CSID.RO Live, 30 august, 17.30: diagnostic și tratament în cancerele pelvine

În CSID.RO Live din 30 august, invitat este Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic, Spitalul Clinic SANADOR.

Tema abordată în CSID.RO Live, ediția de august, vizează diagnosticul și tratamentul cancerelor pelvine. Alături de reputatul chirurg Gabriel Mitulescu, discută, cele mai importante aspecte pentru sănătate.

Frecvența cancerelor pelvine este mare acum

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic, Spitalul Clinic SANADOR: „Frecvența cancerelor pelvine este mai mare acum, iar vârsta diagnosticării este tot mai mică. Acestea se dezvoltă agresiv local, invadând zona, dar nu dau metastaze, ceea ce ne permite să tratăm cu speranță.

E de preferat ca pacienții să vină când sunt simptome puține

„Majoritatea cancerelor pelvine au simptome minore la început. De exemplu, cancerul de col uterin. E de preferat ca pacienții să vină la medic de când sunt simptome puține.”

„Un cancer trebuie extirpat în întregime, nu trebuie să rămână nicio celulă. Un cancer masiv local înseamnă extirparea tuturor organelor la care s-a extins.”

Se poate trăi după operația de extirpare

„Recuperarea după o operație de extirpare diferă de la pacient la pacient.  40% din cazuri pot fi complicații majore. Se poate trăi după operație” . „22-64% este supraviețuirea la 5 ani a pacienților care au suferit rezecție totală a tumorii”.

„Reconstrucția de vagin este foarte importantă pentru psihicul pacientelor. Chiar dacă neo vaginul permite raporturi sexuale, jumătate din paciente nu au avut însă relații sexuale, după reconstrucție. Cele care au avut relații sexuale, spun că nu au simțit neapărat plăcere, însă un sfert au simțit totuși.”

Cum previi cancerele

„Cancerele pelvine sunt organe care comunică cu exteriorul. O tumoră de rect se poate diagnostica cu un control normal, la fel și cancerul de col uterin. În momentul în care au apărut displaziile, cancerele apar la 10-15 ani. Deci s-ar putea rezolva în stadiile dinainte de cancer.”

„Am operat vegani de 30 de ani cu cancer la colon. Nu e tocmai bine să avem o alimentație unilaterală. Trebuie să consumăm și carne! Berea dublează riscul de cancer de rect. Constipația este corelată cu cancerul de colon.”

Urmăriți interviul integral în videoclipul de mai sus. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Gabriel Mitulescu - Medic primar chirurgie generala si oncologica
Dr. Gabriel Mitulescu este medic primar chirurgie generală și oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanado, cu competențe avansate în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic. Specializări: Chirurgie (generală) • Din 1993 → Medic ...
citește mai mult