Fructele: bune sau nu în diabet?

Dr. Mihaela Posea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice, trece în revistă care sunt tipurile de fructe bune în diabet.

Fructele fac parte din alimentele sănătoase recomandate în diabet, însă trebuie consumate cu măsură. Cantitatea optimă diferă în funcție de fiecare persoană în parte. Fructele sunt bune în general ca gustare și desert. Ideal, ar fi ca fructele să fie consumate în prima parte a zilei.

„Toate fructele sunt bune în diabet, nu există fruct interzis. Aceasta cu condiția să se știe exact ce cantitate de fruct se consumă, pentru ca pacientul cu diabet să-și controleze bine doza de tratament în diabet.

Există fructe cu un indice glicemic mai mic precum afinele, merele și portocalele. Fructele din această categorie au un impact mai mic asupra glicemiei, o cresc mai puțin. Deși au o cantitate de glucide mai mare decât altele, precum pepenele, cresc mai puțin glicemia.

Pepenele este un fruct cu un indice glicemic mare, dar cu un conținut mai mic de carbohidrați decât merele, de exemplu. Și ce se întâmplă? Ne ferim de pepene pentru că are indice glicemic mare, dar vom mânca o cantitate mai mare de mere. În final, ne crește glicemia la fel de mult ca atunci când mâncăm pepene.

Fructele trebuie consumate proaspete, nu sub formă de sucuri sau compoturi. Un pahar de suc de obține din 2, 3 fructe. Iar în storcător vor rămâne acele fibre care sunt importante pentru glicemie. Fibrele nu vor lăsa fructoza să se absoarbă repede și glicemia nu va crește mult” ne-a declarat dr. Mihaela Posea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice.

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult