Hipoterapia: cum ajută în recuperarea copiilor cu dizabilități

Am stat de vorbă cu lect. univ. dr. Anca Bîlbă și am descoperit ce este hipoterapia și mai ales cum pot beneficia atât copiii, cât și adulții de această terapie.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Am stat de vorbă cu lect. univ. dr. Anca Bîlbă și am descoperit ce este hipoterapia și mai ales cum pot beneficia atât copiii, cât și adulții de această terapie.

„Hipoterapia presupune o intervenție care are ca scop recuperarea tuturor ariilor de dezvoltare. În general, pentru copiii cu dizabilități, mai mult sau mai puțin, ținând cont de diagnostic, întârzierea în dezvoltare se manifestă în același mod: întârziere pe limbaj, pe comportament motor, cognitiv, socializare, autoservire. Dacă asta înseamnă intervenția cu ajutorul calului, atunci putem spune că această modalitate poate fi utilizată oriunde și la orice beneficiar care are nevoie de recuperare, bineînțeles și care nu se încadrează în categoria de contraindicații, pentru că nu putem accesa chiar orice fel de afecțiune cu ajutorul calului”, explică dr. Anca Bîlbă.

Hipoterapia: categoria de contraindicații

„Sunt anumite sindroame genetice și anumite afecțiuni care fac parte din categoria de contraindicații și, de asemenea, anumite afecțiuni după un anumit nivel. De exemplu, pe deformări ale coloanei, pe scolioze, pe cifoze se poate lucra și este indicat să se lucreze cu ajutorul calului, însă dacă curburile ating un anumit grad, atunci această intervenție devine contraindicație. Cu ajutorul calului, această terapie abordează intervenția asupra sistemului osos, nervos și muscular. Dacă stăm să ne gândim la deformațiile coloanei, susținând musculatura, lucrând pe musculatura spatelui putem ajuta coloana în procesul de recuperare”, explică specialistul.

Urmărește integral materialul video pentru a descoperi toate informațiile oferite de specialist despre hipoterapie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Anca Bîlbă - Psiholog clinician
Anca Bîlbă este psihoterapeut, Lector Universitar Doctor în cadrul Universității Andrei Șaguna din Constanța, Facultatea de Psihologie.  A absolvit studiile universitare ale Universității Andrei Șaguna în anul 2009, precum și studiile universitare de master (2011) în cadrul aceleași ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog clinician
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult