CSID.RO Live, 27 aprilie: despre tensiunea arterială și sănătatea ficatului. Cum se simte o persoană cu ficat gras

În cadrul CSID.RO Live din 27 aprilie, orele 17.30, subiectele abordate vor fi tensiunea arterială și sănătatea ficatului.

Invitații emisiunii CSID.RO Live din 27 aprilie, emisiunea moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?” sunt:

  • Dr. Cristian Pandrea, Coordonator al Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR
  • Dr. Raluca Oprea, medic primar medicină internă, medic specialist gastroenterologie, doctor în medicină.

Primul invitat al emisiunii, dr. Cristian Pandrea, a vorbit despre tensiunea arterială, valorile normale ale acesteia și despre ce e de făcut în cazul hiper și hipotensiunii.

Cel de-al doilea invitat, dr. Raluca Oprea, ne-a oferit informații despre sănătatea ficatului, despre ce obiceiuri nocive îl îmbolnăvesc și despre ce e de făcut în cazul ficatului gras.

Care este valoarea normală a tensiunii arteriale

Dr. Cristian Pandrea, Coordonator al Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR: Tensiunea arterială este un parametru care caracterizează sănătatea organismului. Ea este presiunea pe care trebuie să o aibă sângele pentru a putea asigura hrana și oxigen pentru cele mai îndepărtate celule din organismul uman și pentru a se putea oxigena.

Valorile reper în jurul valorii maxime: 120-130mm, iar valoarea diastolică: 80mm. Pornind de la aceste valori există o stadializare a hipertensiunii arteriale.

Factorii care duc la hipertensiune

Hipertensiunea: Sunt factori care influențează mai mult decât restul comportamentului valorile hipertensiunii, cum ar fi consumul exagerat de sare, afecțiuni preexistente cum ar fi supraponderabilitate, diabet zaharat sau în cazul consumului exagerat de alcool și există și alte situații.

Există posibilitatea rupturii unor vase de sânge în cazul hipertensiunii, ceea ce înseamnă AVC, în cazul în care aceste vase sunt la sânge.

Semnele hipertensiunii când trebuie să mergem urgent la medic

Situațiile în care pacientul ar trebui să meargă la medic: durerea de cap, amețeli, vedere neclară, poate fi afectată funcția auzului. Simptomele care ne alarmează pot să fie paralizia unei părți a corpului, imposibilitatea respirației – dispneea, pot fi semne ale insuficienței renale – lipsa urinei, imposibilitatea de a urina.

Ficatul metabolizează fructoza pentru a o transforma în glucoză

Dr. Raluca Oprea, medic primar medicină internă, medic specialist gastroenterologie, doctor în medicină: Ficatul este singurul organ capabil să metabolizeze fructoza pentru a o transforma în glucoză.

Vegetarienii ingeră o cantitate mare din carbohidrați. Dacă aceștia sunt răi, atunci ei au risc destul de mare de a dezvolta steatoză hepatică.

Grăsimile periculoase pentru ficat

Grăsimile periculoase pentru ficat – în general tot ceea ce înseamnă procesat: mâncarea de gen fast-food, dacă este ingerată de câteva ori pe săptămână. Acestea sunt grăsimi trans, hidrogenate, la care se adaugă potențiatori de gust. Tot ce conține grăsime trans: sosurile, cremele, maionezele, cele bogate în grăsimi nu sunt sănătoase pentru ficat. Mezelurile, salamurile, cârnații, iaurtul gras, brânzeturi – brie, camembert.

Uleiurile din plante pentru ficat

Uleiurile din plante pentru ficat: cel de măsline, de avocado, cel de semințe de sâmbure sunt în regulă de consum.

Simptomele ficatului gras

Simptomele ficatului gras: nu prea există simptome, ficatul gras nu doare. Pacientul se poate simți obosit, astenic, atunci ar fi bine să facă analize. Pacienții, de cele mai multe ori au comorbidități, cum ar fi diabet zaharat sau obezitate.

Vă invităm să urmăriți videoclipul integral pentru mai multe informații.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cristian Pandrea - Medic primar Medicină de urgență
Dr. Cristian Gabriel Pandrea este Medic primar Medicină de urgență, Medic coordonator Departament CPU/Ambulanță și are competențe solide în ecografie generală. A absolvit UMF “Carol Davila” din București – Facultatea de Medicină Generală în anul 1995. A promovat examenul de Rezidențiat ...
citește mai mult
Dr. Raluca Oprea - Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Gastroenterologie
Dr. Raluca Manuela Oprea, parte a echipei BariClinic, este membră a Societăţii Române de Gastroenterologie și Hepatologie, a Societăţii Române de Endoscopie Digestivă, cât și a Societăţii Europene de Endoscopie Digestivă. În plus, de-a lungul timpului Dr. Oprea a fost co-autor a 4 volume ...
citește mai mult