Nora Neghină, psiholog: Cum ajută terapia de grup în tratarea dependențelor

Terapia de grup ajută la ameliorarea și chiar vindecarea dependențelor.

Terapia de grup este foarte eficientă în cazul dependențelor. Psihologul Nora Neghină ne-a explicat într-o emisiune Ce Se întâmplă doctore Live beneficiile acestui tip de terapie în normalizarea comportamentului persoanelor adictive.

 

În SUA se folosește de multă vreme terapia de grup pentru dependența de alcool. Dar și în dependențele de substanțe, în centrele de dezintoxicare, se lucrează mult în grup. Terapia  funcționează pe normalizarea rușinii și pe normalizarea situației cu care se confruntă o persoană dependentă. În primul rând, o astfel de persoană află în terapia de grup că nu i se întâmplă doar ei ceea ce i se întâmplă, că nu doar ea are un astfel de comportment. Practic, astfel se normalizează foarte mult comportamentele adictive. În această formă de terapie, se pot conștientiza și, poate, chiar, vindeca parte din cauzele ce duc la comportamentul adictiv.

Un terapeut specializat poate lucra cu perosanele din grup aflarea cauzelor, traumelor, rănilor ce se vor a fi ascunse prin comportamentul adictiv. Se încearcă să se găsească emoțiile și sentimentele ce determină acea persoană să aibă acel comportament adictiv. Se pot descoperi cauze în mediul familial sau de viață al persoanei dependente.

Însă beneficiul major al terapiei de grup în tratarea sau ameliorarea dependențelor este că o persoană dependentă vede când merge la terapia de grup că nu este doar ea într-o astfel de situație. Plus că aceste grupuri pot fi grupuri de sprijin, de suport. Oamenii dezvoltă relații de prietenie, se sprijină unii pe alții, se bucură de realizări, suferă atunci când au eșecuri. Pentru că eliberarea de dependență este un proces greu, complex, anevoios, pe care, pentru a-l parcurge, un om are nevoie de nenumărate resurse. Resurse emoționale, dar și oameni care să-l sprijine în proces. Și, da, pot fi cei din familie, dar și cei care „împărtășesc” același tip de dependență.

 

Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt deja 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult