Prof. dr. Victor Costache: cum influențează ereditatea apariția bolilor de inimă

Ereditatea poate influența apariția bolilor de inimă.

Ereditatea poate influența apariția bolilor de inimă, spun medicii. Prof. Dr. Victor Costache, medic chirurg chirurgie cardiovasculară, ne-a explicat mai multe despre acest subiect într-una dintre emisiunile CSID.RO Live.

Au existat mai multe discuții legate de importanța eredității în apariția anumitor boli cardiovasculare. Iar dacă ar fi să ne întrebăm ce influențează mai mult apariția acestor boli:  ereditatea, stresul, sedentarismul sau alte obiceiuri nocive. specialiștii nu pot oferi un răspuns cert. Însă putem spune cu certitudine că factorii ereditari sunt foarte importanți în apariția anumitor boli cardiologice.

Sunt maladii cardiovasculare cunoscute în lumea medicală în care ereditatea este definitorie cum ar fi: boala Marfan,  sindromul Ehlers-Danlos. În boala Marfan este vorba despre acei tineri foarte înalți, longilini, care fac boli ale sistemului cardiovascular, boli ale aortei și alte malformații paralele cu cele ale sistemului cardiovascular cum ar fi luxația de cristalin. Acești tineri pot fi identificați ușor și pot fi diagnosticați clinic ușor cu această boală. Ei fac o afecțiune cardiovasculară redutabilă, greu de tratat atunci când nu este monitorizată și tratată la timp: ea se numește medical disecție sau ruptură de aortă. „Atunci când eram în ultimul an de facultate când realizam lucrarea de diplomă în colaborare cu profesorul meu de la Oxford – lucrarea era realizată pe chirurgia aortei descendente – , am avut acces la dosarele medicale ale unor tineri de 15, 16 ani și am aflat mai multe despre această boală Marfan.” Boala Marfan presupune că țesutul colagen din structura aparatului cardiovascular nu este perfect, iar acești tineri își dilată aorta din cauza presiunii sângelui și pot face rupturi spontane de aortă.

Așadar, există afecțiuni cardiace în care ereditatea este certă precum boala Marfan sau sindromul Ehler-Danlos, dar și boli cardiovasculare ce apar din cauza obiceiurilor proaste și a unui stil de viață nesănătos pe care îl avem.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult