Hipertensiunea diagnosticată la 35-44 de ani reprezintă un risc crescut de demență

Hipertensiunea este principala cauză a bolilor cardiovasculare și decesului prematur la nivel global și, totodată, reprezintă un factor de risc pentru diabetici, pacienți cu depresie și demență.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hipertensiunea diagnosticată la 35-44 de ani reprezintă un risc crescut de demență
Foto: pexels

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 1.28 de miliarde de persoane cu vârste cuprinse între 30-79 de ani suferă de hipertensiune. Hipertensiunea este principala cauză a bolilor cardiovasculare și decesului prematur la nivel global și, totodată, reprezintă un factor de risc pentru diabetici, pacienți cu depresie și demență.

Cercetările anterioare arată că hipertensiunea înainte de vârsta de 35 de ani este asociat declinului cognitiv la jumătatea vieții. Există studii care sugerează că hipertensiunea la această vârstă reprezintă și un factor de risc pentru demență.

În urma unui studiu recent realizat de reprezentați ai sănătății publice din China și Australia, s-a investigat modul în care hipertensiunea afectează sănătatea creierului și riscul de a dezvolta demența. Astfel, ei au descoperit că hipertensiunea diagnosticată în viața de tânăr adult este asociată unui risc crescut de demență. Cu cât vârsta la care se primește diagnosticul de hipertensiune este mai mică, cu atât volumul creierului se reduce. Autorii au publicat studiul în jurnalul Hypertension.

Hipertensiunea: datele analizei

Cercetătorii au folosit datele de la UK Biobank care conțin înregistrări anonime de la jumătate de milion de persoane din Regatul Unit. Astfel, analiza a inclus 11.399 de indivizi diagnosticați cu hipertensiune înainte să facă o scanare RMN, în perioada 2014-2019. Toți participanții au intrat între 2006 și 2010, iar ulterior cercetătorii i-a împărțit în cinci grupuri în funcție de vârsta la care au primit diagnosticul:

  • sub 35 de ani
  • 35-44
  • 45-54
  • 55-65
  • peste 65

Comparând rzultatele indivizilor în urma RMN-ului, chiar dacă aveam sau nu demență, cercetătorii au descoperit că persoanele diagnosticate cu hipertensiune între 35-54 de ani aveau un volum al creierului mai mic comparativ cu cei care nu sufereau de hpertensiune. De asemenea, au observat că cei diagnosticați cu hipertensiune înainte de 35 de an aveau o reducere uriașă a volumului creierului.

Citește și: Ce efecte are hipertensiunea arterială asupra întregului organism

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân