4 metode de a calma mintea: pastila de psiho

Sunt mai multe metode de a calma mintea care au efect.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Există mai multe metode de a ne calma mintea. Mintea noastră poate fi ușor distrasă și, mai ales în perioade încărcate, aglomerate, stresante, putem deveni rapid agitați, anxioși, neliniștiți. Colega noastră, Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală, ne-a vorbit despre 4 metode care sunt eficiente în a ne calma mintea și a ne echilibra emoțional.

Respiră!

Respirația conștientă, abdominală, rară și profundă este de mare ajutor atunci când simțim că mintea o ia razna. Poți alege din mai multe tehnici de respirație. Poți inspira profund și rar, cu ochii închiși. Și poți face asta de la 10-20 de secunde pâna la câteva minute. Sau poți respira în ritm de 4: inspiri profund în timp ce numeri pânăla 4, apoi îți ții respirația, tot până numeri la 4 și la final expriri pe același interval. Sunt și tehnici ce dublează timpul expirației. Dacă ai inspirat până la 4, expiri până numeri la 8. Sau poți respire profund, rar, abdominal, imaginându-ți că respiri prin inimă, conectând astfel inima și creierul și grăbind procesul de eliberare de hormoni ce induc starea de bine.

Amintește-ți un episod în care ai fost fericit!

Dacă, în timp ce respire conștient și cu ochii închiși, accesezi o amintire în care ai simțit iubire, recunoștință sau pur și simplu ai fost fericit, continua să respire retrăind acea amintire. Studiile spun că creierul nu face diferență între amintire și realitate și va elibera hormone ca și cum în acel moment ești fericit sau simți iubire ori recunoștință!

Du-te, imaginar, într-un loc în care-ți place!

Pe același principiu că creierul nu face diferență între imaginație și realitate, poți să închizi ochii preț de câteva minute și să-ți închipui că ești într-un loc frumos pe care l-ai vizitat într-o vacanță. Dacă-ți imaginezi că ești acolo, simte și soarele pe piele, briza și aroma de apă sărată. Implică-ți toate simțurile și respire profund în continuare. Creierul va elibera hormonii de care ai nevoie pentru a te calma și a te simți din nou bine.

Fă câteva exerciții!

Știi că sportul ajută instant să-ți calmezi gândurile, prin simplul fapt că îți muți atenție de la ele la executarea corectă a exercițiilor fizice. Plus că e deja ultracunoscut faptul că mișcarea ajută creierul să elibereze hormoni ce oferă o stare de bine și corpului și minții.

Chiar dacă nu ești agitat, poți să faci aceste exerciții dimineața pentru a-ți oferi un mindset optimist și echilibrat pe tot parcursul zilei. Iar dacă ai o întrebare la care vrei să îți răspnd, scrie-mi pe adresa [email protected].

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult