Cum arată viața sexuală într-o relație sănătoasă? „Numărul magic” care indică de câte ori trebuie să faci sex să fii fericit în cuplu

Ar trebui să te îngrijorezi dacă viața ta sexuală nu se ridică la acest nivel? Vezi ce spun studiile.
  • Publicat:
Cum arată viața sexuală într-o relație sănătoasă? „Numărul magic” care indică de câte ori trebuie să faci sex să fii fericit în cuplu
Cum arată viața sexuală într-o relație sănătoasă? „Numărul magic” care indică de câte ori trebuie să faci sex să fii fericit în cuplu

Este posibil să fi auzit de multe ori că ar trebui să faci sex cel puțin o dată pe săptămână pentru a menține o relație fericită. Dar este acesta un standard? Ar trebui să te îngrijorezi dacă viața ta sexuală nu se ridică la acest nivel? Este greu să identificăm cu exactitate originile acestui „număr magic”, dar unii experți îl atribuie unui studiu popular din 2016, care a constatat că a face sex o dată pe săptămână era punctul ideal pentru satisfacția relațională. (Frecvența mai mare nu a crescut fericirea raportată de participanți, iar frecvența mai mică era asociată cu o satisfacție mai scăzută.) 

Adevărul este că nu există un răspuns universal la cât de des ar trebui să faci sex, indiferent de ce spun cercetările. Asta pentru că fiecare relație este diferită și o statistică unică nu ar trebui folosită ca rețetă pentru toate cuplurile. Există o întreagă gamă de factori externi, care nu sunt legați de atracție, care pot afecta cât de des faci sau nu sex într-o săptămână, cum ar fi stresul la muncă, responsabilitățile parentale sau pur și simplu lipsa dispoziției. Să nu mai vorbim că există multe cupluri care nu se rezumă doar la sex, dar sunt totuși fericite și sănătoase.

De asemenea, ar trebui să știi că presiunea de a atinge acest număr poate de fapt să dăuneze, nu să ajute, privind calitatea vieții amoroase. Mai exact, aceste obiective numerice ar putea încuraja oamenii să abordeze sexul cu ideea că „trebuie”. De asemenea, să faci sex pentru că „trebuie” (și nu pentru că vrei) este o modalitate excelentă de a acumula resentimente în relații, ceea ce creează distanță emoțională și fizică, ducând la neîncredere, neînțelegeri și tensiuni.

Simplu spus, nu există o regulă de aur pentru cât de des trebuie să faci sex cu partenerul tău pentru a fi „sănătoși.” Așadar, în loc să te fixezi pe frecvență, ceea ce contează cu adevărat este ca toți cei implicați să se simtă în siguranță, confortabil și împliniți. Dacă nu ești sigur că viața ta sexuală este cu adevărat satisfăcătoare, iată câteva semne utile pe care să le cauți în relația ta.

Aștepți cu nerăbdare să faci sex

Cu alte cuvinte, nu ar trebui să fii iritat, să te simți vinovat sau să abordezi situația cu atitudinea „hai să terminăm odată.” Aceste reacții sunt inevitabile atunci când faci sex din obligație, mai degrabă decât din dorință autentică, ceea ce ar putea fi cazul dacă încerci să atingi acel număr magic de o dată pe săptămână. Presiunea inutilă ar putea să-ți omoare chimia sexuală pe termen lung.

Pe de altă parte, când ești cu adevărat mulțumit de cum merg lucrurile în dormitor, vei aștepta cu nerăbdare acele momente de conexiune fizică, indiferent cât de des se întâmplă. Desigur, asta nu înseamnă că vei avea întotdeauna dispoziția când o are și partenerul tău sau că vei rămâne la fel de excitată cum erai în faza inițială a relației. Dar, în principiu, ar trebui să simți în continuare un sentiment de dorință, fericire și entuziasm atunci când partenerul te sărută, te mângâie și, bineînțeles, face sex cu tine.

Sexul este satisfăcător

Calitatea este mai importantă decât cantitatea. Așadar, în loc să te concentrezi pe numărul magic în care faci sex, este mai util să te concentrezi pe cum te simți în timp ce se întâmplă. Câteva întrebări pe care ar trebui să ți le pui: „Te simți conectată cu partenerul? Este sexul validant și semnificativ? Se desfășoară într-un ritm care ți se potrivește? Activitățile implicate sunt cele care îți oferă cea mai mare plăcere?

Să răspunzi afirmativ la toate aceste întrebări este un semn destul de solid că nevoile tale sunt, într-adevăr, satisfăcute. Dacă ceva lipsește, totuși, va trebui să lucrați împreună pentru a ajunge la un numitor comun. 

Te simți confortabil să vorbești cu partenerul despre viața sexuală, ce îți dorești (și ce nu îți dorești) 

Poate ești curioasă să experimentezi pentru prima dată jucăriile sexuale. Sau pozițiile tale preferate devin cam plictisitoare și vrei să încerci altele noi care te excită. Un alt indicator bun al unei vieți sexuale înfloritoare este să te simți în siguranță să îți exprimi nevoile, dorințele și preocupările.

Comunicarea deschisă este fundamentul unei vieți sexuale sănătoase, deoarece construiește încredere și previne transformarea problemelor relativ minore (cum ar fi faptul că ești singurul care inițiază, de exemplu) în resentimente depline, care sunt mult mai greu de rezolvat.

Foto: envato

Surse:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1948550615616462

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc