Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români

Dependențele cel mai des întâlnite la români sunt diverse.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dependențele sunt probleme de sănătate, nu eșecuri personale sau probleme de voință. Nora Neghină, psihoterapeut, ne-a explicat într-o emisiune Ce se întâmplă doctore Live care sunt cel mai des întâlnite dependențe la români. 

Nora Neghină ne-a spus că cel mai des întâlnite dependențe la români sunt dependențele comune și social acceptat precum alcoolul și fumatul. Dar, evident, există și dependențe de substanțe mai nocive: drogurile. Însă putem deveni dependenți de un anumit comportament și acest lucru să se transforme într-o adicție: consumul de ecrane, jocuri video, pornografie, shoppingul, jocuri de noroc, dependența de muncă, dependența de mâncare.

Toate acestea, așa cum se știe de destul de puțină vreme în psihologie, nu țin de substanță, nu aceasta cauzează dependența, ci de mecanismul din spate de deconectare relațională, relațiile disfuncționale, traumele. Din păcate, persoana nu simte că alunecă spre o dependență care poate ajunge să fie o adicție, pentru că ea vine la pachet cu plăcere și cu ușurare pe moment și o suferință pe termen lung. Cei din jur sunt primii care remarcă instalarea dependenței. Persoana în cauză nu realizează sau neagă la început. Însă nu e suficient ca cei din jur doar să îi atragă atenția persoanei care începe să dezvolte acest comportament adictiv. Cel care începe să nu mai realizeze că are acest comportament adictiv experimentează o deconectare relațională.

Este important ca, pe lângă terapie, atunci când observăm că propriile noastre guilty pleasures încep să facă rău celor din jur și se transformă în dependențe să fie un semnal de alarmă. de asemenea, atunci când ne dăm seama că în zona de relaxare preferă și facem un singur comportament, este, din nou, un semnal de alarmă că trebuie să diversificăm puțin activitățile relaxante. Ar fi bine să ne reorientăm către activități care produc plăcere și pe termen lung, nu doar pe termen scurt.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Nora Neghină - Psiholog
Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel. Este într-o permanentă căutare a sinelui, psihoterapia fiind a doua ei carieră, după ce timp de 15 ani a activat ca avocat. Călătoria ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult