CSID.RO Live, 26 iulie. Părintele transplantului hepatic din România: Un pahar de vin pe zi nu e toxic

Emisiunea CSID.RO Live din 26 iulie este dedicată sănătății ficatului.

Marți, 26 iulie, orele 17.30, CSID.RO Live este o ediție cu totul specială, dedicată sănătății ficatului.

Invitat este prof. univ. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR.

Toxicul hepatic cel mai important este alcoolul

Prof. univ. dr. Irinel Popescu: Toxicul hepatic cel mai important este alcoolul. Vinul cu măsură nu aș putea spune că e toxic. Nu văd o problemă dacă acesta este consumat în fiecare zi. Vinurile adevărate, când sunt consumate cu măsură, efectul benefic poate fi important. Efectul toxic apare atunci când depășește un singur pahar și nu este însoțit de alimente

Alți dușmani ai ficatului sunt virusurile hepatice B și C – injectarea drogurilor și sexul neprotejat pot duce la infecții. Apoi, ne referim la alimentație. E greu de definit ce alimente sunt cele mai nocive. E un fapt acceptat ca alimentația modernă afectează ficatul, în special cea de tip fast-food.

Steatoza hepatică poate duce la transplant

Ficatul gras a ajuns să fie prima cauza de transplant hepatic în SUA. De la simpla steatoză hepatică până la cea avansată sau ciroză hepatică, nu este un drum lung de parcurs.

Simptomele ficatului bolnav

Nu e cazul să diagnosticăm bolile plecând de la simptome. Fiecare persoană trebuie să facă un control anual pentru a fi diagnosticate înainte să dea simptome. Bolile pot fi controlate mai ușor. Afecțiunile hepatice pot fi și cu predispoziție genetică. Unele se manifestă din copilărie, altele mai târziu. Boala Wilson duce la acumularea de cupru în ficat.

Simptomele se traduc în oboseală și schimbarea nivelului de performanță. Persoana respectivă începe să obosească mai ușor, nu mai dă randament, se asociază lipsa poftei de mâncare.

Tratamentul multidisciplinar

Tratamentul multidisciplinar presupune existența mai multor specialiști fiecare ocupându-se de segmentul care îi cuvine. La acest grad de specializare la care s-a ajuns astăzi e bine să se pronunțe cel care se ocupă de zona respectivă.

Tumorile maligne este ideal să fie depistate cât mai devreme. Persoanele cu probleme, trebuie să meargă la control la fiecare 3 luni.

Transplantul este indicat în cazul cirozei terminale, a bolilor metabolice, a cancerului.

Chirurgia robotică

Sunt operații care este absolut indicat să se facă robotic – de exemplu, cea pentru cancerul de prostată. În cancerul de rect, robotul este foarte util. În viitor, robotul poate deveni standard.

Cazuri memorabile ale profesorului

I-am făcut un transplant de ficat unui copil de 1 an, în 2001. Micuțul s-a făcut bine și a avut o evoluție interesantă. El a făcut și o tumoră abdominală, un limfom. Nu am reușit să scoatem tumora. Biopsia a arătat că limfomul răspunde la tratament. La un moment dat, limfomul s-a topit. El a plecat și a uitat să-și ia medicația. Nu a apărut limfomul. El a terminat facultatea anul acesta, e un tânăr foarte drăguț și vioi.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Irinel Popescu - Medic primar Chirurgie Generală
Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu este medic primar Chirurgie Generală și este Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR. Este considerat părintele transplantului hepatic în România, realizând primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, ...
citește mai mult