Hipoxemia silențioasă, simptomul COVID care nu doare, dar poate fi fatal

29.11.2020 | Paula Rotaru
Hipoxemia silențioasă, simptomul COVID care nu doare, dar poate fi fatal

Hipoxemia silențioasă afectează în special vârstnicii infectați cu noul coronavirus, dar asta nu înseamnă că persoanele tinere sunt complet ferite de acest fenomen medical.

Termenul de hipoxemie silențioasă sau happy hypoxia (alăturarea cuvântului „vesel” cu hipoxie, adică lipsă de aer) este caracterizat printr-o saturație foarte scăzută a oxigenului, de până la 65%, care în mod normal nu ar trebui să scadă sub 93-94% spun medicii.

Chiar dacă această saturație este foarte mică, pacientul cu happy hypoxia este conștient și merge, fără să aibă probleme ce-i pot da de bănuit, potrivit medicalnewstoday.com

Uneori pot apărea tulburări de vorbire, incoerență, lipsa capacității de a înțelege ceea ce i se comunică. La un moment dat, brusc, rămâne fără aer (dispnee), buzele și degetele se învinețesc (ca urmare a lipsei de oxigen se instalează cianoza), cade din picioare și are nevoie urgent de terapie cu oxigen la secția de Terapie Intensivă.

Hipoxemia silențioasă – saturația oxigenului este foarte scăzută

În caz contrar, lipsa de oxigen poate duce la insuficiență multiplă de organ, o afecțiune amenințătoare de viață.

Hipoxemia silențioasă nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație – pe care o suporți foarte bine – și momentul în care ajungi să fii intubat. Suntem surprinși, vă spuneam, că acești pacienți au o simptomatologie foarte redusă comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonară bilaterală, cu afectări de peste 50-60-70 la sută din ambele câmpuri pulmonare, a explicat medicul Radu Țincu la Digi24.

Creierul nu percepe imediat că nu primește suficient oxigen, așa se explică probabil faptul că unii pacienții sunt pe picioarele lor, vorbesc și parcă nu au nicio problemă, cu excepția unei stări de oboseală, apatie, deși saturația oxigenului din sânge indicată de pulsoximetru este foarte scăzută.

Cele mai frecvente manifestări ale bolii COVID-19 sunt febra ușor crescută, tusea seacă, oboseala, durerea de cap (cefaleea), durerile în gât, nasul înfundat, diareea, pierderea gustului și a mirosului.

Recomandări:
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Rețelele sociale, principalele surse de știri false și dezinformare în pandemie
Rețelele sociale, principalele surse de știri false și dezinformare în pandemie