printr-un test de sânge. Deși nu există leac pentru andropauză, terapia de substituție a testosteronului și schimbările de stil de viață pot ajuta bărbații să-și reechilibreze hormonii. Injecțiile de testosteron cu prescripție, gelurile sau cremele topice, medicamentele orale sau patch-urile puse pe piele pot fi folosite pentru a crește constant nivelul hormonal și pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi stimularea dorinței sexuale și combaterea oboselii.

Cu toate acestea, unii experți au înregistrat o creștere drastică a cererilor pentru această terapie.

„Practic, toată lumea întreabă acum de aceste terapii din cauza marketingului direct către consumator, care este atât de agresiv”, a spus Dr. Michael O’Leary, urolog la spitalul Brigham and Women’s asociat cu Harvard, într-un interviu pentru Harvard Health.

El a declarat că „o mulțime de bărbați care nu m-ar fi întrebat niciodată despre asta au început să o facă” după ce au văzut reclame pentru simptome comune precum oboseala.

„Dacă au simptome semnificative, vor trebui să facă un test de laborator”, a adăugat Dr. O’Leary, spunând că „la majoritatea bărbaților, nivelul de testosteron este normal”.

Experții au remarcat, de asemenea, că anumite schimbări de stil de viață pot ajuta bărbații în vârstă să-și crească nivelul de testosteron. Un stil de viață echilibrat, exercițiile fizice, o dietă sănătoasă și un somn bun mențin un nivel sănătoase de testosteron.

Un studiu publicat în Obesity Reviews a descoperit că bărbații supraponderali au mai multe șanse să sufere de scăderile de testosteron, iar pierderea în greutate poate crește producția de testosteron. În timp ce andropauza este o afecțiune naturală a îmbătrânirii, atât experții, cât și pacienții încearcă să sporească conștientizarea.

Prezentatorul TV britanic și influencerul Israel Cassol a vorbit deschis despre această afecțiune medicală de când a fost diagnosticat cu „menopauza masculină”, imediat după împlinirea vârstei de 40 de ani.

„Nu puteam crede ce aud, credeam că menopauza era ceva prin care treceau doar femeile, nu știam că poate afecta bărbații la fel de mult”, a explicat Cassol pentru Daily Mail.

Cassol nu este primul care începe această campanie sau recunoaște stereotipurile care împiedică bărbații să discute deschis despre această afecțiune medicală.

„Una dintre cele mai mari bariere care îi împiedică pe bărbați să vorbească despre menopauza masculină este teama de a fi considerați mai puțin bărbați”, a spus Jed Diamond, un psihoterapeut și autor al cărții „Menopauza Masculină”, într-un interviu pentru The Post în 2000.

„Mulți bărbați ar prefera să moară decât să recunoască faptul că erecțiile lor nu mai sunt ce au fost sau că au avut schimbări de dispoziție. Nu vor să pară vulnerabili”, a continuat autorul.

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: