Durerea de burtă după sex – ce boli și poziții sexuale duc la această problemă

07.01.2022
Durerea de burtă după sex - ce boli și poziții sexuale duc la această problemă
Sursa foto: Shutterstock

Durerea de burtă după sex nu este tocmai normală și nici nu trebuie ignorată. Actul sexual ar trebui să fie plăcut, lipsit de durere. În cazul în care apar dureri de stomac sau alt disconfort abdominal după actul sexual, este posibil să existe o problemă. Uneori însă, astfel de simptome apar și datorită orgasmului, deci nu întotdeauna e un motiv de îngrijorare.

Află mai jos de ce apare durerea de burtă după sex și când este cazul să te adresezi medicului ginecolog.

De ce apare durerea de burtă după sex?

Potrivit experților, durerea de burtă după sex poate avea la bază una sau mai multe cauze.

Primul motiv poate fi orgasmul, care provoacă diverse contracții uterine ce duc la disconfort abdominal. O altă cauză poate fi faptul că faci sex la ovulație și penetrarea este prea profundă.

Uterul retrovers sau înclinat este o condiție medicală prezentă la aproximativ 30% dintre femei. În această situație, penisul exercită o presiune suplimentară asupra uterului în timpul actului sexual și, în consecință, pot apărea crampele și durerile abdominale.

Anumite poziții sexuale, așa cum este poziția misionarului sau doggy style, pot declanșa durerea abdominală. În schimb, este de preferat o poziție sexuală care permite controlul penetrării, așa cum este cowgirl (femeia deasupra) sau lingurița (penetrare din lateral).

Alergia la spermă, o posibilă cauză a durerii după sex

Deși mai rar întâlnită, reacția alergică la spermă poate cauza durerea de burtă după sex. Medicii spun că sperma poate fi, în unele cazuri, iritantă pentru uter, care reacționează prin contracții uterine dureroase și crampe.

„O proteină secretată de glanda prostată ar putea fi principalul vinovat, însă există suspiciuni că şi alte biomolecule ar putea fi responsabile de apariţia alergiilor”, afirmă Michael Carroll, medic ginecolog.

Inclusiv regimul alimentar al bărbatului poate juca un rol în dezvoltarea acestor alergii. Doctorul Carroll aminteşte de un caz special, în care o femeie alergică la alune a dezvoltat o reacţie alergică extrem de severă după o partidă de sex, deoarece iubitul ei mâncase înainte de actul sexual câteva nuci braziliene.

Printre semnele care pot ascunde o alergie la materialul seminal, medicul enumeră:

  • mâncărimi
  • roşeaţă
  • senzaţie de arsură
  • tumefierea (umflarea) vaginului şi a vulvei
  • dificultăţi de respiraţie
  • eczeme
  • urticarie

Femeile care au alergie la spermă dezvoltă simptomele descrise mai sus chiar după finalizarea actului sexual neprotejat, iar acestea pot persista mai bine de 24 de ore.

În majoritatea cazurilor, simptomele pot fi confundate cu infecţiile vaginale sau vaginita cronică, aşa că este indicat să vă prezentaţi la medic pentru investigaţii suplimentare, cum ar fi analizele anticorpilor ce pot confirma factorul alegen, precum şi testele alergologice cutanate.

Folosirea prezervativului reprezintă principala metodă de prevenire a alergiei la spermă.

„Totuşi alergia la spermă poate fi prevenită cu ajutorul medicamentelor antihistaminice, care trebuie luate cu 30-60 de minute înainte de actul sexual. De asemenea, antiinflamatoarele pot ameliora reacţiile alergice”, adaugă medicul.

Infecțiile bacteriene și durerea de burtă după sex

Printre cauzele durerii de burtă după sex se numără și pătrunderea bacteriilor în vagin. De aceea este extrem de importantă igiena intimă a ambilor parteneri atât înainte, cât și după actul sexual. Nu uitați de prezervativ, care vă ferește de bolile cu transmitere sexuală!

De asemenea, urinarea imediat după ejaculare ajută la eliminarea bacteriilor din vagin.

Dacă durerea nu dispare în decurs de câteva ore și se agravează sau persistă, programează o consultație la medicul ginecolog pentru a afla care este cauza și ce soluții te ajută să scapi de problemă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”