Carii – cum le tratezi acasă? Explică dr. Alexandru Meroiu, medic stomatolog

  • Publicat:
  • Actualizat:

Medicul stomatolog Alexandru Meroiu detaliază cum putem să ne tratăm singuri cariile acasă. Fluorul este secretul! 

Periajul corect al dinților cu pastă care conține fluor este cea mai eficientă metodă de a preveni cariile dentare, dar și de a le trata pe cele în stadiu incipient.

Ce înseamnă carie în stadiu incipient? Simplu: caria se află doar în smalț, adică în stratul exterior al dintelui. Și o recunoști ușor – e o pată mică albă pe dinte.

Lăsată să-și facă de cap, începe „să sape” în straturile mai profunde și ajunge la dentină. Devine maro! De aici încolo, evoluția cariei e super rapidă și numai tratamentul clasic te mai poate scăpa de ea.

Fluorul previne cariile dentare prin încetinirea distrugerii smalțului dentar, în timp ce „remineralizează” smalțul prin legarea de zonele cariate și atrăgând minerale de întărire precum calciul pentru a ajuta la repararea daunelor dentare.

Noul smalț, mai dur și mai puternic, care este produs, numit fluorapatită, este mai rezistent la acizii care pot cauza carii.

Notă importantă!

Deși fluorul este bun în prevenția cariilor dentare, trebuie să acordăm o atenție sporită în ceea ce privește ingerarea pastei de dinți ce îl conține.

Atunci când terminăm periajul, pasta se scuipă, iar ca efectul să fie cât mai bun, evităm clătirea cu apă.

Așadar, chiar poți să îți tratezi cariile acasă, fără freză! Dar asta nu înseamnă că trebuie să ratezi vizita periodică la medicul dentist, măcar o dată la 6 luni.

Sigur ai ceva de reparat sau de învățat, iar paza bună trece primejdia rea.

Ține cu dinții de zâmbetul tău! 😁

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alexandru Meroiu, medic stomatolog
Salut! Sunt Dr. Alexandru Meroiu 👨‍🔬 și am de gând să vă redau bucuria unui zâmbet curat și sănătos! Sunt absolvent al Facultății de Medicină Dentară „Titu Maiorescu” din București și, în afara studiilor universitare, am participat de-a lungul timpului la congrese, workshop-uri ...
citește mai mult