Plămâni de fumător versus plămâni COVID: cum arată radiografia pulmonară în cele 2 situații

11.09.2021
Plămâni de fumător versus plămâni COVID: cum arată radiografia pulmonară în cele 2 situații
Radiografia pulmonară a unui pacient fumător (stânga) versus pacient cu COVID-19. Sursa foto: cbs8.com

Radiografia pulmonară a unui pacient bolnav de COVID-19 arată modificări complet diferite de ale unui pacient fumător cu BPOC sau emfizem pulmonar.

În pneumonia determinată de COVID-19, radiografia pulmonară indică un aspect de sticlă mată, opacă, de culoare alb deschis, dilatări vasculare sau bronșice, benzi subpleurale, anomalii ale arhitectonicii pulmonare, cu plămâni a căror formă nu poate fi distinsă.

În schimb, radiografia pulmonară a unui fumător arată plămâni de culoare mai închisă, aproape negri, ca urmare a toxinelor acumulate, precum și leziuni de culoare albă, din cauza emfizemului pulmonar ce determină creșterea cantității de aer și scăderea patului vascular.

De asemenea, în radiografia pulmonară a unui fumător mai apar următoarele aspecte: spații intercostale lărgite, desen pulmonar accentuat, cord în picătură ca urmare a coborârii diafragmului ce determină rotație spre dreapta și hipertrofie a ventriculului drept.

Pacient cu COVID (stânga) | Pacient sănătos (dreapta). Sursa foto: Shutterstock

Efectele COVID-19 asupra plămânilor

În formele moderate până la severe de COVID-19, primii afectați sunt plămânii, care se inflamează și determină apariția pneumoniei.

Majoritatea pacienților cu COVID-19 prezintă complicații pulmonare, inclusiv tuse, dificultăți de respirație, pneumonie și insuficiență respiratorie.

La pacienții critici cu COVID-19, infecția poate deteriora mucoasa care căptușește plămânii, determinând astfel umplerea lor cu lichid (pleurezia). Acest lucru îngreunează schimbul de oxigen și dioxid de carbon, ducând la insuficiență respiratorie acută severă și la necesitatea utilizării ventilației mecanice.

Deși există riscul ca boala COVID-19 să provoace leziuni pulmonare pe termen lung, în special în rândul persoanelor cu afecțiuni pulmonare preexistente, există șanse de îmbunătățire.

Un raport al European Respiratory Journal a constatat că inflamația pulmonară indusă de COVID- și acumularea de lichide păreau să se îmbunătățească în mod constant în decurs de 12 săptămâni, sugerând un mecanism de reparare înnăscut al plămânilor.

Cu toate acestea, într-un alt studiu publicat în revista Lancet, s-a demonstrat că 70% dintre pacienții care au trecut prin infecția cu coronavirus prezintă la radiografia pulmonară anomalii chiar și la 3 luni de la vindecare, potrivit lungcare.net.

Fumătorii, la risc să dezvolte forme grave COVID-19

Fumatul de orice fel (țigară clasică, țigară electronică etc.) reduce capacitatea pulmonară și crește riscul multor infecții respiratorii, crescând totodată gradul de severitate al acestora.

COVID-19 este o boală infecțioasă care atacă în primul rând plămânii. Fumatul afectează funcția pulmonară, ceea ce îngreunează misiunea organismului de a lupta împotriva COVID-19 și a altor boli respiratorii.

Mai multe cercetări sugerează că fumătorii prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de a deceda.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul