Nuci pe care să le consumi pentru sănătatea glandei tiroide

Nucile braziliene, așa cum numele sugerează, provin din nucul brazilian, copac care se regăsește în pădurea amazoniană și țări din America de Sud precum Bolivia, Peru și Brazilia.
  • Publicat:
Nuci pe care să le consumi pentru sănătatea glandei tiroide
Foto: shutterstock / Nuci pe care să le consumi pentru sănătatea glandei tiroide

Cu siguranță și tu ai momente când simți nevoia unei gustări și, pentru a-ți satisface pofta, o poți face cu ajutorul unei gustări sănătoase: nucile braziliene. Nucile braziliene, așa cum numele sugerează, provin din nucul brazilian, copac care se regăsește în pădurea amazoniană și țări din America de Sud precum Bolivia, Peru și Brazilia. Arborele are fructe rotunzi, de culoare maro și similare nucilor de cocos care conțin cât 10-25 de semințe fiecare, adică aceste nuci braziliene.

Nucile braziliene: valori nutriționale

Pe lângă proteine fibre, niacine și vitamina B6, aceste nuci sunt o mină de mierale: magneziu, potasiu și zinc și seleniu. Aproximativ 10 grame de nuci (cam 2 la număr) conțin:

  • 66 calorii
  • 1 gram proteină
  • 1 gram grăsime
  • 1 gram carbohidrați

Beneficii pentru sănătate

Scad riscul de apariție a bolilor

Seleniul este un antioxidant excepționat, ceea ce înseamnă că acest mineral ajută la combaterea radicalilor liberi și stresului oxidativ, iar astfel se minimizează riscul de apariție al bolilor cronice. Radicalii liberi sunt molecule care, aflate în exces, pot distruge celulele din organism și pot cauza stres oxidativ, vinovat pentru boli precum cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Antioxidanții funcționează prin alterarea radicalilor liberi astfel încât ei să devină mai puțin dăunători. Mai mult, antioxidanții reduc inflamațiile.

Sprijină funcția glandei tiroide

Seleniul care se regăsește în nucile braziliene ajută la funcționarea corespunzătoare a tiroidei. Glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni, caare reglează funcțiile organismului precum menstruația și metabolismul. Sănătatea glandei tiroide este crucială pentru sănătatea generală, iar seleniul din nucile braziliene poate ajuta. Producția de hormoni depinde de seleniu, iar deficitul poate avea un impact semnificativ asupra metabolismului.

Nucile braziliene sprijină sănătatea inimii

Acestea sprijină sănătatea inimii, în special datorită seleniului. Din nou. Așa cum am menționat, stresul oxidativ poate contribui la apariția bolilor cardiovasculare, dar proprietățile antioxidante ale seleniului pot reduce acest risc. Nucile braziliene oferă și nutrienți care reduc colesterolul și tensiunea, alți factori majori responsabili pentru bolile de inimă.

Întăresc oasele

Aceste nuci conțin și cantități suficiente de calciu, necesare pentru sănătatea oaselor, la fel și magneziu. Mai mult, seleniul activează enzime care protejează celulele care pot proteja oasele și reduce activitatea celulelor care dizolvă osul.

Nucile braziliene au grijă de sănătatea creierului

Efectele antioxidante ale seleniului pot proteja celulele creierului de deteriorarea oxidativă. Acesta este importtant, deoarece stresul oxidativ poate contribui la declinul cognitiv asociat înaintării în vârstă și poate juca un rol major în bolile neurodegenerative precum Alzheimer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Fructele: bune sau nu în diabet?
Fructele: bune sau nu în diabet?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”