CSID.RO Live, 2 decembrie, 18.15: litiaza renală și managementul stresului

În emisiunea CSID.RO Live, 2 decembrie, 18.15, discutăm despre tratamentul litiazei renale și managementul stresului.

Invitații emisiunii CSID.RO Live din 2 decembrie sunt:

Emisiunea este moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Cauzele litiazei urinare

Conf. univ. dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic Sanador : „Nu vorbim acum numai de litiaza renală. Ea poate fi în altă parte a aparatului urinar, nu doar la rinichi, deci vorbim de litiaza urinară. Apar cam 300-400 de cazuri noi, pe an, la o sută de mii de locuitori. Din punct de vedere al frecvenței, este mai frecventă la bărbați, iar cauzele sunt de mai multe tipuri:

  • În primul rând, urina trebuie să parcurgă facil drumul spre exterior. Urina se duce spre vezică prin mișcarea ureterului. Dacă nu se poate elimina, stagnează și duce la formarea pietrelor. Există cauza anatomică, de obstrucție, pot fi anatomice, înnăscute, sau dobândite.
  • O altă cauză importantă cauză este metabolică. Urina este un lichid senzațional, are mulți constituenți care asigură neformarea pietrelor.
  • O altă cauza este dată de infecțiile urinare. Infecția poate genera litiază, iar litiaza menține infecția. Este un cerc vicios
  • Deshidratarea este o cauză importantă. Trebuie să știm ce bem, cât bem, să adaptăm acest băut.
  • Obezitatea, tulburările endocrine pot duce, de asemenea, la litiază.
  • Administrarea unor medicamente: vitamina c în exces sau calciul în exces pot duce la litiază.”

Tratamentul litiazei urinare: Trebuie să fim însetați în colica renală

Conf. univ. dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic Sanador : Primul lucru pe care trebuie sa îl știm, în colica renală, durerea violentă se tratează invers decât ar gândi toată lumea. Omul trebuie să bea puțin. El ar avea o presiune mai mare în rinichi , dacă ar beam multe lichide, și durerea se va amplifica. Trebuie să fim însetați în colica renală.

Trebuie să tratăm cauza care a dus la formarea pietrelor. Acele pastile magice care topesc pietrele sunt niște minciuni și niște șarlatanii. O piatră nu poate fi topită cu niciun medicament.

Metodele de tratare a litiazei urinare

Conf. univ. dr. Marcian Manu, medic primar chirurgie urologică, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic Sanador :

ESWL – este o metodă care nu presupune nicio incizie, se face cu o aparatură specială, pe care o avem la Sanador, prin care putem să localizăm și să distrugem piatra cu niște unde din afară.

Endoscopie – se face fără bisturiu. Vom intra împotriva fluxului urinar, putem rezolva prin laser.

Putem să intrăm în rinichi pe cale trans-renală, cum se întâmplă laparoscopie. Este o metodă mai puțin folosită.

Operațiile clasice nu au dispărut din arsenalul nostru, de asemenea.

Stresul împiedică fertilitatea

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie: Stresul împiedică fertilitateaÎn sarcină, nivelurile de cortizol sunt mari și ajută la formarea plămânilor fetali. În viața normală, de negravidă, cortizolul face rău, împiedică fecundația.

Le recomand doamnelor să facă sport pentru că secreția de endorfine ajută mult. Stresul de zi cu zi este somatizat, femeile îl percep la toate organele lor.

O secreție mare de cortizol împiedică secreția de progesteron. Ele vor ajunge, de asemenea, la vergeturi. Dozele mari de cortizol sunt de 5 ori mai mari ca la o negravidă, iar în cazul acestora se ajunge la vergeturi.

Stresul cronic apare când acesta persistă cel puțin o lună

Teodora Bahnă, psiholog : „Nu putem vorbi de emoții pozitive și stres. Stresul psihologic apare când organismul este copleșit de emoții neplăcute.

Stresul psihologic este o reacție fiziologică și emoțională care provoacă niște trăiri negative, care depășesc capacitatea noastră de reglaj. Putem să simțim furie, frustrare, dezamăgire și acestea pot duce la stres.

Stresul cronic apare când acesta persistă o lună. Ne dăm seama după cum ne simțim. Dacă suntem într-o situația conflictuală relațională sau stresați la serviciu.

Exercițiile de conștientizare și de prezență (mindfulness) ne pot ajuta să ne dăm seama dacă suferim de stres cronic.

Există câțiva factori în copilărie care ne vulnerabilizează în viața de adult: conflictele din familie, de exemplu. Putem să rămânem sensibili la anumite tipuri de situații.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dumitrescu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Medic primar în obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu este recunoscută atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional pentru supraspecializarea în tratamentul infertilității cuplului. Experiența în aplicarea metodelor avansate de tratament al infertilității, profesionalismul ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Teodora Bahnă - Psiholog clinician
Teodora Bahnă este psiholog clinician și psihoterapeut pe traumă în formare. Experiență 2019 - prezent Psiholog la Cabinet individual de Psihologie Teodora Bahnă 2016 - 2018 Coach dezvoltare personală 2016 - 2018 Scriitor la Centrul de Parenting Perioada 2017 Student în practică la ...
citește mai mult