Pulsoximetrul: ce este, cu ce ne ajută, de ce să-l alegem?

  • Publicat:
Pulsoximetrul: ce este, cu ce ne ajută, de ce să-l alegem?

Pulsoximetrul – nu toată lumea a auzit de acest dispozitiv-minune, care în zilele pe care le trăim poate să facă minuni. Când spun minuni, mă refer la posibilitatea de a ne arăta starea de sănătate pe care o avem într-un timp foarte scurt.

Pulsoximetrul este un dispozitiv medical ce se prinde de deget pentru a măsura pulsul și nivelul oxigenului din sânge (saturația de oxigen). Este un dispozitiv ce se poate folosi și la domiciliu, fără o pregătire medicală, ceea ce îl face foarte util mai ales pentru persoanele care au probleme respiratorii sau cardiace.

Acesta este un dispozitiv non-invaziv, destinat verificării la fața locului a saturației de oxigen din sânge, a hemoglobinei arteriale (SpO2) și a frecvenței pulsului pacienților adulți și pediatrici.

Se poate folosi atât în unitățile medicale (cabinete, secția de interne, terapie intensivă), dar și casnic. Pentru că este un dispozitiv general, nu unul profesional, acesta nu este destinat monitorizării continue a pulsului sau a saturației. Pentru acest lucru sunt folosite aparate profesionale, cele cu care sunt utilate cabinetele medicale.

Sunt afecțiuni cardiorespiratorii care au nevoie de o monitorizare foarte atentă a pulsului sau a oxigenului din sânge. Tocmai din acest punct de vedere, utilizarea unui pulsoximetru este bine-venită și foarte utilă.

Cum se folosește pulsoximetrul?

Pentru o utilizare corectă a pulsoximetrului trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile fiecărui producător. Nu toate pulsoximetrele au aceleași indicații de folosire, nu toate au aceiași parametri de măsurare. Pe lângă asta, trebuie să acordăm o atenție sporită și altor cerințe ale producătorilor, pentru a avea un răspuns corect din partea aparatului.

De exemplu, rezultatul afișat poate fi influențat de un deget care are ojă/lac pe unghie. Poate influența spectrul de lumină ce trece prin deget, lumina ce este receptată de senzorii pulsoximetrului și astfel este afișat rezultatul.

Dacă până acum ceva vreme era nevoie de analize de sânge pentru a vedea saturația de oxigen din sânge, acum suntem scutiți de acest lucru. Datorită tehnologiei avansate a apărut și acest dispozitiv medical, care într-un timp-record de câteva secunde ne indică starea de sănătate.

Pulsoximetrul se prinde de regulă de un deget, de preferat degetul mijlociu de la mâna dreaptă, cel puțin asta recomandă specialiștii, conform unui studiu realizat în 2015. Se așteaptă aproximativ 5 secunde, o durată medie a dispozitivelor medicale de tip casnic, iar rezultatele sunt afișate pe display-ul digital.

Care sunt valorile normale ale saturației de oxigen și ale pulsului?

Valorile înregistrate de un pulsoximetru bun trebuie interpretate. Pentru a fi interpretate corect, trebuie să știi care sunt valorile normale pe care ar trebui să le ai.

Valorile normale nu sunt întotdeauna un standard, deoarece valorile afișate de pulsoximetru pot fi influențate de vârsta pacientului, de starea de sănătate sau de o medicație pe care o ia în acel moment.

Frecvența cardiacă normală are valori cuprinse între 60 și 100 de bătăi pe minut. Dacă se depășesc aceste valori sau sunt sub limita aceasta, pacientul poate avea probleme cardiace, dar nu este obligatoriu. Sunt excepții în care depășirile valorilor sunt normale, în condițiile în care sunt alte aspecte cunoscute ce influențează aceste rezultate.

Saturația de oxigen din sânge trebuie să aibă valori între 95% și 100%. Aici este foarte important ca saturația de oxigen să nu scadă sub 95%. Dacă a ajuns la un nivel sub 90%, acesta indică faptul că organismul are o lipsă acută de oxigen și trebuie obligatoriu să se aducă un surplus de oxigen. Acest lucru, din punct de vedere medical, se numește HIPOXEMIE.

De ce să alegem un pulsoximetru?

Timpurile pe care le trăim ne arată că nu mai avem nicio siguranță pentru ziua de mâine. Așadar, orice dispozitiv medical care să ne ajute la o monitorizare corectă și ușoară a stării noastre de sănătate este un mare avantaj.

În cazul de față, pandemia de COVID-19 se cunoaște că generează probleme asupra plămânilor și a inimii. Cel puțin asta au menționat specialiștii din cercetările ce au fost făcute până în prezent.

Pentru că problemele respiratorii și problemele cardiace sunt ceva mai ușor de monitorizat, dacă ai un pulsoximetru bun poți monitoriza în fiecare zi starea de sănătate, foarte ușor, acasă și într-un timp foarte scurt. Nu mai este nevoie de deplasare la un cabinet medical, timp pierdut pe drum și cu atât mai mult te ajută să eviți aglomerația și spațiile publice.

Avantajele unui pulsoximetru sunt multe. Acesta are dimensiuni reduse, ce îl fac foarte ușor de manevrat și îl fac portabil. Poate fi luat cu ușurință în orice geantă sau ținut într-un buzunar.

Un alt avantaj al acestui dispozitiv este consumul redus de energie. Se găsesc pe piață atât pulsoximetre cu acumulator (reîncărcabil cu ajutorul unui cablu USB), cât și pulsoximetre pe baterie de tip AAA.

Un ultim avantaj al acestui aparat este prețul. Poate pentru mulți, prețul unui produs este un criteriu foarte important, în funcție de care ne luăm sau nu un aparat. În cazul acesta nu trebuie să ne gândim foarte mult. Pe piață găsim pulsoximetre ieftine, de la 50-60 de lei până la pulsoximetre profesionale, ce au costuri mai ridicate. Astfel că, în funcție de bugetul alocat, poți găsi foarte ușor un astfel de dispozitiv.

Cum funcționează pulsoximetrul?

Saturația procentului de oxigen din sânge este procentul de HbO2 din totalul de Hb în sânge, cunoscută ca O2 concentrație din sânge. Este un bio-parametru foarte important pentru respirație.

Principiul funcționării unui pulsoximetru este foarte simplu. Pe o parte a pulsoximetrului există impulsuri de lumină roșie și lumină infraroșie. Aceste două spectre de lumină trec prin deget, iar sângele cu un grad crescut de oxigen absoarbe o cantitate mai mare de lumină infraroșie, în timp ce sângele cu un nivel scăzut de oxigen absoarbe mai multă lumină roșie.

În partea cealaltă există receptori de lumină ce măsoară și interpretează cantitatea de lumină ce trece prin deget și astfel avem un raport corect realizat, pe un principiu foarte simplu.

Semnele scăderii oxigenului din sânge

De multe ori nu este nevoie de o pregătire medicală pentru a vedea simptomele care apar în urma unui nivel scăzut al oxigenului din sânge. De regulă acest nivel scăzut de oxigen se asociază cu dureri de cap, amețeli, oboseală sau dificultăți în respirație.

În aceste situații este foarte important să vedem care este starea noastră de sănătate, iar un pulsoximetru bun ne poate da aceste informații într-un timp foarte scurt. În funcție de interpretările făcute putem vedea dacă este necesar să cerem părerea unui medic sau suntem în parametrii normali.

Cel mai bun pulsoximetru va avea întotdeauna un timp de răspuns foarte scurt, un preț mediu cu un raport calitate-preț foarte bun și o durată de viață ridicată. Nu întotdeauna pulsoximetrul ieftin este soluția perfectă. Este foarte bun și un dispozitiv ieftin, dar trebuie să vedem dacă dezavantajele pe care le poate avea ne impactează direct sau nu.

Înainte de a cumpăra un astfel de dispozitiv trebuie să te informezi corect asupra caracteristicilor acestora. Este important să vezi care sunt și părerile celorlalți utilizatori sau să găsești o promoție online.

De regulă, online puteți găsi informații complexe, se pot face comparații între produse sau ne sunt explicate pe anumite site-uri de specialitate caracteristici complexe ale unor astfel de aparate și nu numai.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân