Cocaina: 5 semne că o persoană e dependentă

Cocaina este un drog foarte puternic ce dă o dependență severă.
  • Publicat:
Cocaina: 5 semne că o persoană e dependentă

Cocaina este un stimulent puternic care poate duce cu ușurință la dependență. La fel ca în cazul oricărui alt drog puternic, oamenii pot deveni dependenți de cocaină după ce au abuzat doar o singură dată. În timp ce mulți oameni îl văd ca pe un drog de petrecere inofensiv, un număr tot mai mare de oameni au dezvoltat dependență de această substanță care poate pune viața în pericol. Martin Preston, specialist în adicții, a întocmit o listă cu cele mai frecvente simptome ale consumului de cocaină la adulții tineri, pentru a le face mai ușor prietenilor și familiei să știe la ce să aibă grijă.

„Consumul de cocaină poate avea un efect devastator asupra vieții tale, motiv pentru care este vital să poți înțelege dacă cineva are sau nu o problemă. Ceea ce poate începe ca o activitate recreativă aparent inofensivă se poate transforma foarte repede într-un obicei care scapă de sub control”, spune Martin Preston. Pe lângă faptul că este foarte periculos din punct de vedere fizic, o dependență de cocaină poate avea și un impact dezastruos asupra situației tale financiar. În cele din urmă, acest lucru ar putea însemna că persoana care suferă de dependență nu își mai poate permite chiria sau chiar mâncarea, ceea ce ar duce la alte probleme de sănătate.

Scăderea apetitului

Cocaina este legată de pierderea în greutate datorită faptului că îți crește energia, permițându-ți să fii treaz și activ pentru mai mult timp. Acest lucru va duce, în consecință, la pierderea de calorii. Mulți experți cred că acest drog suprimă de fapt apetitul, reducând cu totul dorința consumatorului de a mânca. Un alt motiv pentru aceasta ar putea fi faptul că s-a dovedit că cocaina are un impact asupra metabolismului, perturbând modul în care organismul stochează grăsimea.

Sângerări nazale cronice

Acest simptom poate părea mai evident decât celelalte, dar este unul dintre cele mai comune semne ale abuzului de cocaină. Pe măsură ce substanța trece prin pasajul nazal, vasele de sânge și pielea din nas sunt frecvent deteriorate. În timp, vasele de sânge din nas se vor îngusta, ceea ce înseamnă că nu pot transporta suficient sânge pentru a menține interiorul nasului sănătos. Un consumator de cocaină pe termen lung ar putea ajunge cu un sept grav deteriorate.

Comportament agresiv

Un alt semn că cineva a consumat cocaină este că brusc devin asertiv și încrezător în sine. S-a dovedit că acest drog stimulează sistemul nervos central, ceea ce poate duce la o serie întreagă de rezultate – unul dintre ele fiind creșterea încrederii în sine. Cocaina are și un impact asupra neurotransmițătorilor din creier, perturbând nivelurile de serotonină și conducând la un comportament violent. Aceste substanțe chimice fiind afectate, încurajează, de asemenea, paranoia și anxietatea, determinând utilizatorul să creadă lucruri care nu sunt adevărate. Aceasta este cunoscută și sub numele de psihoză indusă de cocaină.

Comportamente delirante

Este foarte comun ca, în timpul psihozei induse de cocaină, consumatorii să experimenteze adesea comportamente delirante. Acestea se referă la faptul că utilizatorul care crede că este altcineva (delir de identitate) sau că un element care aparține altcuiva îi aparține de fapt (delir de posesie). În cazurile severe, utilizatorul va crede că familia și prietenii lor nu îl cunosc de fapt, ceea ce este cunoscut sub numele de „amăgire de impostor”. Mai pot exista și iluzii de grandoare, în care consumatorii cred că sunt în general mai buni și mai inteligenți decât semenii lor.

Pupilele dilatate sau sensibilitate la lumină

Acest simptom este cunoscut sub numele de „ochi de cocaină”. Multe droguri determină micșorarea pupilelor,  în timp ce cocaina dilatează pupilele.  Pentru că acest drog este un stimulent, cocaina încurajează producția de endorfine, care sunt calmante naturale ale organismului. Endorfinele sunt eliberate ca răspuns la stres sau chiar disconfort, pe măsură ce organismul încearcă să se vindece singur. Datorită acestui fapt, pupilele mărite fac ca ochii utilizatorului să fie foarte sensibili la lumină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân