CSID.RO Live, 11 noiembrie, 18.15: cum ne menținem sănătatea creierului

În emisiunea CSID.RO Live, 11 noiembrie, de la 18.15, vorbim despre cum ne menținem sănătatea creierului.

Invitații emisiunii moderate de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, sunt:

  • Prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, Director Științific Spitalul Clinic Sanador
  • Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut, Președinte al Asociaţiei Române de Psihoterapie Integrativă

„Ne lovim creierul cu elemente nocive”

Prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, despre ce dăunează creierului: „Tutunul îngustează vasele cerebrale, alcoolul la fel produce modificări cerebrale, scandalul, zgomotul, claxoanele, starea de stres prin breaking news. Noi ne lovim creierul cu elemente nocive, peste care vine și o viață haotică, care creierului nu-i place deloc.”

Atunci când nu ne odihnim suficient noaptea, creierul are de suferit.

„Creierul a suferit și nu s-a refăcut, apar scăderi de performanță, de concentrare. Am văzut și ușoare tremurături ale membrelor superioare. Persoanele nu mai reușesc să performeze la același nivel, au dureri de cap, amețeli, per total, apare ca un creier obosit.”

Alimentația pentru creier

„Carnea slabă, carnea de curcan, de pește, fructele, semințele, în special cele de dovleac. Creierului îi plac și acizii grași. O alimentație foarte ușoară, mediteraneeană, cu fructe și legume verzi. Cacaua, ciocolata fac bine creierului.

Serotonina ne face viața mai frumoasă, este hormonul fericirii. Dopamina – dacă avem lipsă de ea – ajungem la o boala degenerativă: Parkinson.

Neuromodulatorii se găsesc în toate semințele și toate fructele posibile. Lucrurile sunt foarte clare: dieta cât mai curată, cât mai sănătoasă, cea mediteraneeană e de preferat. Aerul curat favorizează creierul, într-o atmosferă plăcută, dacă se poate cu muzică.”

Cele 10 porunci pentru un creier sănătos

„Am sintetizat 10 porunci pentru un creier sănătos: trezirea cât mai de dimineață, apa de dimineață (2-3 la temperatura camerei), geamurile deschise încă de dimineață – respirați aer curat – , micul dejun trebuie să pornească metabolismul – el nu trebuie să înceapă cu cafea și cu țigară, cafeaua trebuie luată după micul dejun, nu plecați în grabă – luați-vă timp pentru aranjare, porniți încet la serviciu – ținuta, vorba la serviciu, nu faceți exces de telefon, de calculator, masa de seară trebuie să fie ușoară, duș și cât mai devreme la somn. Somnul curăță funcțiile neurale.”

„Avem capacitatea de a ne gestiona gândirea”

Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut, Președinte al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă: „Acolo unde e atenția mea se duce energia mea psihică și devine viața mea. Avem capacitatea de a ne gestiona gândirea. Cercetările ne învață că putem să gestionam ce gânduri putem să transmitem creierului nostru.

Ar fi bine să înțelegem ce sunt emoțiile: reacțiile chimice pe care gândurile le transmit corpului nostru. Fiecare gând are o componentă emoțională, pe care noi o numim emoție: poate să fie de frică sau de bucurie. Trebuie să înțelegem că gândurile nu ne separă de corp, ci tocmai că ne produc senzații reale.

Trebuie să realizăm în ce mediu ne expunem și care sunt stimulii pe care creierul nostru îi percepe. Noi avem 2 surse de percepție, una interioară și una exterioară.

Dacă cineva vine la mine în terapie de cuplu, eu nu trebuie să schimb mediul exterior, ci îi schimb percepția, îi schimb reprezentările, maniera de a construi noi sinapse, astfel încât să poată restabili o nouă imagine de sine. La maniera aceasta funcționează creierul uman, nu trebuie să schimbăm mediul.”

„Coerența înseamnă stare de armonie”

Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut, Președinte al Asociaţiei Române de Psihoterapie Integrativă: „Această meditație de coerență mi se pare absolut genială. Coerența înseamnă stare de armonie. Din perspectiva fizicii cuantice, reprezintă o frecvență armonioasă.

Creierul funcționează în două dimensiuni, una fizică și una a frecvențelor. Starea de coerență se transmite le nivel celular și poate să producă la nivel chimic acele substanțe specifice stării de armonie, ale sănătății.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gina Chiriac - Psihoterapeut
Dr. Gina Chiriac este psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă certificat european și național (EICP)Este președintele fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI) și al Institutului European de Studii pentru Terapia Copiilor și Adolescenților ...
citește mai mult
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult