Alimentul care reduce riscul de demență. E nevoie de jumătate de linguriță pe zi

Demența afectează memoria, procesul de gândire, personalitatea și capacitatea de a comunica. Boala Alzheimer este un tip de demență.
  • Publicat:
Alimentul care reduce riscul de demență. E nevoie de jumătate de linguriță pe zi
Alimentul care reduce riscul de demență. E nevoie de jumătate de linguriță pe zi

Demența este un termen umbrelă folosit pentru bolile creierului care afectează memoria, procesul de gândire, personalitatea și capacitatea de a comunica. De exemplu, boala Alzheimer este un tip de demență.

Demența nu afectează doar calitatea vieții, ci reduce și speranța de viață. Mai mult, ai putea crede că este o boală care apare la bătrânețe, iar asta pentru că atunci apar primele semne, dar există câțiva pași pe care îi poți face pentru a reduce riscul de dezvoltare a demenței. Potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), printre aceștia se numără renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale, activitatea fizică și prevenirea diabetului și a bolilor cardiovasculare.

Uleiul de măsline, alimentul care reduce riscul de demență

Pe 6 mai 2024 a fost publicat un nou studiu care sugerează că introducerea în dietă a uleiului de măsline poate reduce riscul demenței.

Din datele obținute în urma studiului, cercetătorii au analizat calitatea dietei participanților, în special în funcție de cât ulei de măsline consumau. Astfel, s-a ajuns la concluzia că participanții care au consumat mai mult de 7 grame de ulei de măsline zilnic, adică 1/2 linguriță de ulei de măsline, aveau un risc redus cu 28% de a se stinge din viață din cauza demenței.

Autorii studiului au notat și că uleiul de măsline are beneficii antiinflamatorii și neuroprotectoare atunci când face parte dintr-o dietă echilibrată, cum este Dieta Mediteraneană. Totul se datorează conținutului de acizi grași mononesaturați și proprietăților antioxidante.

Cum să consumi corect uleiul de măsline să nu te îmbolnăvești de demență

Uleiul de măsline poate fi introdus în dietă în numeroase moduri: fie ca dressing la salată, fie pus pe pâinea prăjită, alături de usturoi și condimente, de exemplu. De asemenea, mai poate fi folosit pentru legume sauté sau pentru preparate la cuptor. Nu afectează deloc gustul și este una dintre cele mai sănătoase grăsimi pe care le poți consuma într-o zi.

La ce să renunți să nu te îmbolnăvești de demență

Știm că multe alimente pot afecta sănătatea creierului într-un mod negativ, iar printre acestea se numără alimentele ultra-procesate, alimentele bogate în zahăr și alcoolul. Limitează-le pe cât de mult posibil. Nu uita că alimentele bogate în grăsimi sănătoase și antioxidanți sprijină sănătatea creierului, iar printre acestea se numără fructele de mare, nucile și semințele și avocado.

Foto: envato

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan