CSID.RO Live, 25 mai, 17.30: importanța recoltării de celule stem la naștere; simptome și tratament în AVC

În cadrul CSID.RO Live din 25 mai, 17.30, abordăm două teme de interes: importanța recoltării celulelor stem la naștere și intervențiile medicale în accidentul vascular cerebral.

Temele și invitații emisiunii CSID.RO Live din 25 mai, orele 17.30 sunt: importanța recoltării de celule stem la naștere cu  Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie și simptome și tratament în accidentul vascular cerebral cu: dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență, SANADOR și dr. Dan Benția, medic primar neurochirugie, SANADOR.

Partenerii emisiunii CSID.RO Live din 25 mai sunt Cord Blood Center și SANADOR.

Recoltarea de celule stem este sigură

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie: „Celulele stem se găsesc în sânge, în măduva osoasă, sau țesuturile perinatale. Țesuturile perinatale, si aici mă refer la recoltarea de sânge din țesutul ombilical și noutatea este recoltarea placentei. Acestea sunt cele mai bune țesuturi pe care putem sa le recoltam, iar placenta conține tot mai multe celule, care pot fi folosite într-o mulțime de terapii”.

Celulele stem pot fi folosite în tratarea mai multor boli, inclusiv a cancerului

„Placenta prezintă două membrane care formează țesutul placentar. Dacă ne referim la tipurile de celule stem pe care le găsim în placenta sunt mult mai multe decât cele din cordonul ombilical. De exemplu, pot fi folosite în tratamentul bolilor hematologice și oncologice. Există, de asemenea, celulele care pot să regenereze vase de sânge. Celulele natural killer sunt folosite în tratamentul bolilor hematologice maligne, se pare că pot să omoare tumorile.

Celulele stem se folosesc în tratamentul a peste 80 de boli: leucemii, limfoane, mieloame. Pot fi folosite în anemii, talasemie, tulburări metabolice, dar și în cazul a diverse tipuri de cancer. Diabet, scleroza multiplă, boala Parkinson ar putea fi tratate cu celule stem.”

Cum se face recoltarea cu celule stem și cine poate beneficia de ele

„Se pot recolta și la nașterea vaginală sau cea prin cezariană. Aceasta este foarte sigură”, spune medicul.

„ Cord Blood Center e prima bancă de celule stem din România, are o tradiție de peste 16 ani. Acum 12 ani am recoltat celule stem pentru copilul meu, tot cu ei. Avantajul acestei bănci de celule stem este că oferă recoltarea tuturor țesuturilor perinatale, adică pe lângă recoltarea de sânge din cordonul ombilical și de fragment de țesut ombilical, se poate recolta și placenta”, spune dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie.

Frații sunt compatibili din punct de vedere genetic, iar aceste celule pot fi folosite în caz de compatibilitate genetică.

Medic: Semnele AVC implică pierdere bruscă a conștienței

Dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență, SANADOR: Semnele de AVC implică pierdere bruscă a stării de conștiență, urmată de o mână, un picior amorțit. Poate fi gura strâmbă, fața strâmbă, pacientul nu poate să rostească cuvinte. Dacă avem aceste semnale, sunăm la ambulanță. 

„Beneficiile trombolizei sunt maxime. Pacientul se recuperează într-o oră”

E bine să ajungem până în 4 ore, 4 ore jumăte de la debutul simptomelor, în funcție de antecedentele pacienților se poate administra tromboliză, un medicament anticoagulant, însă acesta are și riscuri. Tratamentul necesită o echipă multidisciplinară. 

Beneficiile tromoblizei sunt maxime. Pacientul se recuperează complet, într-o oră. Uneori nu se recuperează complet. Rezultatele sunt deseori foarte bune. Cel mai mare risc este de sângerare, de aceea nu toate persoanele pot primi acești pacienți. 

Medicația pentru AVC consta în tratarea a factorilor de risc: aspenter, antitrombotic, acesta este mai mult adjuvant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Dan Benția - Medic primar neurochirurgie
Dan Benția este medic primar, supraspecializat în microchirurgie și tehnici minim invazive cerebrale și spinale. În prezent dl dr. poate fi găsit în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Educație și formare 1998 Diplomă Curs de Prim Ajutor Medical 1993 - 1999 Diplomă de licenţă, media ...
citește mai mult
Dr. George Burlacu - Medic specialist Medicină de urgență
Dr. George Burlacu este Medic specialist Medicină de urgență cu competențe solide în: asistență medicală de urgență prespitalicească și asistență medicală de urgență pentru structurile de primire a urgențelor.
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Medicină de urgență
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult